Finans

Brødre taber millionbeløb på krakket bank

De to brødre Jens og Søren Rasmussen var de største private aktionærer i konkursramte Østjydsk Bank, som de også har lånt penge.

Artiklens øverste billede
Per Rasmussen og Søren Rasmussen er henholdsvis adm. direktør og bestyrelsesformand i Eurowind Energy. Begge var storaktionærer i den nu krakkede Østjydsk Bank. Foto: Eurowind Energy

Sent torsdag eftermiddag kom det frem, at mange års overlevelseskamp er slut for Østjydsk Bank. Banken har indgivet konkursbegæring, og resterne overtages af Sparekassen Vendsyssel.

Med konkursmeldingen kom det også frem, at bankens aktionærer mister alle de penge, de har investeret i Østjydsk Bank.

Ifølge cvr-registeret er brødreparret Jens og Søren Rasmussen fra Hobro de to største private aktionærer i Østjydsk Bank. De er blevet velhavende på vindmøllefirmaet Eurowind Energy, der slår sig op på at være Danmarks største administrator af landbaserede vindmølleprojekter.

Brødrene Rasmussen har hver en ejerandel på 5,05 pct., hvilket gør dem til storaktionærer i banken.

Børsnoterede Østjydsk Bank havde en markedsværdi på 60,6 mio. kr. ved torsdagens krak. Dermed havde brødrene Rasmussens ejerandel hver især en værdi på omkring 3 mio. kr.

Jens Rasmussen, der i øvrigt var næstformand i Østjydsk Bank på konkurstidspunktet, bekræfter sit tab over for Finans.

»Jeg kommer til at tabe mellem 3 og 4 mio. kr. på denne konkurs. Jeg kan ikke tale på min brors vegne, men man går nok ikke helt galt i byen ved at sige, at han lider et lignende tab,« siger han og fortæller, at der i næste uge vil være møde blandt aktionærerne i Østjydsk Bank.

I løbet af den krise Østjydsk Bank har befundet sig i, har der været ydet en række lån til banken. Heriblandt har private investorer ydet et samlet lån på 27 mio. kr.

Blandt de private investorer er Jens Rasmussen, der dog fortæller, at hans lån var »et mindre beløb«.

Faktisk har Østjydsk Banks krise betydet, at brødrene Rasmussen har reduceret deres kundeforhold til banken.

»Da banken var i en situation, hvor den skulle skrumpes, valgte vi at flytte nogle aktiviteter væk fra banken. Så til slut var vores kundeforhold til Østjydsk Bank af den mindre slags,« siger Jens Rasmussen.

Den største aktionær i Østjydsk Bank var Arbejdernes Landsbank med en ejerandel på 12 pct. Den aktiepost blev nedskrevet til 0 kr., da Østjydsk Bank før jul kom i livstruende problemer efter nye tilsynskrav.

»Banken har været i en meget svær situation, og det er dybt trist, når et pengeinstitut knækker. Men det er en god løsning, og det er godt, at alle kunder og engagementer flytter med. Det værste ville være, hvis kunderne kom i klemme. Så må dem med kapital leve med, at det går galt en gang imellem,« sagde Gert Jonassen, adm. direktør i Arbejdernes Landsbank, torsdag til Finans i forbindelse med konkursen.

Resterne af Østjydsk Bank bliver overtaget af Sparekassen Vendsyssel, som betaler 50 mio. kr. for alle aktiviteterne i Østjydsk Bank, herunder alle aktiver og passiver undtagen efterstillet kapital.

Aftalen betyder, at Østjydsk Banks nuværende aktiviteter kan videreføres hos Sparekassen Vendsyssel, ligesom alle Østjydsk Banks kunder og medarbejdere vil fortsætte i Sparekassen Vendsyssel.

Overtagelsen omfatter alle ca. 14.000 kunder i Østjydsk Bank.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.