Erhverv

Postnord Danmark tæt på at løbe tør for penge

Postnord Danmark risikerer at løbe ind i problemer med at køre selskabet videre, hvis der ikke findes en politisk løsning snart.

Foto: Andreas Haubjerg

Postnord Danmark risikerer at løbe tør for penge, hvis der ikke findes en politisk løsning inden udgangen af oktober.

Finansministeriet lagde fredag formiddag lokaler til et fortroligt møde, hvor partiernes finans- og transportordførere blev orienteret om sagen af bl.a. finansminister Kristian Jensen (V).

Ifølge flere kilder, som Finans har talt med, var budskabet på mødet, at situationen i Postnord Danmark nu er så alvorlig, at selskabet risikerer at løbe tør for midler.

»Tiden er meget knap,« som en kilde udtrykker det over for Finans.

Selskabet kommer med kvartalsregnskab 27. oktober, og det vil vise, hvor alvorlig den økonomiske situation er.

Hvis Postnord Danmark i årets sidste seks måneder fortsætter med at tabe penge med samme hastighed, som det skete i første halvår, så går selskabets egenkapital i minus i løbet af oktober måned, viser Finans' egne beregninger.

Postnord Danmark havde i første halvår af 2017 et underskud på næsten 750 mio. svenske kroner.

Selskabet er en del af den dansk-svenske postkoncern Postnord, og de økonomiske problemer i koncernens danske afdeling er i øjeblikket centrum for en politisk strid mellem de to ejere, Danmark og Sverige.

Postnord Danmark fremlagde i starten af året en storstilet redningsplan til en pris af 2,3 mia. kr. Men hvem der skal betale gildet, er stadig et åbent spørgsmål, der har skabt iskold luft mellem Danmark og Sverige.

Fra dansk side mener man, at det fælles ejerskab også betyder, at regningen skal splittes i to – men det har man fra svensk side afvist. Den svenske erhvervsminister, Mikael Damberg (S), meddelte i foråret, at den svenske regering ikke vil betale for at løse de danske postproblemer.

Der har gennem året været dialog mellem danskerne og svenskerne omkring situationen i Postnord, men foreløbig uden resultat.

Som Finans tidligere har beskrevet, har den dansk-svenske postkoncern solgt ud af danske postejendomme, mens der samtidig er blevet investeret kraftigt i postterminaler i Sverige. Derfor mener flere af partierne på Christiansborg, at svenskerne derfor også skal spytte i kassen for at redde den danske del.

Finansministeriet afviser, at der skulle være tale om et »akut« problem.

»Finansministeriet afviser rygter om at Postnord er i akut kapitalmangel. Der arbejdes fortsat på at finde en langsigtet løsning for selskabet og det er vi i dialog med vores svenske kolleger om,« skriver Finansministeriet i en mail til Finans.

Postnord afviser ligeledes, at det ikke kan fortsætte driften efter d. 27. oktober, hvis ikke der tilføres ny kapital.

"Det er ikke korrekt, at der mangler kapital til driften. Vi kan således helt afkræfte den historie, som florerer," siger Peter Kjær Jensen, direktør for PostNord i Danmark.

Han påpeger, at det er en hypotetisk spekulation, når medier spørger til en konkret dato som deadline for, hvornår selskabet løber tør for penge.

"Det giver ingen mening at spekulere i sådan en dato, og vi forstår ikke, hvordan den nævnte dato skulle være dukket op i denne sammenhæng. Udfordringen for selskabet er, at vi afventer en løsning på finansiering af transformationen. Mens den proces pågår, har vi kapitalen i PostNord i Danmark til at finansiere driften langt ind i 2018," siger Peter Kjær Jensen.

BRANCHENYT
Læs også