Serier

Investorerne flokkes om de bedste virksomhedsejere - og ejerne er klar til at sælge

Stadig flere af landets mest succesfulde ejerledere ønsker at sælge deres virksomheder frem for at lade den gå i arv, og interessen fra potentielle købere er samtidig overvældende stor, viser en spørgeundersøgelse fra revisionshuset PwC.

Årets Ejerleder 2015
Virksomhedshandlere arbejder i kulissen for at købe de bedste ejerledere ud. Foto: Thomas Borberg Foto: Thomas Borberg

Markedet for virksomhedshandler er brandvarmt, og der er grund til at forvente, at det fortsætter. I hvert fald flokkes potentielle købere om landets mest succesrige danske ejerledervirksomheder.

Det viser en ny spørgeundersøgelse, som revisionshuset PwC har foretaget blandt 144 af landets mest succesfulde virksomhedsejere, der har det tilfælles, at de er nomineret til prisen "Årets Ejerleder 2017".

Her angiver over halvdelen af de adspurgte ejerledere, at de inden for de seneste tre år er blevet kontaktet vedrørende muligheden for et salg.

Årets ejerleder 2017
  • Det er PwC, Nykredit, Dansk Erhverv og Finans, der står bag prisen, som uddeles for 14. gang. Årets tema er samspillet mellem talent og teknologi.
  • Syv regionale vindere går videre til landskåringen, som finder sted den 9. november 2017 hos PwC i Hellerup.
  • Juryen består ud over PwC af repræsentanter fra Dansk Erhverv, Nykredit, og sidste års vindere af Årets Ejerleder.

»Det viser, hvor dygtigt mange af de ejerledede virksomheder gør det, og at der er penge i systemet. Derfor bliver interessen for deres virksomheder betydeligt større i disse år,« siger Mikkel Sthyr, partner og leder af middle market i PwC.

En af de virksomheder, investorerne bejler til, er Bila A/S fra Nykøbing Mors. Robotvirksomheden tredoblede fra regnskabsåret 2014/15 til 2015/16 sit overskud, så det rundede 20 mio. kr. Og bundlinjen skal gerne fordobles de kommende to år. Noget, andre tilsyneladende har fået øje på.

»Mange rådgivere ringer til os,« siger Jan Bisgaard Sørensen, der er både adm. direktør og hovedaktionær i Bila, der er blandt de 144 nominerede virksomheder.

Men Bila er trods interessen dog ikke på vej mod et salg. Virksomheden har tidligere været ejet af en kapitalfond, eller som Jan Bisgaard Sørensen siger halvt i spøg, halvt i alvor:

»Vi har været ejet af en kapitalfond tre gange: den første, den eneste og den sidste gang.«

Men langtfra alle ejerledere er afvisende. Faktisk tyder meget på, at rådgivernes henvendelser snart kan føre til nye salg. En tredjedel af ejerlederne forventer nemlig at sælge deres virksomhed inden for fem år. En tendens, der er vokset større år for år siden 2014.

Dengang forventede 19 pct. af ejerlederne at sælge inden for fem år, i 2015 var det 23 pct., i 2016 lå tallet på 28 pct. og i år 34 pct.

»Hvis de alligevel står over for et ejerskifte ude i fremtiden, er der nok en del af dem, der kan se, at timingen ikke er værst i øjeblikket. Og hvis man samtidig bliver kontaktet af virksomhedshandlere, der gerne vil give et bud, er det med til at skubbe til sådanne overvejelser,« siger Mikkel Sthyr.

Svarene peger direkte ind i en aktuel tendens, hvor flere virksomheder med en minimumsomsætning på 50 mio. kr. eller en salgspris på mindst 25 mio. kr. skifter hænder. Det viser en analyse udarbejdet af corporate finance-huset Clearwater. I 2016 blev 247 virksomheder af den slags solgt - det var 23 pct. flere end i 2014. Og i første halvår af 2017 blev 127 danske virksomheder solgt.

Morten Bennedsen, professor ved handelshøjskolen Insead i Frankrig, står bag en rapport, der ser nærmere på ejerskifter i ejerledede virksomheder. Han har i den forbindelse over for Finans tidligere understreget vigtigheden af, at ejerne får forberedt sig grundigt på et salg. Inden det er for sent.

»Alt for mange får det ikke gjort i tide, og nogle får det slet ikke gjort, før helbredet svigter eller det, der er værre. Vores undersøgelse viser tydeligt, at de, der har en plan, når uheldet sker, klarer sig bedre,« sagde han.

Ejerlederne blev af PwC også bedt om at fortælle, hvem de forventer at sælge til. Her svarer de både danske og udenlandske virksomheder, kapitalfonde, konkurrenter eller ansatte i virksomheden. Overraskende er det måske, at kun 14 pct. forventer, at virksomheden skal drives videre i familien.

Læs også
Top job