Eksperter roser milliardindgreb, men advarer: Pensionskunder kan ende med at betale overpriser
Kunder skal sikre sig investeringsrabatter, fordi Finanstilsynets indgreb på forsikringsområdet vil føre til stigende priser, påpeger eksperter.
Nu er Finanstilsynet klar med et indgreb, som skal sætte en stopper for den årelange omfordeling, som ifølge eksperter har fundet sted mellem pensionsselskabernes kunder.
Den finansielle vagthund vil ikke længere acceptere, at pensionsselskaberne dumper priserne på syge- og ulykkesforsikringer til under kostprisen.
Fra den 1. januar 2022 skal det forretningsområde i sig selv være en holdbar forretningsmodel, fastslår Finanstilsynet i en ny bekendtgørelse, som netop er sendt i høring.
»Jeg har meget stor sympati for, at Finanstilsynet prøver at gøre noget ved prisdumpningen på området for syge- og ulykkesforsikringer. Man må antage, at det fører til, at de store årlige milliardunderskud forsvinder. Dermed forsvinder en stor del af omfordelingen mellem kunder også,« siger aktuar og pensionsrådgiver Søren Andersen, der er indehaver af FPension.
Der kommer mere og mere fokus på omfordelingen. Derfor er jeg optimistisk.
Indtil nu har pensionsselskaberne kæmpet benhårdt om at vinde de lukrative virksomhedsordninger ved at dumpe prisen på de ansattes forsikringsdækninger. Den regning er blevet dækket ind ved at opkræve høje investeringsomkostninger.
I praksis har kunder med store opsparinger derfor betalt for meget, mens kunder med store forsikringsbehov har betalt for lidt.
Med den nye bekendtgørelse fjernes muligheden for at omfordele ikke 100 pct., påpeger Søren Andersen. Pensionsselskaber kan stadig dumpe prisen for enkelte kunder, men i så fald skal de tjene underskuddet hjem på forsikringsforretninger med andre kunder. Så det er slut med at sende regningen videre til helt andre kundegrupper, der får forvaltet deres opsparinger i selskabet.
»Der kommer mere og mere fokus på omfordelingen. Derfor er jeg optimistisk i forhold til, at Finanstilsynets indgreb vil virke. Også selv om det stadig vil være muligt at dumpe priserne for udvalgte kunder,« siger Søren Andersen
Ifølge ham skal pensionsselskaberne nu i dialog med kunderne og forklare dem, hvorfor priserne på syge- og ulykkesforsikringerne kommer til at stige kraftigt.
I den forbindelse er det vigtigt, at kunderne er opmærksomme på, at de har betalt for høje investeringsomkostninger de seneste år, fordi pensionsselskaberne har benyttet den indtjening til at finansiere prisdumpningen på forsikringsområdet.
For hvis ikke kunderne er opmærksomme på det, risikerer de at komme til at betale mere for deres forsikringsdækninger i fremtiden, uden at prisen på kapitalforvaltningen sættes ned.
»Det bliver en svær opgave for kunderne, for det er meget svært at gennemskue, om man betaler de rigtige investeringsomkostninger. Det afhænger af mange ting. Bl.a. hvor meget af formuen der er passivt forvaltet, og hvor meget der er placeret i obligationer, alternative investeringer osv.,« siger Søren Andersen.
De gigantiske underskud på forsikringsdelen har pensionsselskaberne jo tjent ind på alt for høje gebyrer.
En anden pensionsekspert advarer også om, at kunderne risikerer at betale mere for deres pensionsopsparing end i dag.
»De gigantiske underskud på forsikringsdelen har pensionsselskaberne jo tjent ind på alt for høje gebyrer på at investere kundernes penge. Og det er vigtigt, at den merpris, som kunderne fremover skal betale for sundheds- og ulykkesforsikringerne, går hånd i hånd med en tilsvarende reduktion på forvaltningsomkostningerne,« siger Jørgen Svendsen, aktuar og adm. direktør i pensionsmæglerselskabet AFPR.
Han frygter dog, at det ikke kommer til at ske.
»Pensionskunderne har desværre ingen ambassadør til at tale deres sag, fordi Finanstilsynet jo primært fokuserer på, at pensionsselskaberne driver en fornuftig og rentabel forretning, så de ikke går konkurs. Derfor er det vigtigt, at nogen begynder at lægge pres på pensionssektoren for at sænke investeringsomkostningerne, så kunderne ikke kommer til at betale for meget for at spare op til alderdommen, hvilket der er en reel risiko for,« siger Jørgen Svendsen.
Søren Andersen fra FPension peger på, at der er et oplagt sted at begynde for virksomhedskunderne.
»Man kan begynde med at sikre sig, at man får en rabat på investeringsomkostningerne i forhold til det, man betaler i dag. Derudover tror jeg, at mange kunder vil benytte de kommende prisstigninger på forsikringsdelen til at se sig om i markedet. Så man kan håbe, at det her fører til øget konkurrence,« siger han.