Amerikanske baconpriser er eksploderet
Inflation og coronavirussens mekanismer er hovedårsagerne, skriver amerikanske CNN.
En god amerikansk morgenmadstallerken er steget markant i værdi gennem coronakrisen i staterne. I hvert fald hvis man foretrækker den med skiver af bacon.
Ifølge mediet er prisen på de saltede og ofte røgede skiver af grisekød steget med tæt på 28 pct. over de seneste måneder, så prisen nu er oppe på det højeste niveau i 40 år.
Årsagerne til, at amerikanerne nu skal af med flere dollars for baconskiverne, er flere. Bl.a. skyldes det inflation, men også panikdrevne forbrugere, der i starten af pandemien fyldte godt op i med kød i fryserne, i samspil med svære covid-19-forhold i pakkehusene, hvor grisen skulle pakkes, har fået forsyningskæden til at briste, så den ikke kan følge med den ellers fine efterspørgsel fra forbrugerne, skriver mediet.
Svineproduktionen i USA forventes at være omkring to pct. lavere i 2021, end den var i 2020.
Problemer i forsyningskæden er dog ikke den eneste bekymring for branchen i USA, hvor et stort tema blandt svinebønderne i øjeblikket at undgå den afrikanske svinepest, der over de seneste år har hærget i særligt Asien.
Det samme gør sig gældende i Danmark, hvis svinefarme er truet af en øgning af spredningen i Europa, siden den ankom fra Rusland og via de baltiske lande omkring 2014.