Erhverv

Ejet af millionærfamilie: Dansk selskab bag sengekantsfilm lukker

Filmselskabet Palladium har ikke lavet film siden 1976, men har alligevel opbygget en kæmpe formue de senere år.

Foto: Finn Frandsen

Det er ikke sikkert, du kender filmselskabet A/S Palladium.

Men måske ringer det en klokke, hvis snakken i stedet falder på den erotiske filmserie med Ole Søltoft i hovedrollen og John Hilbard som instruktør, der er bedre kendt som de såkaldte sengekantsfilm fra 1970'erne.

De film blev nemlig produceret af Palladium og har været med til at gøre filmselskabet til en yderst god forretning.

Men nu er selskabets rettigheder solgt til det Danske Filminstitut for et ukendt beløb. Samtidig har ejerfamilien bag Palladium frivilligt besluttet at lukke selskabet, der ellers har næsten 100 år på bagen og er landets næstældst eksisterende filmselskab efter Nordisk Film.

Det skriver filmmagasinet Ekko, der også kan fortælle, at Palladiums topchef, Ulla Hansen, nu vil gå på pension.

Gennem de seneste 10 år har der været både store millionoverskud- og underskud i Palladium. I det store billede er der dog kommet flere penge ind, end der er gået ud, og Palladium lukker med en egenkapital på 176 mio. kr.

Dermed kan de otte efterkommere fra familien Nielsen, der ejer Palladium, trække et pænt millionbeløb ud til sig selv, når selskabet er lukket.

Palladium drev gennem en årrække også flere biografer i Danmark, heriblandt den kendte Metropol-biograf i København. Palladium solgte dog biografen til Nordisk Film, som måtte lukke stedet i 2010.

Udover de berømte sengekantsfilm har Palladium også lavet film, der har høstet stor anerkendelse.

Filmen "Ordet", der er fra 1955 og blev instrueret af Carl Th. Dreyer, blev produceret af Palladium og belønnet med en Bodil, Golden Globe og Den Gyldne Løve på filmfestivalen i Venedig.

Palladium blev stiftet i 1919 i Sverige, men blev et par år senere købt af Svend Nielsen og Lau Lauritzen.

Læs også