Finans

Analytiker: Vanskelige forhold for Danske Bank kan fortsætte i kommende kvartaler

Artiklens øverste billede
Foto: Mads Claus Rasmussen

En farlig cocktail af meget lave renter, pressede marginer og en uro foranlediget af geopolitisk usikkerhed har givet Danske Bank et mere negativt syn på årets resultat - og det er endnu for tidligt at ånde lettet op.

Der er nemlig udsigt til, at de vanskelige forhold på de finansielle markeder, som presser bankernes handelsindtægter ret voldsomt, fortsætter. Sådan lyder vurderingen fra aktieanalytiker Simon Hagbart Madsen fra Jyske Bank.

- Jeg tror, at vi skal regne med, at de vanskelige forhold fortsætter ind i de kommende kvartaler. Danske Bank er jo meget eksponeret over for aktiviteten på obligationsmarkedet, og der bliver vi nødt til at se lidt højere aktivitet, før vi begynder at få et skifte i handelsindtægterne fra det her lave niveau, lyder det fra analytikeren.

Banken nedjusterede torsdag sine forventninger til årets bundlinje, som nu ventes at vise et resultat efter skat på 15 mia. kr. mod tidligere 16-17 mia. kr. på grund af "vanskelige forhold på de finansielle markeder".

Nedjusteringen giver fredag anledning til bevægelse i Danske Bank-aktien, der torsdag steg med 1,4 pct. til 133,25 kr., vurderer aktieanalytikeren.

- Aktien bør - afhængigt af markedsudviklingen - falde 3-5 pct. Bemærk dog, at Sydbank har været ude med en lignende melding tidligere på ugen, lyder det fra Simon Hagbart Madsen.

Simon Hagbart Madsen fortæller, at en markedsrelateret indtjening i et enkelt kvartal normalt ikke er essentielt for at vurdere bankens fremtidige indtjeningspotentiale.

Vedvarende udfordringer - det er tredje gang i år, at Danske Bank har nedjusteret sine forventninger - har dog gjort, at Jyske Banks forventninger gradvist er blevet justeret.

- Efterhånden som året er skredet frem, har vi måttet erkende, at de udfordrende markedsforhold i høj grad er vedvarende. Vi må derfor gå ud fra, at handelsindtægterne har fundet et lavere niveau for nuværende, siger han.

- Det får også en mindre effekt i estimaterne for 2019, men jeg tror, at en del af markedets forventningstilpasning allerede er sket på baggrund af Sydbank-nedjusteringen (det skete af samme grund, red.).

- Konsensusforventningerne lå efter regnskabet for tredje kvartal i forvejen i bunden af det tidligere interval, som Danske Bank havde givet på 16-17 mia. kr., lyder det fra Simon Hagtbart Madsen.

Danske Bank slår i sidste sætning i meddelelsen til børsen, hvori forventningerne nedjusteres, fast, at disse stadig er forbundet med usikkerhed. Det skal man dog ikke lægge for meget i ifølge aktieanalytikeren.

- Det er klart, at det er meget volatile poster, som banken udtaler sig om – der nedjusteres endnu engang på baggrund af handelsindtægter, og året er ikke slut endnu - så det er forbundet med usikkerhed. Men det er ikke noget, jeg ville lægge noget større i, vurderer han.

Danske Banks finansdirektør, Christian Baltzer, pointerer i børsmeddelelsen, at udviklingen i den underliggende forretning er god, blandt andet i kerneforretningen i Danmark.

Det ser altså ud til, at den grundlæggende bankdrift ikke er påvirket i øjeblikket, vurderer Simon Hagbart Madsen.

- Det ligner, at forventningerne til den grundlæggende drift ikke er påvirket, da Danske Bank fastholder øvrige forventninger, herunder forventningerne til nettorenteindtægterne.

- Banken ser derfor ikke en yderligere eskalering af kundeflugten, så bankdriften ser muligvis ud til at klare skærene i det imagemæssige stormvejr, lyder det fra aktieanalytikeren.

Det er ikke kun Danske Bank, som uroen på de finansielle markeder har spillet et puds. I tirsdags nedjusterede Sydbank også sine forventninger til årets resultat med samme begrundelse.

- Jeg tror, at det bliver gennemgående, at handelsindtægterne kommer til at være til den svage side i de kommende regnskaber for bankerne, vurderer Simon Hagbart Madsen, som ud over Danske Bank også dækker Nordea.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.