Finans

Storbanker spår snarlig vending for store dele af erhvervslivet

I flere brancher begynder det snart at lysne, vurderer Nordea og Handelsbanken. Den landsdækkende hotelkæde Comwell har nu flere bookninger til efter sommerferien end ved samme tid sidste år.

Artiklens øverste billede
Hotelkæden Comwell har i dag flere bookninger til de to sidste kvartaler i år, end den havde til samme periode sidste år på dette tidspunkt. Foto: Arkiv

En spirende optimisme giver storbanken Nordea troen på, at store dele af det hårdt prøvede erhvervsliv snart går mod bedre tider.

Det er udrulningen af vacciner, som en del af storbankens erhvervskunder allerede mærker slår igennem i form af ordrer til senere på året.

»Konferencecentre begynder at melde om bookinger til efteråret, men for danske events. Hoteller til indenlandske turister får også flere bestillinger,« siger Bjørn Bøje Jensen, der som erhvervskundechef i Nordea Danmark er en af dem, som ved allermest om danske virksomheders aktuelle sundhedstilstand, omsætning og efterspørgsel.

Vi ser ikke en stigning i antallet af virksomheder, der laver overtræk på deres driftskreditter.

Bjørn Bøje Jensen, erhvervskundechef, Nordea

Selv om hoteller og konferencecentre melder om en bedre ordreindgang senere på året, er det stadig en af de brancher, der er hårdest ramt af nedlukningen.

Derudover peger Nordea på, at restaurationsbranchen, rejsebranchen og flyindustrien er virkelig hårdt ramt.

»Men de øvrige industrier, tror vi, begynder at komme i gang efter den 5. april, fordi vaccinerne begynder at blive udbredt,« siger Bjørn Bøje Jensen.

Handelsbanken er enig.

»Alle forventer, at vi ser ind i en genopretning af økonomien. Folk har et opsparet behov for at komme ud at opleve noget, ligesom virksomheder har brug for at komme tættere på deres kunder og medarbejdere gennem forskellige arrangementer og konferencer,« siger Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken.

Han peger også på den generelle erhvervstillid, hvor nye tal, som blev offentliggjort torsdag, tyder på, at erhvervslivet allerede er begyndt at glæde sig til lysere tider.

»Det er opløftende at læse Danmarks Statistiks nye tal for erhvervstilliden. Godt nok dykker den lidt fra 94,1 til 92,4, men det er markant over niveauet sidste forår, hvor den bundede i rekordlave 54,9. Det virker, som om erhvervslivet er nået frem til den konklusion, at vi kan lære at leve med coronaen,« siger Jes Asmussen.

Hvis vi kigger på efteråret – altså 3. og 4.kvartal i år – har vi lige nu mere på bøgerne, end vi havde på samme tidspunkt sidste år til efteråret 2020.

Michael Hansen, kommerciel direktør, Comwell Hotels

Den helt store driver for at få gang i dansk økonomi igen bliver dog privatforbruget. Danskerne har aldrig været mere velpolstrede økonomisk set, og mange er klar til at bruge af pengene.

Det vil især gavne restaurationsbranchen, detailhandlens mindre butikker og oplevelsesbranchen, lyder vurderingen.

»Folk er begyndt at booke restaurationsbesøg, kro- og weekendophold samt ferier i sommerhuse. Det vidner om, at vi har en tro på, at tingene snart nærmer sig noget, som vi kan kalde normalt,« siger Jes Asmussen.

Det er en udvikling, som en af landets største hotelkæder også kan genkende.

»Vi henvender os både til erhvervslivet og hr. og fru Danmark, og for begges vedkommende er der en stigende interesse for at booke værelser og for virksomhedernes vedkommende lokaler til afholdelse af eksempelvis konferencer,« siger Michael Hansen, kommerciel direktør i Comwell Hotels, der driver 16 hoteller i Danmark, hvoraf 6 nu er åbnet.

Han peger på, at flere og flere danskere også er i gang med at booke sommerhuse og hotelværelser i sommerferien, fordi der kun er en begrænset tro på, at det bliver muligt at komme til udlandet.

»Hvis vi kigger på efteråret – altså 3. og 4.kvartal i år – har vi lige nu mere på bøgerne, end vi havde på samme tidspunkt sidste år til efteråret 2020,« siger Michael Hansen.

Bella Center i København oplever også en stigende efterspørgsel efter alle typer events af både privat og forretningsmæssig karakter som konferencer, udstillinger, sportsbegivenheder og sociale arrangementer fra større fester til julefrokoster.

Danske Bank oplyser, at man har registreret, at specielt feriehusudlejningen går godt, og bankens økonomer forventer at kunderne forholdsvis hurtigt vender tilbage til de fysiske butikker, i takt med at de får lov at åbne.

»Der er et opsparet behov, og det kommer til at betyde noget, selv om en del af forbrugsboomet er flyttet over til onlinehandel,« siger Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank.

Danskerne hævede ca. 50 mia. kr. før skat, da de sidste år fik mulighed for at hæve en del af de indefrosne feriepenge. Danske Bank forventer, at yderligere 40 mia. kr. før skat bliver hævet, når der snart gives mulighed for at få resten af de indefrosne feriepenge ud.

»Det er en gave til de forretninger, der har åbent på det tidspunkt,« siger Louise Aggerstrøm Hansen, som forventer, at pengene kommer ud omkring påske eller lige efter.

Nordeas erhvervskundechef bruger en stor del af sin tid på at tale med bankens erhvervskunder og kigge på de data, som Nordea har om sine kunder.

»Vi ser ikke en stigning i antallet af virksomheder, der laver overtræk på deres driftskreditter,« siger Bjørn Bøje Jensen, som understreger, at regeringens hjælpepakker er en stor del af forklaringen på det.

Til gengæld oplever storbanken lidt flere af de svære samtaler med små erhvervsdrivende, hvor det ikke længere giver mening at holde liv i forretningen.

Normalt er der 5-6 af den type samtaler om ugen i Nordea, men det tal er nu steget til ca. 10.

»Ud over de stille nedlukninger er der også flere konkurser,« siger Bjørn Bøje Jensen.

Rejsebranchen er en af de brancher, der trods en gryende optimisme stadig er hårdt ramt.

Danmarks Rejsebureau Forening (DRF) oplyser, at branchen normalt omsætter for ca. 17 mia. kr. ferierejser på et år.

I år er forventningen i bedste fald at omsætte for 6-7 mia. kr. Det vil sige et fald på ca. 60 pct. i bedste fald. Der er ifølge foreningen ikke udsigt til, at rejser uden for EU – som normalt udgør ca. halvdelen af omsætningen – kommer op i gear.

»Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at vi vil se et øget salg, når regeringen sætter en dato for, hvornår den tror, at vi kan begynde at rejse ud,« siger Lars Thykier, adm. direktør i DRF, som forventer, at der åbnes efter påske.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.