Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Efter stor energifusion: Foderfabrik skal betale 600.000 kr. for el-måler, den allerede har

Flere virksomheder i Nordjylland er blevet ramt af høje prisstigninger på el-regningen, efter at det lokale el-selskab er fusioneret med SE.

El-kongernes kommercielle fejlskud
Svindebonde Jens Peter Jensen skal betale 17.500 kr. for en el-måler, som han allerede har. Foderfabrikken DLG skal hoste op med 600.000 kr., efter det lokale el-selskab er blevet opslugt af SE-koncernen. Brian Karmark

Flere nordjyske erhvervsfolk er stærkt utilfredse med, at de skal betale op i mod 600.000 kr. ekstra i el-regning over 2,5 år, efter el-selskabet SE (tidl. Syd Energi) har opslugt det lokale selskab Nyfors.

Forklaringen er, at der skal installeres fjernaflæste el-målere i Brønderslev og omegn, men dem har mange virksomheder i forvejen.

»Vi skal betale godt 600.000 kr. ekstra. Vi plejer at sige, at vi har svært ved at konkurrere med nabolande, fordi de har lavere elpriser, men der er også konkurrenceforvridning internt. Det er helt ude i hampen,« siger Per Nielsen, fabrikschef hos DLG i Vrå, der producerer 150.000 ton svinefoder om året.

DLG har fabrikker over størstedelen af landet, og ifølge fabrikschefen opkræver SE de højeste tariffer af alle de steder, hvor DLG er til stede.

»I forvejen er de de dyreste i landet, og så hæver de prisen yderligere,« siger han.

Ekstraregningen
  • SE fusionerede i 2016 med Nyfors fra Nordjylland. Dermed overtog SE bl.a. Nordjysk Elnet, der driver det lokale elnet-monopol i Brønderslev og omegn
  • Den 1/7 hævede Nordjysk Elnet de såkaldte net-tariffer, som kunder i området er tvunget til at betale.
  • DLG bruger 6 mio. kilowatt-timer (kWh) om året, og net-tariffen er steget 4,19 øre/kWh eller ca. 33 pct.
  • Det betyder en ekstraregning på ca. 600.000 kr. over 2,5 år.
  • Argumentet er, at der skal udrulles fjernaflæste el-målere, som alle skal betale til via net-tariffen. Dermed rammes de største el-kunder hårdest

SE fusionerede sidste år med nordjyske Nyfors og overtog dermed det lokale el-net, der har monopol i Brønderslev og omegn.

»Det var forventningen, at det ville blive billigere, og at det gav bedre priser på el. Det har det ikke gjort,« siger Morten Gade, økonomichef i Fårup Sommerland.

Argumentet for prisstigningerne er, at der skal skaffes penge til at finansiere fjernaflæste el-målere .

»Men dem har vi hele tiden haft,« siger økonomichefen.

Svinebonde Jens Peter Jensen fik samme brev som Fårup Sommerland og DLG's foderfabrik i Vrå.

Han har regnet sig frem til, at det vil koste ham 17.500 kr., at SE vil installere nye el-målere og opkræve pengene via den såkaldte net-tarif, hvilket betyder, at de største el-kunder rammes hårdest.

Ifølge Jens Peter Jensen er det i strid med branchens egne regler, der siger, at el-målere skal finansieres via det såkaldte net-abonnement.

Han ærgrer sig over Nyfors' fusion med SE.

SE er et af landets største el-selskaber, men har nedskrevet milliarder på kommercielle sats som tv-indhold og fiberbredbånd, mens der tjenes gode penge på monopolet - el-nettet.

»Når priserne stiger, er det en dårlig fusion. Jeg er ringere stillet som forbruger,« siger Jens Peter Jensen, der som kunde i SE's monopol-område er tvunget til at hoste op. Han kalder det »dybt forkasteligt«.

»Jeg er vant til at være andelshaver i et slagteri, hvor det kommer mig til gode. SE gør det lige modsat. De tænker, at kan man skrabe til bunke, så gør man det,« siger han.

SE-direktør Niels Duedahl afviser, at koncernen foretager sig noget ulovligt, men han forstår godt frustrationen og siger, at SE er på vej med en redegørelse til de nordjyske storforbrugere.

»Vi lytter til vores ejere og er i dialog med dem om at finde en mere lempelig model,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også