Erhverv

10.000-krav fastholdes: Ren Klods-Hans mener borgmester

Trods pres fra KL, vil Divisionsforeningen ikke slække på stadionkrav. Det er frivilligt og vil være unfair konkurrence, hvis det ændres, lyder det.

I denne sæson har Hobro haft 3.023 tilskuere i gennemsnit på hjemmebanen. Der er da også ledige siddepladser bag OB's Kenneth Emil Petersen og hjemmeholdets Pål Alexander Kirkevold. Arkivfoto: Ernst Van Norde

Der er ingen planer om at sænke kapacitetskravene til stadions i Superligaen.

Kommunernes Landsforening (KL) presser på for at få mindsket det nuværende krav om minimum 10.000 tilskuerpladser i Superligaen. Det sker, fordi tilskuertallet er faldet fra 8.000 til 6.000, siden reglerne blev indført i 2003.

Det svarer til, at jeg går ud og bygger en ny skole til 1.000 elever, selvom jeg kun har 400 elever.

Mogens Jespersen, borgmester Mariagerfjord Kommune

Divisionsforeningen har dog ingen planer om at slække på kravene.

»Man skal have kapacitet til at håndtere de store kampe. Ved at have plads til 10.000 får man desuden et stadion af en vis kvalitet, så Alka Superligaen som produkt bliver løftet og præsenteret på en bestemt måde. Vi har desuden en ambition om og tro på, at vi kan løfte antallet af tilskuere over en årrække,« siger Claus Thomsen.

Som det kan ses ud i grafikken, har reglerne virket efter hensigten. Flere danske stadions har fået et kvalitetsløft, så der i dag kan spilles Superligafodbold 17 steder. Det er delvist sket for offentlige midler. Ifølge Idrættens Analyseinstitut (Idan) er der siden år 2000 blevet investeret for omkring 1,2 mia. offentlige kroner i at nybygge og opgradere eksisterende superligastadions.

»Langt de fleste stadions er samfinansieret imellem kommune og erhvervsliv, og det har bidraget til almindelig vækst i kommunerne,« siger Claus Thomsen.

Hobro har netop været igennem en udvidelse af stadion, så DS Arena, som byens stadion hedder, nu kan rumme 10.000 tilskuere.

»Jeg er tilhænger af disse krav, som er med til at højne produktet. Vi får så mange penge fra tv, og så er vi også nødt til at give noget tilbage. Investeringen vil på lang sigt tjene sig selv ind mange gange, også for kommunen, der bør tænke langsigtet. Superligaholdet er med til at brande området,« siger Lars Kühnel, der er formand for Hobro IK A/S.

Ren Klods-Hans

Mariagerfjord Kommune har investeret omkring 15 mio. kroner i udvidelsen, men borgmesteren Mogens Jespersen (V) er ikke glad.

»Det er naturligvis fint med en branding af byen. Men hvorfor bygge et stadion med plads til 10.000 tilskuere, når der i gennemsnit kommer 3.000? Det svarer til, at jeg går ud og bygger en ny skole til 1.000 elever, selvom jeg kun har 400 elever. Det er ren Klods-Hans,« siger Mogens Jespersen.

Han håber, at reglerne blive lavet om, så andre kommuner ikke ender med at bygge for stort.

»Jeg ville ønske, at KL var gået ind i det her noget tidligere, så vi kunne have brugt pengene på noget andet. Der bor 12.000 i Hobro, så nu er der næsten plads til alle byens indbyggere. De krav er fuldkommen tåbelige,« siger Mogens Jespersen.

Samme melding kommer fra Helsingørs borgmester Benedikte Kiær (K), der kalder det ”spild af samfundskroner” at bygge til 10.000. Helsingør er ved at bygge et stadion med plads til 4.000 tilskuere.

»Vi befinder os i en virkelighed med anlægslofter og en presset økonomi, og så vil jeg ikke stoppe byggeriet af en skole eller et plejehjem, fordi der skal være 6.000 tilskuerpladser mere, som der ikke er brug for,« siger Benedikte Kiær (K).

Divisionsforeningen tøver dog ikke og henviser til, at der er tale om en fodboldturnering, som man ikke har pligt til at deltage i.

Det er et valg

»Omkostningen er primært tribunen med plads til 3.000. De resterende 7.000 pladser kan være ståpladser, og det koster ikke alverden. Men hvis en kommune ikke synes, der er et fornuftigt afkast på den investering, skal man selvfølgelig ikke gøre det. Det er et valg. Man kan godt spille et andet sted, hvis man ikke selv råder over et stadion,« siger Claus Thomsen.

Han mener, at det vil skabe unfair konkurrencevilkår, hvis man sænker eller fjerner de nuværende krav.

»Hvis man vil have andel i det niveau, og de indtægter, der er skabt, forventes det, at man bærer en lignende investering til bordet. Det er helt almindeligt i erhvervslivet,« siger Claus Thomsen.

De 17 klubber/kommuner, der har investeret i superligastadions, vil blive ramt, hvis andre bliver lukket ind i selskabet på lettere vilkår.

»Hvis vi siger, at det fremover er godt nok med tre mudderhøje, vil en oprykker kunne komme op og – uden at investere selv – få en del af de indtægter, som konkurrenterne har brugt mange år og flere 100 mio. kr. på at bygge op. Desuden vil indtægtsgrundlaget blive udhulet, fordi produktet ikke bliver præsenteret ordentligt fremover,« siger Claus Thomsen.

BRANCHENYT
Læs også