Finans

Ny måling: Kvinder betaler ofte mere i salær end mænd, når boligen sælges

Mænd er ofte bedst til at forhandle salæret til ejendomsmægleren ned, og næsten hver 10. boligsælger har betalt bonus til ejendomsmægleren, viser en ny spørge-undersøgelse fra Voxmeter.

Kvinder betaler typisk mere for at få solgt deres bolig end mænd. Det er konklusionen i en ny undersøgelse fra analysehuset Voxmeter om danskernes holdning til og tilfredshed med de forskellige ejendomsmæglerkæder.

Undersøgelsen viser eksempelvis, at 11 pct. af kvinderne har betalt mere end 100.000 kr. for at få deres bolig solgt, hvilket kun er tilfældet for 7 pct. af mændene. Omvendt har 28 pct. af mændene kun betalt mellem 20 og 50.000 kr. i ejendomsmæglersalær, hvilket er tilfældet for 19 pct. af kvinderne. 

Det er – desværre – noget, som vi også ser på andre områder. Kvinder betaler eksempelvis i gennemsnit også mere i rente.

Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank.

»Det er statistisk signifikant, at kvinder betaler mere for at sælge en bolig end mænd. Og da kvinder ikke er mindre intelligente end mænd, handler det formentlig om, at kvinder i højere grad søger tillid hos en mægler, hvorfor prisen bliver mindre vigtig,« siger Christian Stjer, adm. direktør i Voxmeter.

Danske Banks ekspert i danskernes privatøkonomi er ikke overrasket over, at kvinder betaler mere for at sælge deres bolig end mænd.

»Det er – desværre – noget, som vi også ser på andre områder. Kvinder betaler eksempelvis i gennemsnit også mere i rente på deres lån. Nogle kvinder kan være opdraget til, at det er dårlig stil at gå for hårdt til andre, når der skal forhandles pris, og det er superærgerligt, for der kan være mange penge at spare,« siger Louise Aggerstrøm Hansen, chefanalytiker og privatøkonom i Danske Bank.

Hun vurderer, at det i mange hjem fortsat er manden, der har mest styr på sagerne vedrørende bolig, økonomi og forsikringer.

»Det er uheldigt, også fordi kvinder jo generelt tjener mindre end mændene. Kvinder burde derfor gå meget op i, om de kan spare nogle penge ved eksempelvis at gå lidt hårdere til den ejendomsmægler, som skal sælge ens bolig,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Vi kan se, at 44 pct. kun har spurgt én enkelt mægler. Mange undersøger altså ikke mulighederne ordentligt

Christian Stjer, adm. direktør i Voxmeter.

I gennemsnit lever kvinder i længere tid end mænd, hvorfor mange kvinder ender i en situation som enke bosiddende i det hus, hvor man har levet hele sit voksne liv, og hvor ens børn er vokset op.

»Det er en sårbar situation, når en enke skal sælge det fælles hjem, som er blevet alt for stort at bo i, når man er blevet alene. I denne situation kan mange kvinder nok ikke overskue også at skulle forhandle ejendomsmæglersalæret ned,« siger Christian Stjer.

Generelt er vi danskere dog for dovne, når vi skal sælge vores hus eller lejlighed.

»Vi kan se, at 44 pct. kun har spurgt én enkelt mægler. Mange undersøger altså ikke mulighederne ordentligt ved at sammenligne tilbud for forskellige ejendomsmæglere. Det er lidt mærkeligt, at vi er helt oppe på dupperne, når det gælder prisen på en liter mælk, men at vi ikke er tilstrækkelige opmærksomme på et punkt, hvor der i nogle tilfælde kan være op til 50.000 kr. at spare,« siger Christian Stjer. 

Undersøgelsen, der er baseret på interview med 1.000 personer over 18 år, som har solgt og/eller købt bolig inden for de seneste fem år, viser også, at 74 pct. af boligsælgerne ikke vælger den ejendomsmægler, som vurderer prisen på ens bolig højest.

Det er noget, kunderne typisk efterspørger. De synes, det er ok, at mægleren, som laver arbejdet, får en procentdel af gevinsten.

Thomas Hovgaard, relationschef i Nybolig.

»Det er jo sådan set meget forståeligt, at man gerne vil have så meget for sin bolig som muligt, men det er ikke altid en fordel at vælge den mægler, som kommer med den højeste pris, for vi kan konstatere, at de, der vælger mægler efter den højeste pris, også er dem, som oftest må sænke prisen for at få boligen solgt,« siger Christian Stjer. 

9 pct. af boligsælgerne har udover salæret betalt en bonus til ejendomsmægleren for at få deres bolig solgt. Landets største ejendomsmæglerkæde, EDC, forsvarer bonusser til ejendomsmæglere.

»Det er i tilfælde, hvor mægleren yder en ekstraordinær indsats, eller hvis mægleren skal ud i en budrunde, som kræver mere arbejde. Det ville være et problem, hvis man satte en lav pris på ejendommen. Men vi er flere mæglere, der vurderer kundernes ejendomme, og det giver en sikkerhed i systemet. Man får sjældent ejendommen til salg, hvis man sætter den laveste pris,« siger Jan Nordmann, kommunikationschef i EDC.

Den næststørste mæglerkæde, Nybolig, vurderer, at sælgerne efterspørger bonusser til ejendomsmæglere.

»Det er noget, kunderne typisk efterspørger. De synes, det er ok, at mægleren, som laver arbejdet, får en procentdel af gevinsten. Men det er meget individuelt fra forretning til forretning hvor udbredt det er,« siger Thomas Hovgaard, relationschef i Nybolig.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.