Finans

Kriseramt bank begæret konkurs - rival overtager resterne

Den problemramte Østjydsk Bank bliver overtaget af Sparekassen Vendsyssel og indgiver konkursbegæring.

Artiklens øverste billede
Max Hovedskov, bankdirektør i Østjydsk Bank, der har indgivet konkursbegæring. Foto: Jakob Lerche

Mange års overlevelseskamp for den lille Østjydsk Bank er slut.

Banken, der for få måneder siden fik en stor millionregning fra Finanstilsynet, har indgivet konkursbegæring, og resterne af banken bliver overtaget af Sparekassen Vendsyssel.

Aktionærerne mister alle deres penge. Det fremgår af en meddelelse til fondsbørsen.

Sparekassen Vendsyssel betaler 50 mio. kr. for alle aktiviteterne i Østjydsk Bank, herunder alle aktiver og passiver undtagen efterstillet kapital.

Aftalen betyder, at Østjydsk Banks nuværende aktiviteter kan videreføres hos Sparekassen Vendsyssel, ligesom alle Østjydsk Banks kunder og medarbejdere vil fortsætte i Sparekassen Vendsyssel.

»I forbindelse med aftalen bliver der ingen dækning til bankens aktionærer, men delvis dækning til den efterstillede kapital,« fremgår det af meddelelsen.

Overtagelsen omfatter alle ca. 14.000 kunder i Østjydsk Bank.

Aftalen med Sparekassen Vendsyssel er indgået som led i Østjydsk Banks bestræbelser på at finde en løsning på bankens store økonomiske udfordringer.

Banken har gennem en årrække kæmpet med risikable udlån, der blev etableret op til finanskrisen. Og for nyligt blev situationen forværret yderligere, da Finanstilsynet pålagde banken at foretage yderligere nedskrivninger på 132 mio. kr.

Østjydsk Bank blev desuden pålagt at foretage de nødvendige foranstaltninger for at kunne overholde nye kapitalkrav og at udarbejde en genopretningsplan.

Desværre har der ikke været andre udveje end en konkursbegæring, lyder det nu.

»Vi er meget kede af, at det ikke har kunnet lade sig gøre at sælge banken med fuld dækning til både aktionærer og den efterstillede kapital. Det skyldes ikke mindst bankens store risikofyldte udlån, som alle blev etableret før finanskrisen. Når det er sagt, er vi meget glade for, at vi sammen med Sparekassen Vendsyssel har fundet en holdbar løsning på de udfordringer, som Østjydsk Bank står overfor – uden en løsning kunne bankens aktiviteter ikke fortsætte,« siger Max Hovedskov, bankdirektør i Østjydsk Bank.

Direktør i Sparekassen Vendsyssel, Vagn Hansen, siger om overtagelsen, at man nu vil kunne tilbyde en bredere palet af produkter og rådgivning.

»Begge institutters aktiviteter er desuden funderet på en stærk lokal forankring og et stort engagement i de lokalsamfund, de opererer i. Sparekassen Vendsyssel ønsker at bygge videre på denne forankring. Østjydsk Banks filialer supplerer filialnettet i Sparekassen Vendsyssel uden overlap og vil udgøre et vigtigt udgangspunkt for den fortsatte tætte kontakt til kunderne,« udtaler han.

Som led i overtagelsen indgiver Østjydsk Bank egenbegæring til skifteretten om konkursbehandling, og bankens bestyrelse og direktion fratræder.

Østjydsk Banks bankdirektør, Max Hovedskov, fortsætter i en ny rolle i Sparekassen Vendsyssel som regionsdirektør for Østjydsk Banks hidtidige aktiviteter i Mariager, Hadsund og Hobro.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.