Erhverv
0

Orkanen hylede som et såret uhyre i timevis

Enorme ødelæggelser i The Keys ved Floridas spids. Småøer syd for Miami væltede som kegler på en bowlingbane.

Mirta Mendez forsøger at komme frem gennem resterne af det, der tidligere var The Seabreeze Trailer Park nær The Overseas Highway i Florida Keys. Ifølge de første skøn ødelagde Irma 25 pct. af alle huse i The Keys, mens 65 pct. blev beskadiget. Foto: Al Diaz/Miami Herald

MIAMI — Overlevende fortalte om, hvordan de skjulte sig i små skabe, mens orkanen hylede som et såret uhyre i timevis udenfor. De berørte huse blev splintret af vinden, og store både blev kastet af blæsten eller båret af monsterbølger fra havnen til hovedgaden.

Mens Irma forvoldte mindre ødelæggelser i byer i det sydlige Florida end frygtet, slog den til med fuld styrke mod The Keys, striben af øer fra Miami til Key West. En beskrivelse fra en amerikansk ekspert lød, at Irma som en enorm bowlingkugle buldrede ned langs øerne og væltede dem som kegler.

Da redningsfolk nåede frem efter stormen, ventede et landskab af ødelæggelse af samme omfang som på flere af de mindre øer i Caribien.

Ifølge de første skøn ødelagde Irma 25 pct. af alle huse i The Keys, mens 65 pct. blev beskadiget.

Øerne er hjem for mange trailer parker, hvor de transportable huse var væltet rundt mellem hinanden. Under redningsarbejdet er de lavtliggende øer lukket for trafik, og kun beboere på de øverste øer har fået lov til at vende tilbage. De blev advaret om, at der mangler vand, elektricitet og brændstof, og at forbindelser til mobiltelefoner er sparsomme.

Irma kappede strømmen til næsten 6,9 mio. hjem i Florida, og fire nordligere stater mistede strømmen. Elektrikere fra andre amerikanske stater og fra Canada er kommet til Florida for at reparere systemet. Udbedringerne vil koste mange ekstra mia. dollars i hjælp fra det føderale budget oveni udgifterne til orkanen Harvey i Texas.

Ifølge CNN er 38 døde under orkanen i de caribiske øer, og mindst 17 i USA. Men myndighederne frygter, at tallet vil stige under oprydningen i The Keys.

BRANCHENYT
Læs også