Finans

Droneramt oliegigant tjener mere end Amazon, Google og Apple tilsammen

Angrebet er kommet på et tidspunkt, hvor Saudi Aramco har gjort længere tids forberedelser til en børsnotering.

Artiklens øverste billede
Lørdag blev den saudiske oliegigant Saudi Aramco ramt af droneangreb. Foto: HAMAD I MOHAMMED/Ritzau Scanpix)

Lørdag blev to store olieanlæg i det østlige Saudi-Arabien ramt af droneangreb.

Olieanlæggene tilhører Saudi Aramco, et statsejet saudiarabisk selskab, som regnes for at være verdens største olieselskab målt i produktion og reserver.

Ifølge Reuters, er droneangrebet gået ud over over næsten halvdelen af Saudi-Arabiens eksport eller det, der svarer til fem pct. af den globale olieforsyning. Tal fra OPEC viser, at den totale olieproduktion i Saudi-Arabien ligger på 9,8 mio. tønder dagligt.

Saudi-Arabiens stats-tv har efter angrebet forklaret, at eksporten af olie vil fortsætte, dog har Saudi Aramco ikke selv kommenteret på hændelsen endnu.

Men hvad ved vi egentlig om olieselskabet, der er verdens største?

Firmaet blev skabt under navnet California-Arabian Standard Oil Co. i 1933, men siden 1988 har virksomheden været ejet af den saudiarabiske stat.

Saudi Aramco havde i 2017 reserver på 260,2 milliarder tønder olie.

Selskabet producerer, raffinerer og eksporterer olie fra Saudi-Arabien, men opererer over hele verden. Aramcos amerikanske gren, der hedder Motiva Enterprises, ejer raffinaderiet Port Arthur i Texas, der raffinerer 607.000 tønder om dagen, og er det største anlæg i USA. Saudi Aramco udvider også til hurtigt voksende lande som Kina og Indien.

I 2018 havde Saudi Aramco 76.000 ansatte i energisektordrift, forskningsfaciliteter og kontorer spredt over Asien, Europa og Amerika. Saudi Aramco har bl.a. landekontorer i Beijing, New Delhi, Singapore, New York, London, Houston.

Saudi Aramco bliver betragtet som Saudi-Arabiens erhvervsmæssige kronjuvel. Kongeriets Kronprins Mohammed bin Salman har tidligere sagt, at han ville udbyde fem procent af aktierne i selskabet, hvor han har sat Saudi Aramcos samlede værdiansættelse til mere end 2 billioner (2 trillioner dollars), men selvom analytikere værdisætter til et tal tættere på 1,5 billioner eller mindre, ville det stadig være verdens største børsintroduktion (IPO).

Angrebet er da også kommet på et tidspunkt, hvor Saudi Aramco i længere tid har forberedt sig til en børsnotering, der er blevet udskudt af flere omgange.

Det saudiske aktiemarked åbnede søndag med et fald på 2,3 pct, lige som andre golfstaters markeder også reagerede på angrebene med små fald.

Saudi Aramco er kendt for at holde sine kort meget tæt til kroppen. Det er på trods af, at virksomhedens nøgletal for de seneste tre år, der blev offentliggjort tidligere på året, viser at indtjeningen for 2018 var en klasse for sig. 111,1 milliarder dollars viste Saudi Aramcos bundlinje, der dermed var større end Apple, Google og Amazons tilsammen, ifølge The Wall Street Journal.

Og det kan altså få betydning for olie. og benzinpriserne herhjemme. Det siger cheføkonom i Nordea Helge J. Pedersen til Ritzau. Han ønsker dog ikke at sætte kroner og øre på stigningen.

»Det er et ganske betydeligt tilbageslag i produktionen, som vi kommer til at se på kort sigt, og det kan altså godt få en priseffekt her i begyndelsen af ugen,« siger han.

Når han ikke vil gætte på bestemte beløb, skyldes det, at olieprisen strukturelt er aftagende.

»Det er som følge af både lavere efterspørgsel på olie og også en afmatning, som vi har set i verdensøkonomien.«

»Men det her kan give anledning til, at olieprisen stiger med nogle dollar per tønde, måske mere. Det er helt sikkert, selv om det er svært at sige mere,« siger han til Ritzau.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.