Finans

Trods ny smittestigning: Danske Bank sænker udbetalingskravet til boligejere

Det vakte skarp kritik, da Danske Bank skærpede udbetalingskravet i foråret. Nu er kravet sænket igen.

Artiklens øverste billede
Frygten for, at coronapandemien ville få boligmarkedet til at dykke kraftigt har vist sig ubegrundet. Foto: Aleksander Klug

Danske Bank trækker nu et krav tilbage om, at købere skal lægge 10 pct. som udbetaling for at få lov til at låne til en ny bolig.

Landets største bank indførte kravet i april i år, fordi den på grund af coronavirussen frygtede, at boligpriserne ville falde markant, ligesom der var usikkerhed om økonomien og jobmarkedet.

Men frygten har indtil nu vist sig ubegrundet, og derfor sænker Danske Bank igen udbetalingskravet til 5 pct.

»Selvom der ikke er absolut sikkerhed, er vi i dag et sted, hvor boligmarkedet er i god gænge, og hvor der er et mere sikkert miljø end i foråret,« siger Carsten Egeriis, risikochef i Danske Bank.

Vi ville beslutte det samme igen.

Chris Vogelzang, adm. direktør i Danske Bank

Den ene dårlige sag har efterfulgt den næste i Danske Bank de senere år, og meget symptomatisk for banken endte skærpelsen af udbetalingskravet også med at afføde hård kritik fra ejendomsmæglere, konkurrenter og erhvervsminister Simon Kollerup.

»Det er meget uheldigt i en situation, hvor vi har et stort og fælles ansvar for at skabe ro om økonomien, ikke mindst på boligmarkedet,« sagde Simon Kollerup den gang til Finans.

Danske Bank undrer sig stadig over kritikken, men fortryder ikke noget.

»Vi ville beslutte det samme igen. Beslutningen hvilede 100 pct. på et ønske om at beskytte de mest sårbare kunder. Det var det rigtige at gøre, og det blev gjort mange steder i Europa. Så vi var overraskede over den offentlige mening,« siger Chris Vogelzang, adm. direktør i Danske Bank.

I foråret forventede både de økonomiske vismænd og regeringen store boligprisfald. Vismændenes prognose lød på fald på 8-11 pct.

Der har været en stor lyst til at handle bolig.

Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea

Kritikernes frygt for, at skærpelsen fra markedslederen i sig selv kunne få markedet til at dykke, har vist sig ubegrundet. Siden april er huspriserne ifølge Boligsiden steget med 5,3 pct. indtil 1. oktober.

Det skyldes ifølge Nordea både hårde og bløde faktorer. De hårde faktorer dækker over, at centralbanker har sænket renten og etableret opkøbsprogrammer, som har fået renten til at falde til et historisk lavt niveau.

»De bløde faktorer handler om, at vi har haft mere tid hjemme, og mange danskere har brugt den på at renovere deres bolig eller gå på boligjagt. Der har været en stor lyst til at handle bolig,« siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.