Dansk låneudbyder dømt for ulovligt 39 kr.-gebyr
Virksomheden Viabill må ikke opkræve 39 kr., når kunder ikke inden den 20. i en måned har husket betalinger på ned til 2-3 kr., lyder det i dom fra Sø- og Handelsretten. Mange kunder skal dog selv sørge for at bede om de uretmæssige betalinger tilbage.
Det danske kreditselskab Viabill må ikke lægge månedlige gebyrer på 39 kr. på ofte meget små rentefri gældsbeløb, alene fordi skyldnerne ikke har betalt inden den 20. i måneden.
Sådan lyder dommen fra Sø- og Handelsretten i et opgør mellem Viabill og Forbrugerombudsmanden. Sidstnævnte gik efter en håndfuld forbrugerklager så vidt som til at lægge sag an, og har altså nu fået kendt gebyrerne ulovlige.
Sagen kom dog først efter en længere tovtrækning mellem Viabill og Forbrugerombudsmanden. Blandt andet foreslog Viabill at løse problemet ved at ændre navnet på gebyret til noget andet end "Autopay gebyr":
»Vores forslag til ændring som følge af jeres henvendelse: Såfremt Forbrugerombudsmanden ønsker navnet ”Autopay gebyr” ændret, er vi meget åbne overfor dette, og hører gerne jeres forslag hertil.«
Hverken det eller et senere forslag om, at kunden ville modtage en meddelelse om, at der var ny post på hjemmesiden 'mit viabill.dk', når gebyret truede, overbeviste dog Forbrugerombudsmanden, og sagen endte altså for Sø- og Handelsretten.
Viabill havde dog faktisk stoppet metoden på det tidspunkt, men argumenterede dog stadig for, at gebyret på 39 kr. for for sene månedlige betalinger af beløb helt ned til 2-3 kr. var lovligt.
Og samtidig havde Viabill indført en ny form for gebyr, også på 39 kr., der ligeledes blev udløst ved for sen betaling - bare på en anden facon, da der nu var tale om et rykkergebyr.
Heller ikke den model mente Forbrugerombudsmanden dog var lovlig, og igen var der kommet klager inde fra kunder hos Viabill, der følte sig snydt.
Der var der dog ingen grund til, lød det fra Viabill i retten:
»ViaBill må (...) kunne gå ud fra, at deres kunder gør sig bekendt med vilkårene for aftaleforholdet, herunder vilkårene om hvordan betaling skal ske, i forbindelse med at de accepterer vilkårene - især da ViaBills forretningsbetingelser og vilkår om automatisk kortbetaling hverken er urimeligt lange eller uklare..«
Begge modeller er dog ifølge Sø- og Handelsretten ulovlige - Viabill har brudt både rente- og markedsføringslov, fremgår det af dommen.
Kunderne skal dog ikke vide sig sikre på at få deres penge tilbage. I nogle sager om det gamle gebyr kan sagen være forældet, og med det nye gebyr fra 2017 har retten afgjort, at kunderne selv skal henvende sig for at få deres penge tilbage.
Viabill, der blandt andet samarbejder med Nykredit og Spar Nord, havde i seneste regnskabsår et overskud på 14,1 mio. kr. før skat og en omsætning på knap 58 mio. kr.