Finans

Ny måling: DI afliver virksomheders bekymring for ny kreditklemme i bankerne

Selvom 15 pct. af virksomhederne i ny undersøgelse melder om forringede kreditvilkår, konkluderer erhvervsorganisationen DI, at coronakrisen endnu ikke har ført en generel kreditklemme med sig.

Nok er kreditforholdene i landets banker blevet forværret, men erhvervskunderne er ikke ramt af en egentlig kreditklemme, selv om coronakrisen har fået indtægterne til at styrtdykke i store dele af erhvervslivet.

Det viser en stor undersøgelse fra virksomhedernes interesseorganisation, DI, som 1.524 virksomheder har deltaget i.

Det forværrede erhvervsklima havde ellers gjort DI bekymret, men nu ånder organisationen lettet op over resultaterne af kredit-undersøgelsen.

»I sig selv viser undersøgelsen en forværring af kreditforholdene. Men selv om vi er ret langt inde i en historisk hård økonomisk krise, er der ikke endnu tegn på en kreditklemme, hvor bankerne helt generelt har strammet op på kreditgivningen,« siger Kent Damsgaard, direktør i DI.

Mere end to tredjedele af landets virksomheder havde sidste år gode eller meget gode muligheder for at låne i banken. I april i år var den andel faldet til 60 pct.

I den modsatte ende af spektret vurderer 15 pct. af virksomhederne, at de har dårlige eller meget dårlige muligheder for at låne. Det er en stigning fra 12 pct. i 2019. For resten er situationen uændret.

I takt med at krisen varer længere, vil der blive flere og flere virksomheder, der får udfordringer med økonomien og derfor også med banken.

Kent Damsgaard, cheføkonom i DI

»Denne undersøgelse stemmer med det billede, vi har af situationen. Der er kredit til de sunde virksomheder, og dem er der heldigvis flest af,« siger Niels Arne Dam, cheføkonom i Finans Danmark, som er bankernes interesseorganisation.

Finans Danmark har for nylig lavet en undersøgelse, som viser, at 98 pct. af de virksomheder, som henvender sig, får hjælp i banken. Den er baseret på lånesager fra Danske Bank, Nordea, Spar Nord og Nykredit under coronakrisen.

Ifølge DI’s måling er det mere en udfordret soliditet end problemer med indtjeningen, som i den aktuelle krise får banker til at sige nej til virksomheder. Erhvervsorganisationen forventer, at det bliver sværere for erhvervslivet at få adgang til kreditter i bankerne i den kommende tid.

»I takt med at krisen varer længere, vil der blive flere og flere virksomheder, der får udfordringer med økonomien og derfor også med banken,« siger Kent Damsgaard.

Finans Danmark understreger dog, at bankerne vil strække sig langt for at hjælpe erhvervslivet.

»Det sker i fælles forståelse med regeringen og efter dialog med Finanstilsynet om, hvor langt vi kan gå, for selvfølgelig skal det ske på en ansvarlig måde. Men inden for de rammer strækker vi os langt,« siger Niels Arne Dam.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.