Finans

Velliv og AP Pension vandt kapløbet om de højeste pensionsafkast i 2020

Velliv og AP Pension skabte de bedste afkast blandt de kommercielle pensionsselskaber i 2020, hvor Danmark skilte sig ud som det bedste land i verden.

Rettet den 5. januar kl. 9.56: Tidligere fremgik det af artiklen, at Danica Pensions afkast var 9,3 pct. i 2020. Danica Pension har efterfølgende oplyst, at det var 9,5 pct.

Der er stor forskel på, hvordan 2020 gik for de flere millioner danskere, der sparer op til alderdommen i et af de kommercielle pensionsselskaber.

Det viser den første opgørelse af afkastet for året, som grundet corona blev et på alle måder atypisk og usædvanligt år.

Bedst til disciplinen afkast er Velliv og AP Pension, som begge har givet et afkast på 9,7 pct. til kunder med 20 år til pensionering og middel risiko. Til sammenligning har landets største pensionsselskab, PFA, blot givet 5,5 pct.

»Vi er ikke så sårbare som andre, når der kommer store chok i økonomien, fordi vi har opbygget en portefølje, som er så bred og immun over for chok i økonomien som muligt,« siger Anders Stensbøl Christiansen, investeringsdirektør i Velliv.

Så store kursfald, som vi så i marts, giver muligheder for afkast.

Ralf Magnussen, investeringsdirektør i AP Pension

Han kommer med et eksempel i selskabets ejendomsportefølje. Her har Velliv kun få penge placeret i hoteller, restauranter og shoppingcentre, som blev hårdt ramt af corona-epidemien.

AP Pensions succes bygger på en aktiv strategi med at købe og sælge i løbet af året.

»Så store kursfald, som vi så i marts, giver muligheder for afkast, og vi købte op i bl.a. kreditobligationer og it-aktier. Noget af det byttede vi ud med value-aktier i sommer, fordi vi så, at muligheden for en vaccine nærmede sig,« siger Ralf Magnussen, investeringsdirektør i AP Pension.

Landets største pensionsselskab, PFA, blev bundskraberen i 2020. PFA kalder det for et ekstremt år med store kursfald under pandemiens første bølge. Det gjorde PFA påpasselig med at tage for meget risiko på kundernes vegne.

»Blandt andet den massive udpumpning af penge fra centralbankerne har dog i første omgang holdt hånden under særligt aktiemarkederne, som kom meget stærkt igen,« siger Kasper Lorenzen, koncerninvesteringsdirektør i PFA.

Vores handelsaktivitet har været ganske stor.

Poul Kobberup, investeringsdirektør i Danica Pension

Danica Pension er med 9,5 pct. tæt på toppen og peger på, at de store ned- og opture på aktiemarkedet betød, at det var vigtigt at være en aktiv investor.

»Der har været perioder, hvor tech-aktier har kørt stærkt og andre perioder med comeback til andre aktier. Så der har været muligheder i løbet af året ved at lave skift i porteføljen, og vores handelsaktivitet har været ganske stor,« siger Poul Kobberup, investeringsdirektør i Danica Pension.

Året bød også på en grøn og klimavenlig trend, der gav medvind til flere danske virksomheder som Vestas og Ørsted.

»Danmark ligger nr. 1 på listen over lande med de højeste afkast. Det skyldes, at det danske marked har nydt godt af den grønne bølge,« siger Poul Kobberup.

Udover de grønne virksomheder peger han på, at Pandora har haft et godt år, mens Mærsk kom stærkt igen mod slutningen af året.

»Der har været nogle højdespringere, og flere virksomheders værdi er fordoblet. Novo har været mere stabil, men lagde en bund under markedet, da det så værst ud,« siger Poul Kobberup.

Det har ikke været muligt at få afkasttal eller en kommentar fra Topdanmark.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.