Odense Kommune klar med redningspakke til erhvervslivet af frygt for coronakonsekvenser
Odenses erhvervsliv får redningskrans fra kommunen med nyt hasteforslag.
Odense Kommune vil med nyt hasteforslag kaste økonomisk redningskrans til byens mange erhvervsdrivende, der vil blive ramt på pengepungen som følge af coronakrisen.
Det fortæller kommunens socialdemokratiske borgmester Peter Rahbæk Juel, der er initiativtager til forslaget.
»Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at passe på de arbejdspladser, vi har i byen, og så mange som muligt skal komme så godt som muligt gennem den her svære situation. Det mindste vi kan gøre er at styrke samarbejdsbåndende, så vi står tæt gennem den her storm,« fortæller Odense-borgmesteren.
Helt konkret behandler kommunens økonomiudvalg tirsdag et hasteforslag – en såkaldt lokal erhvervspakke – der med en lang række initiativer, der løber op i en anslået værdi på over 100 mio. kr., og skal fungere som en økonomisk livline til byens erhvervsliv.
Det er ikke penge, vi putter i pakken, men ved at træffe nogle beslutninger, skaber vi værdi ude i virksomhederne
Man vil blandt andet fremrykke betalingen af de regninger – omkring 8.600 styks – som erhvervsdrivende har tilgode hos kommunen. Og omvendt vil kommunen forlænge de erhvervsdrivendes betalingsfrist ved fakturaer hos kommunen.
Borgmesteren estimerer, at alene de tiltag vil skabe en øget likviditet hos virksomhederne på over 70 mio. kr.
Foruden de forlængede frister og fremrykkede betalinger tæller pakken en lang række andre initiativer.
Alt fra at kommunen kan fremrykke planlagte renoverings- og vedligeholdsesopgaver, som lokale firmaer varetager, til udsættelse af huslejeindbetaling på de 220 lejemål, som kommunen i dag forvalter.
Peter Rahbæk Juel gør det klart, at der ikke er tale om, at kommunen giver erhvervslivet en pose penge.
»Vi stimulerer likviditeten og agerer en slags bank ved at betale hurtigere ud og lade folk vente lidt med at betale til os. Vi må jo ikke stille en pose penge ud til erhvervslivet, men vi må gerne sætte renoveringer og nybyggeri tidligere i gang, som vi på et sagligt grundlag allerede har planlagt.«
I 2019 lød kommunens sparekatalog på 200 mio. kr., men da der er tale om, at pakken blot skaber øget likviditet, kan de to scenarier ikke sammenlignes, understreger borgmesteren.
»Man kan ikke helt stille regnestykket sådan op. Det er ikke penge, vi putter i pakken, men ved at træffe nogle beslutninger, skaber vi værdi ude i virksomhederne. Det er ikke en del af et kommunalt budget, hvor man flytter penge fra et område til en anden,« forklarer Peter Rahbæk Juel.
Derudover lægger kommunen op til at lempe politiske krav i både eksisterende og nye kontrakter med virksomheder. Og det kan betyde lempelser lige fra krav til graden af økologi til garantistillelser.
Peter Rahbæk Juel forventer, at virksomhederne vil kunne mærke en effekt af tiltagene i slutningen af 2020 eller starten af 2021.
Ifølge borgmesteren kan en række af tiltagene allerede træde i kraft, så snart økonomiudvalget er nået til enighed, og administrationen har fundet de rette bilag frem. Andre tiltag kræver behandling i byrådet, f.eks. hvilke konkrete bygge- eller renoveringsprojekter, som man skal fremrykke.