Finans

Boligadvokater advarer hussælgere mod omsiggribende salgsbonus til ejendomsmæglere: »Det er noget rod«

Kunderne risikerer at betale mere end salæret til ejendomsmæglerne, når de sælger deres bolig, fordi der ofte tilføjes en aftale om bonus til mæglerne i salgskontrakten. Det møder kritik fra flere sider – inklusive dele af mæglerbranchen.

Artiklens øverste billede
Ejendomsmæglere får ofte mere end bare salæret, når de sælger kundernes boliger. Foto: Stine Tidsvilde

Særlige bonusser til ejendomsmæglere oven i deres salærer bliver mere og mere udbredt, viser en rundringning til de største ejendomsmæglerkæder. Ordningen bliver kritiseret af Forbrugerrådet Tænk og Danske Boligadvokater.

Bonusserne bliver udbetalt, hvis det lykkes for ejendomsmæglerne at sælge kundens bolig over udbudsprisen – eksempelvis i forbindelse med en udbudsrunde. Så får mæglerne – ud over salæret – en andel af merprisen.

Ifølge Danske Boligadvokater betyder bonusserne, at forbrugerne ikke ved, hvad de ender med at betale for at få solgt deres bolig.

»Det er noget rod. Forbrugerne kan jo ikke gennemskue, hvad de så kommer til at betale samlet set til ejendomsmæglerne. Det svækker forbrugernes tillid til, at de bliver rådgivet korrekt af ejendomsmæglerne,« siger Niels Erlandsen, formand for Danske Boligadvokater.

Forbrugerne opfatter ejendomsmæglerbranchen som et af de mest utroværdige erhverv i Danmark. Det forstår jeg godt.

Jakob Neua Nørgaard, direktør, ejendomsmæglerkæden Estaldo

Han peger på, at det eksempelvis er i strid med god advokatskik at indgå sådanne honoraraftaler.

Forbrugerrådet Tænk er også kritisk over for de udbredte bonusser til mæglerne.

»Der er en risiko for, at mæglerne sætter prisen lidt lavere end den reelle markedspris for at øge sandsynligheden for, at man kan forhandle salgsprisen op. På den måde scorer man jo en ekstra gevinst. Derfor er det en god idé, at man som sælger sørger for at kontakte flere mæglere, før man indgår en formidlingsaftale,« siger Jakob Steenstrup, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk.

Nogle kan have en opfattelse af, at en mægler er sådan lidt neutral og også rådgiver en køber. Dette slår fast, at en ejendomsmægler er sælgers mand.

Jakob Steenstrup, seniorjurist, Forbrugerrådet Tænk

Han mener desuden, at en salgsbonus til mæglerne understreger, hvilken side de står på.

»Nogle kan have en opfattelse af, at en mægler er sådan lidt neutral og også rådgiver en køber. Dette slår fast, at en ejendomsmægler er sælgers mand,« siger Jakob Steenstrup.

Landets største ejendomsmæglerkæde, EDC, bekræfter, at bonusser til ejendomsmæglere er blevet mere almindeligt i en tid, hvor boliger går som varmt brød.

»Det er bestemt ikke ualmindeligt at skrive et vilkår ind i formidlingskontrakten fra starten, som betyder, at mægleren får en ekstraordinær gevinst, hvis salgsprisen forhandles lidt op,« siger Jan Nordmann, kommunikationschef i EDC.

Samme melding kommer fra landets næststørste mæglerkæde.

»Bonusvederlag til ejendomsmægleren er efterhånden ret udbredt. Det er noget, som kunderne efterspørger i stor stil. Det giver dem jo en større økonomisk gevinst, hvis mægleren kan forhandle prisen op,« siger Thomas Hovgaard, kommunikationschef i Nybolig. 

Han afviser, at der er en risiko for, at ejendomsmæglerne ”glemmer” at passe deres arbejde over for de kunder, som kun ønsker at betale det almindelige salær på, selvom der her ikke er et økonomisk incitament for mæglerne. 

Det er en ny digital ejendomsmæglerkæde ikke sikker på.

»Forbrugerne opfatter ejendomsmæglerbranchen som et af de mest utroværdige erhverv i Danmark. Det forstår jeg godt. Falske fremvisninger, skøre bonusordninger, ja, listen er lang. Hos Estaldo kæmper vi for et gennemskueligt boligmarked. Derfor har vi kun én fast offentlig pris på 12.500 kr.,« siger Jakob Neua Nørgaard, direktør i ejendomsmæglerkæden Estaldo.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.