Erhvervsjura
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

EU-Domstolen skærer igennem: Arbejdsgiveren er den, som kan hyre og fyre og betaler lønnen

Udøver en international transportvirksomhed den faktiske ledelsesbeføjelse, bærer den chaufførens lønomkostninger, og har den ret til at foretage afskedigelser, så kan den betragtes som arbejdsgiver. Også når det ikke er den virksomhed, som chaufføren har indgået en ansættelseskontrakt med.

I en nyere dom har EU-Domstolen fastslået, at det ikke nødvindigvis er den virksomhed, der har indgået en ansættelseskontrakt, der også fremgår som arbejdsgiver i praksis og dermed har ret til at fyre. 
Foto: Mikkel Berg Pedersen

EU-Domstolen fastslår i en dom fra den 16. juli 2020, at den virksomhed, med hvem internationale lastbilchauffører indgår ansættelseskontrakter med, ikke nødvendigvis skal betragtes som deres respektive arbejdsgiver.

Foruden de formelle oplysninger som ansættelseskontrakten indeholder, skal der yderligere tages hensyn til den måde, hvorpå de forpligtelser, der påhviler både den pågældende arbejdstager og den pågældende virksomhed i praksis, udføres i forbindelse med kontraktens gennemførelse. For at identificere arbejdsgiveren skal det derfor fastlægges, hvilken virksomhed der har de faktiske beføjelser overfor arbejdstageren, hvem de tilknyttede lønomkostninger påhviler, og hvem der besidder den faktiske ret til at afskedige arbejdstageren...

BRANCHENYT
Læs også