Erhverv

Fiskefarme på land kan blive et nyt industrieventyr

I hele verden stiger forbruget af fisk, men bestandene i havet vokser ikke. Løsningen bliver at bygge gigantiske landbaserede fiskefarme til saltvandsfisk. Europas største farm er på vej i Hanstholm.

Europas største landbaserede fiskefarm til saltvandsfisk er ved at blive opført i udkanten af Hanstholm. Adm. direktør Claus Rom har allerede taget det første af fire anlæg i drift, og snart er de første fisk klar til slagtning. Investoren bag projektet har planer om flere landbaserede fiskefarme i Danmark.
Foto: Brian Karmark

Et stort antal fiskefarme vil de kommende år skyde op i landskabet langs den jyske vestkyst og andre steder i Danmark. Som noget helt nyt er der tale om farme, der producerer saltvandsfisk.

I byer som Hanstholm, Hirtshals og Hvide Sande er de første farme allerede taget i drift, og grupper af investorer har mange flere på tegnebrættet.

»Vores fiskefarm i Hanstholm bliver Europas største landbaserede farm til saltvandsfisk. Det første bassin er nu færdigbygget og fyldt med fisk, som er klar til slagtning i maj 2018,« fortæller Claus Rom, der er adm. direktør i selskabet Sashimi Royal, som ejer fiskefarmen i Hanstholm.

De kommende år skal farmen efter planen udvides med yderligere tre anlæg, og investeringen løber samlet set op i omkring 400 mio. kr.

»Vi venter, at farmen er fuldt udbygget i 2020, hvorefter den årligt kan producere 4.000-5.000 tons fisk. Vi kalkulerer med en årsomsætning på minimum 300 mio. kr.,« siger Claus Rom.

Fiskefarmen i Hanstholm producerer kingfish, som er særlig velegnet til sushi. Størstedelen af produktionen skal eksporteres.

Investorerne bag farmen er overbeviste om, at de landbaserede farme med saltvand har et gigantisk potentiale, som først lige er begyndt at udfolde sig. Gennem de seneste årtier har fiskefarme i de norske fjorde tjent svimlende formuer, men også skabt betydelige problemer med forurening. Forventningen er, at de landbaserede farme kan levere solide afkast uden at forurene.

»De landbaserede fiskefarme kan bidrage til at brødføde verdens voksende befolkning, og de kan vel at mærke gøre det stort set uden at forurene. Der er næsten ingen udledning fra farmene, fordi alt vandet cirkuleres gennem rensningsanlæg, hvorfra reststofferne sendes til biogasanlæg,« forklarer Jens Petri Petersen, som er medejer af den nye fiskefarm i Hanstholm.

Jens Petri Petersen har planer om at investere i en næsten lige så stor farm nær Thyborøn.

»Vi er ved at søge miljøtilladelse til farmen, som efter planen omfatter tre anlæg, der hver kan producere 1.200 tons fisk om året,« oplyser Jens Petri Petersen. Han har tjent en formue på ejerskabet af omkring 300 vindmøller via selskabet Wind Estate.

Det er ikke kun i Danmark, der begynder at skyde fiskefarme op i landskabet langs kysterne. Samme udvikling ses i Norge, hvor tendensen forstærkes af problemer med sygdomme og forurening i de havbaserede farme.

»De seneste år har man fået udviklet og forfinet vandrensningsteknologien i de landbaserede anlæg, og dermed bliver det muligt at flytte produktionen op på land - tættere på forbrugerne i storbyerne. Jeg har kendskab til, at der er 10 fiskefarme på tegnebrættet i Danmark,« fortæller Jan Larsen, adm. direktør i entreprenørvirksomheden Gråkjær, som har været med til at bygge fiskefarmen i Hanstholm og netop har vundet ordren på en kæmpe landbaseret farm i Norge.

Læs også