Usikkerhed rammer det ellers usårlige amerikanske aktiemarked
Efter en længere periode med kursstigninger, fik det amerikanske aktiemarked et tryk nedad mandag. Men der er fortsat langt til bunden i marts.
Aktiemarkedet i USA har virket usårligt trods corona, præsidentvalg og uro om en stimuluspakke.
Mandag brød usikkerheden gennem aktiepanseret og sendte markederne ned.
De store aktieindeks i USA faldt med ca. 2 pct. Men noget krak er der langt fra tale om. Dow Jones-indekset faldt til et niveau omkring 27.685, da handlen på Wall Street lukkede.
Det er langt fra bundniveauet i marts, hvor indekset var helt nede omkring 18.000. Samme tendens gør sig gældende med S&P 500-indekset.
Det brede S&P 500-indeks tabte 1,9 pct., Dow Jones faldt 2,3 pct., og Nasdaq 1,6 pct.
Det sidste kan bl.a. skyldes usikkerhed om regnskaberne fra giganterne Microsoft, Apple, Google, Facebook og Twitter, der i løbet af denne uge kommer med regnskabstal for tredje kvartal.
Ifølge Nordnets investeringsøkonom Per Hansen er den primære forklaring generel usikkerhed. Også det fortsat store antal coronasmittede i USA kan efterhånden spille ind.
»Hidtil har investorerne i stort omfang ignoreret smittetallene, fordi man håbede på en behandling, eller fordi en effektiv vaccine ikke er så langt væk,« siger Per Hansen.
Antallet af smittede i USA er ikke ligefrem proportionalt med belastningen af sygehusvæsnet. Det skyldes, at der bliver opdaget langt flere.
»Måske er tallet af smittede ikke dramatisk større end i foråret, hvor man ikke vidste hvad man skulle gøre, og hvor mange måske var smittede uden at vide det,« siger Per Hansen.
Aktiefald har en selvforstærkende effekt. Denne gang giver det i høj grad mening, mener han.
»Aldrig har der været så mange penge anbragt i ”momentum aktier”. Der er altså investeret ud fra, hvad der stiger. Når kurser går op bliver det selvforstærkende og vice versa nedad,« konstaterer investeringsøkonomen.
Samtidig kan det også spille ind, at der blot er otte dage til det amerikanske præsidentvalg.
»Valgdatoen har været kendt i næsten fire år, men kursfald skal altid have en årsag. Måske er der netop i dag nogen, som tænker, at udfaldet kan få aktierne til at falde bagefter,« mener Per Hansen.