Kontroversielt Legoland rykker nærmere: Koster over 2 mia. kr.
Efter årelange slagsmål med lokalbefolkningen regner Legoland med at kunne åbne en New York-park i 2020.
Det har kostet flere år med juridiske slagsmål og demonstrationer fra de lokale. Men nu ser det ud til, at Legoland kan åbne sin første forlystelsespark i den lille by Goshen ved New York i 2020.
Prisen bliver omkring 2,2 mia. kr.
Det fremgår af et nyt regnskab fra forlystelseskoncernen Merlin Entertainemnts, der bl.a. ejer Legoland. Lego-familien Kirk Kristiansen ejer 30 pct. af Merlin Entertainments.
Legoland har for nyligt landet et par vigtige politiske afgørelser fra myndighederne i Goshen. De kommer efter, at Merlin Entertainments har imødekommet en del af de lokales ønsker om at forsøge at bevare områdets natur og samtidig sikre, at området overhovedet kan bære de 1,5-2,5 mio. besøgende, som Legoland selv har forudset.
Investeringen på 2,2 mia. er blot den seneste af en række nye Legolande verden over. Det nyeste åbnede i Japan i april, og der er planer om bl.a. nye parker i Kina.
Legoland bidrager positivt til et ellers lidt skuffende regnskab fra Merlin Entertainments. Den samlede vækst i omsætningen for Merlin lå i årets første tre kvartaler på 0,3 pct., hvis man fraregner valutaeffekt og investeringer i nye parker og forlystelsescentre. Legoland trak op med 3,4 pct.
Merlin Entertainments forklarer selv den lidt sløje vækst med et ringe sommervejr i Europa og en række terrorangreb, bl.a. i Storbritannien, som har afskrækket turisterne. Især det sidste slår igennem.
»På trods af diversiteten i vores forretninger - på geografi, varemærker og blanding af kundegrupper - er vores marked fortsat påvirket af visse eksterne chok, ikke mindst terrorisme, som i øjeblikket er på et rekordhøjt niveau i intensitet i Europa,» skriver topchefen Nick Varney i regnskabet for Merlin Entertainments.
Udover Legoland har Merlin Entertainments bl.a. forlystelsesparker som Sealife, the Dungeons og Madame Tussaud. I alt har koncernen 123 forlystelsesparker spredt ud over hele verden - seks flere end for et år siden.
Lego ejede oprindeligt selv Legoland, men var tvunget til at sælge det fra i årene omkring 2003-2004, hvor legetøjskoncernen i Billund var i dyb krise og kæmpede for sit liv.