• Opdateret 12/02/2019 kl. 11:24
Finans

Socialdemokratiet vil rense ud i Finanstilsynets bestyrelse

David Lando, der er bestyrelsesformand i Finanstilsynet, bør sammen med resten af bestyrelsen gå af, lyder det nu fra Socialdemokratiet.

Artiklens øverste billede
Socialdemokratiet vil have skiftet hele bestyrelsen i Finanstilsynet ud. Foto: Lars Krabbe

Der skal findes en helt ny bestyrelse til den finansielle vagthund i Danmark. Sådan lyder det nu fra Socialdemokratiet, der ønsker, at bestyrelsesformand David Lando sammen med resten af bestyrelsen i Finanstilsynet går af.

»Vi har fået en stor rapport om håndteringen af hvidvask i Danske Bank, og på baggrund af den mener vi, at der er behov for en ny start for Finanstilsynet. Vi mener ikke, at Finanstilsynet kan holde til debatten om bestyrelsesmedlemmernes tidligere engagementer i finanssektoren. Derfor er der behov for, at vi starter på en frisk og udpeger en ny bestyrelse,« siger Morten Bødskov, erhvervsordfører i Socialdemokratiet, til Finans.

Finanstilsynets bestyrelsesformand David Lando har været i fokus, da han har siddet i bestyrelsen for en fond, der blev brugt til spekulation i forbindelse med udbetaling af udbytteskat.

David Lando har efterfølgende redegjort for sin ageren i bestyrelsen for fonden. På baggrund af denne redegørelse lød det fra erhvervsminister Rasmus Jarlov (K), at David Lando ikke har gjort noget galt i sagen.

På trods af dette mener Socialdemokratiet, at der er behov for nye ansigter i Finanstilsynets bestyrelse.

»Vi mener, at der er behov for skrappere krav, så vi undgår denne type sager. Det er vigtigt, at Finanstilsynet kan føre målrettet kontrol, og at tilsynet har de kompetencer, som Finanstilsynet bør have,« siger Morten Bødskov.

Socialdemokratiet vil bl.a. have, at bestyrelsesformand og andre nøglepersoner i tilsynet skal underlægges fit and proper-reglerne. Derudover vil Socialdemokraterne have indført karensperioder for bestyrelsesmedlemmer og nøglepersoner, så de ikke kan skifte direkte fra finanssektoren til tilsynet.

I Finanstilsynets bestyrelse sidder bl.a Karsten Biltoft, der er vicedirektør i Nationalbanken.

Hvad har Karsten Biltoft gjort, siden han skal udskiftes?

»Det handler ikke om enkeltpersoner, og jeg er sikker på, at der kan findes personer med tilsvarende kompetencer,« siger Morten Bødskov.

Hvorfor ikke bare udskifte David Lando, når det er ham, der har været til debat?

»Vi mener, at der er behov for, at der ikke kan stilles denne type af spørgsmål, så på den baggrund er det oplagt at starte på en frisk,« siger Morten Bødskov.

Men nu har David Lando jo været til debat, og der var ikke noget i det?

»Svaret er det samme. Der er behov for at trække en streg i sandet,« siger Morten Bødskov.

Redegørelsen fra Finanstilsynet om hvidvasksagen i Danske Bank indeholdt svar på en række af de kritikpunkter, som har været fremført i sagen.

Finanstilsynet har bl.a. fået stor kritik for ikke at have opdaget, at omkring 1.500 mia. kr. flød uhindret gennem Danske Banks estiske afdeling over flere år. Pengene er for en stor dels vedkommende relateret til hvidvask af penge.

Finanstilsynets redegørelse indeholdt samtidig et idékatalog med 23 initiativer, der kan bidrage til et bedre hvidvasktilsyn.

Der foregår i øjeblikket politiske drøftelser om Finanstilsynet i Erhvervsministeriet. Her sidder en række af Christiansborgs partier med til bords og diskuterer tilsynets fremtidige rolle. Hos Dansk Folkeparti undrer erhvervsordfører Hans Kristian Skibby sig over udmeldingen fra Socialdemokratiet.

»Hele diskussionen om personalesammensætningen i bestyrelsen skal vi tage ved forhandlingsbordet. Jeg synes ikke, at det er fair, at Socialdemokratiet midt i en forhandling begynder at gå solo med navngiven kritik af personer,« siger han til Finans.

Finanstilsynets bestyrelse består i dag af David Lando (professor ved CBS), Preben Lund Hansen (fhv. direktør), Eigil Lego Andersen (Advokat, dr.jur. og partner i Nielsen Nørager), Marianne Rørslev Bock (økonomidirektør i Brødrene Hartmann, Karsten Biltoft (vicedirektør i Nationalbanken) og Svein Andresen (Fhv. generalsekretær i Financial Stability Board).

Det er ikke lykkedes for Finans at få en kommentar fra David Lando.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.