Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Mercedes-biler i massevis kører rundt uden registreringsafgift

956 Mercedes-biler blev indregistreret i december. I dag er 300 afmeldt og har fået mindst 99 procent af registreringsafgiften retur.

Det store afgiftslotteri
Finans har undersøgt 956 Mercedes-biler, der blev indregistreret som nye i december 2016. Ni måneder senere er 300 blevet afmeldt og har fået registreringsafgiften retur. Foto: DPA

I massevis af spritnye luksus-Mercedes'er kan køre rundt på danske veje helt uden at betale registreringsafgift.

Det afslører en omfattende kortlægning af 956 Mercedes-biler, som Finans har gennemført, og som for første gang viser, hvordan leasingselskaber helt systematisk kan undgå registreringsafgifter på nye biler.

Ud af de 956 biler, som alle blev indregistreret i december 2016, er foreløbigt 300 allerede afmeldt igen og har fået refunderet mindst 99 pct. af registreringsafgiften.

Refusion af registreringsafgift
  • Leasingselskaber har siden 2009 haft mulighed for at få hele eller dele af den betalte registreringsafgift retur.
  • Det kræver blot, at leasingselskabet beder om en genberegning af værdien af bilen ved udløbet af leasingperioden.
  • Er vurderingen, at selskabets oprindelige købspris er lig med eller mindre end den skiltede udsalgspris for en tilsvarende brugt bil ude hos forhandlerne, betales hele eller dele af den indbetalte afgift retur.
  • Da leasingfirmaer ofte indkøber bilerne med store rabatter, og værditabet opgøres med afsæt i markedsprisen, vil tabet i mange tilfælde været begrænset, hvis der overhovedet er et værditab.
  • Dermed kan leasingfirmaer ifølge reglerne få registreringsafgiften retur.
  • Når leasingfirmaer overhovedet søger om at få refunderet betalte registreringsafgifter, skyldes det, at bilerne efter leasing ofte sendes ud af landet igen.

Finans afslørede i foråret, hvordan leasingselskaberne udnytter en regel i loven om registreringsafgift til få afgiften retur, når de i et konstrueret regnestykke kan sandsynliggøre, at bilen ikke har tabt i værdi ved at køre rundt på vejene.

Netop nu forhandler regeringen med Dansk Folkeparti om en sænkning af registreringsafgiften, og ifølge DF er målet i samme omgang at få en aftale om at lukke for leasingmanøvren, der har skabt vrede på Christiansborg.

Den nye sag om Mercedes-bilerne understreger behovet for et indgreb, siger flere politikere, og skatteminister Karsten Lauritzen (V) er heller ikke fornøjet:

»Jeg forarges over de historier, som kommer frem. Det er ikke rimeligt, at der er nogen, som kan køre afgiftsfrit rundt. Det mest overraskende er nok omfanget,« siger skatteministeren, der afventer en redegørelse fra Skat.

Ifølge brancheværktøjet Bilstatistik har Mercedes tredoblet salget af biler i Danmark siden 2010, og det er i høj grad i kraft af en voksende leasingforretning.

Blandt de 956 Mercedes-biler, der blev indregistreret som nye i december 2016, var 825 leasingbiler.

Mercedes-Benz Danmark afviser imidlertid, at bilkoncernens succes i Danmark er båret af leasingmarkedet såvel som afgiftsspekulation.

»Vores vækst i Danmark er båret af, at forbrugerne er glade for vores modeller. En lignende udvikling kan vi se i resten af Europa,« skriver salgschef Christian Kynding i en e-mail.

Han påpeger, at det ikke er Mercedes-Benz Danmark, der som importør betaler eller får refunderet registreringsafgift. Det gør til gengæld Mercedes' leasingselskab, Mercedes-Benz Finans Danmark. Her har salgschef Teit Larsen ingen kommentarer.

Læs også, hvordan Mercedes-Benz GLC steg 335.000 kr. på at køre rundt i ni måneder.

BRANCHENYT
Læs også