Finans

Banklobby om udlånsfest langt fra hjemstavnen: Der bliver rettet ind

Et forsøg på at kaste sig ind på brandvarme markeder langt fra lokalområdet er ikke nødvendigvis risikabelt, lyder det fra Finansdanmark efter en ny undersøgelse kritiserer en lang række lokalbanker. Men reglerne skal selvfølgelig følges - og det bliver de, lover bankbrancheforeningen.

Artiklens øverste billede
Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark. Foto: Presse

Langt de fleste danske lokalbanker tager for store risici, når de forsøger at vinde markedsandele i især de varme bolig- og ejendomsmarkeder i København og Aarhus.

Sådan lyder bundlinjen i en ny rapport fra Finanstilsynet, der uden de store problemer kan få folk til at tænke tilbage på boomet op til finanskrisen, hvor mange lokalbanker med respekt for sig selv kastede sig ind på samme markeder i stor stil.

Men den tanke holder ikke - samarbejdsviljen over for Finanstilsynet er i dag en helt anden, mener Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark. Og selv om tilsynet i skikkelse af Finans Danmarks nuværende adm. direktør Ulrik Nødgaard tidligere har advaret meget klart mod at fjerne sig for langt fra lokalområdet, så skal banker altså have lov til at låne ud hvor de lyst, påpeger direktøren.

Det her med små- og mellemstore banker, der har lidt for travlt uden for lokalområdet – kan I genkende noget fra opførslen fra bankerne i 2006 og 2007 i det?

»Jeg mener ikke, at det kan sammenlignes. Vi samarbejder med Finanstilsynet om at være på forkant med tingene, netop for at undgå de ting vi så, i den periode du nævner. Vi har hele vejen støttet op om Finanstilsynets tiltag på området,« siger Ane Arnth Jensen.

En række af de banker, der i undersøgelsen får påtaler, havde store problemer med at betale lån fra staten tilbage til tiden efter finanskrisen, og en enkelt blev direkte overtaget af staten. Men der er ikke tale om, at nogle af fortidens syndere er på spil igen, mener Ane Arnth Jensen.

Nu viser Finanstilsynets undersøgelse så, at man må ændre praksis nogle steder, og det gør man så. Det synes jeg er humlen i det.

I har støttet op om de her tiltag – nu er der så en god andel af jeres medlemmer, der bryder dem og får påtaler og påbud. Nogle af de her banker havde jo også ganske store problemer i sidste krise. Har I nogle brodne kar i branchen?

»Jeg hæfter mig ved, at alle medlemmer forsøger at leve op til de nye regler på den mest hensigtsmæssige måde. Der er kommet påbud og påtaler, og det er klart, at det arbejder de enkelte medlemmer allerede med i praksis.«

Hvis de havde holdt reglerne, havde de vel ikke fået de her henstillinger – det er vel fordi de har haft lidt for travlt?

»Der er indbygget en vis fleksibilitet i reglerne, men nu er der kommet nogle påbud og påtaler, der gør klart hvordan reglerne skal efterleves, og det vil bankerne så gøre.«

Det er jo ikke svære regler at leve op til – man burde vel ikke have påbud og påtaler for at finde ud af, at man har overskredet dem?

»Altså, jeg tager udgangspunkt i, at man har nogle regler, hvor der trods alt er mulighed for afvigelser. Nu viser Finanstilsynets undersøgelse så, at man må ændre praksis nogle steder, og det gør man så. Det synes jeg er humlen i det.«

I en gammel tale fra Finanstilsynet fra 2011 står der, at hvis de i tvivl om kreditpolitikken, så kan man bare holde sig inden for det område, som man groft sagt kan se fra det lokale kirketårn. Det var i øvrigt Ulrik Nødgaard (tidligere chef i Finanstilsynet, nuværende adm. direktør for Finans Danmark, red.), der sagde det. Det er vel det modsatte af, hvad de her banker har gjort?

»Man kan låne ud over hele landet, hvor man nu har mulighed for det. Uanset hvor man låner ud og befinder sig som bank, så må man holde sig inden for Finanstilsynet regler. Det gælder uanset, om man er en stor eller lille bank.«

Der er vel ikke tvivl om, at man øger sin risiko ved at låne ud i områder, man kender knap så godt som lokalmarkedet?

»Jeg bare holder fast i, at de retningslinjer- og regler der findes, de skal følges uanset, hvor man låner ud.«

Så det der med kirketårnsprincippet er lidt noget vrøvl?

»Jeg vil ikke forholde mig til det. Det vigtigste er, at man holder reglerne uanset, hvor man låner ud. Og et pengeinstitut kan låne ud over hele landet.«

Men der er vel ikke tvivl om, at en del af lokalbankernes problemer i finanskrisen opstod, fordi man var meget aktive uden for lokalområdet?

»Jeg vil bare gentage, at der er nogle regler, og dem skal man holde fast i, uanset hvor man låner ud,« siger Ane Arnth Jensen om undersøgelsen, hvor i 13 ud af 15 undersøgte banker har fået enten påtaler eller påbud af Finanstilsynet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.