Finans

Kæmpe gevinst: Danskere har tjent 120 mia. kr. på de lave renter

Private har betalt 3 mia. kr. i negative renter, men store realkreditlån og anden gæld betyder, at de faldende renter har givet langt større gevinster. Det viser en analyse fra Finans Danmark.

For danske familier har det været en stor økonomisk fordel, at renterne er faldet de senere år og er blevet negative.

Det viser en analyse fra bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, som konkluderer, at danskere siden 2015 har fået en samlet gevinst på 120 mia. kr. som følge af de faldende renter.

»Det er bredt, at befolkningen har nydt godt af de faldende renter, og det glæder mig, at vi kan sætte solide tal bag den pointe,« siger Niels Arne Dam, analysedirektør i Finans Danmark.

De årlige besparelser er steget år for år fra 7 mia. kr. i 2015 til 26 mia. kr. sidste år. Det svarer til, at en gennemsnitlig familie sparede 5.226 kr. sidste år.

Besparelserne skyldes, at danskerne har sparet væsentligt mere på de faldende renteudgifter på deres boliggæld og bankgæld, end de har betalt i negative renter på deres indlån i bankerne. Indlånet har i alt kostet danskerne en regning på 3 mia. kr. i negative renter.

»Konkurrencen mellem bankerne har betydet, at rentemarginalen har ændret sig. Danskerne har tjent på, at renten på lån er faldet, og at renten på indlån ikke er faldet lige så meget, som den burde. Det er mange penge, det handler om,« siger Kim Valentin, der er direktør og partner i rådgivningsvirksomheden Finanshuset i Fredensborg og medlem af Folketinget for Venstre.

Der finder en form for omfordeling sted.

Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk

Boligejerne har høstet de største gevinster af de faldende renter. For dem udgjorde nettogevinsten i 2020 og 2021 samlet set godt 21.000 kr. I samme periode fik lønmodtagere i snit en gevinst på knap 15.000 kr., mens pensionisters besparelse løb op i knap 2.700 kr.

Mens langt de fleste boligejere profiterer af de faldende og negative renter, gør det sig kun gældende for lidt mere end hver tredje pensionist.

»Det er helt grundlæggende i økonomien, at det er en fordel for dem, der låner, når renterne går ned, og en ulempe for dem, der sparer op. Rigtig mange boligejere låner mere, end de sparer op, mens mange pensionister har meget opsparing og ikke meget gæld. Det ses tydeligt i vores tal,« siger Niels Arne Dam.

Forbrugerrådet Tænk anerkender, at danskerne over en bred kam har haft en økonomisk fordel ud af de negative renter, men hæfter sig ved, at pensionisterne har mindst at glæde sig over.

»Der finder en form for omfordeling sted, fordi ældre typisk har mere opsparing, som bliver ramt af negativ rente, mens unge typisk har en stor gæld og derfor har stor glæde af negative renter. Så det er den ældre befolkning, som får mindst ud af det,« siger Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Finans Danmark mener dog, at det ikke er negativt kun at opnå en lille besparelse eller ligefrem få en regning, fordi det viser, at man har en relativt stor opsparing i forhold til gæld.

»De negative renter er en Robin Hood. Det er dem med stor opsparing, der betaler meget,« siger Niels Arne Dam fra Finans Danmark.

Ifølge Finanshuset i Fredensborg har mange danskere for mange penge stående kontant til nu negative renter. Det samlede indlån i bankerne har passeret 1.000 mia. kr.

»Mange har flere penge stående, end de har brug for som reserve. Folk har i mange år fokuseret på opsparing, og da renten på realkredit er lav, har man ikke ønsket at indfri boliggælden. Så hober pengene sig op, og det er ikke godt,« siger Kim Valentin.

Han mener, at det for mange er et bedre alternativ at investere en del af pengene.

»Specielt med stigende inflation er det relativt meget, man skal skaffe i afkast, for at ens penge ikke bliver mindre værd,« siger Kim Valentin, som kalder det oplagt for mange med store indlån at oprette en aktiesparekonto for på den måde at få adgang til en skattebegunstiget opsparingsform.

Det er grundlæggende urimeligt, at vi lever i en verden med negative renter.

Niels Arne Dam, analysedirektør i Finans Danmark

Forbrugerrådet Tænk advarer dog danskerne mod at følge privatøkonomens råd, eller i hvert fald tænke sig godt om, før de gør det.

Mange danskere risikerer nemlig i deres iver efter at undgå minusrenterne på opsparingen at investere i nogle produkter hjemme fra sofaen, som de for det første ikke helt forstår, og som for det andet kan være dyrere end de 0,65 pct., som kunderne i dag typisk betaler i negativ rente, hvis deres indestående overstiger 100.000 kr.

»Vi er på linje med Finanstilsynet bekymret for, om rådgivningen i bankerne puster til den udvikling, fordi bankerne jo har en økonomisk interesse i, at kunderne putter penge i deres investeringsprodukter. Det er samtidig risikofrit for bankerne, fordi kunderne løber hele risikoen,« siger Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk.

Han peger samtidig på, at de lave renter i et vist omfang har lagt et låg på det afkast, som danskerne får på deres pensionsopsparinger. Det skyldes, at de danske pensionsselskaber er storaftagere af de realkreditobligationer, som bruges til at finansiere danskernes boligkøb, og når renten her er negativ, forrentes danskernes pensionsopsparing dårligere.

Mange pensionsselskaber har kompenseret for dette ved at løbe en større risiko i deres investeringer.

»Men høj risiko er også en slags omkostning, som rammer forbrugerne, og det tager Finans Danmarks analyse ikke højde for,« siger Morten Bruun Pedersen, der mener, at det er for rosenrødt et billede at male, når man siger, at boligejerne kun har haft gavn af de lave renter.

»Man betaler også en bidragssats på sit realkreditlån, og den har bankerne jo hævet markant i den periode, som analysen undersøger, så bankernes indtjening på realkreditlån er steget en del,« siger Morten Bruun Pedersen.

Bankerne er blevet kritiseret heftigt for at have indført negative renter, selv om renteudviklingen samlet set har været en stor gevinst for kunderne.

»Når man piller ved noget, der nærmest er børnelærdom, reagerer mange intuitivt. Det ligger dybt i os, at man får et afkast for at have penge i banken, og det er grundlæggende urimeligt, at vi lever i en verden med negative renter. Det kræver tid at vænne sig til det. Men med denne analyse prøver vi at få hele billedet med,« siger Niels Arne Dam.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk har bankerne en nærmest uoverstigelig opgave foran sig, hvis det skal lykkes at overbevise danskerne om, at negative renter er godt.

»Vi bliver konstant kontaktet af danskere, som ganske enkelt ikke forstår rationalet bag de negative renter. De betragter det som en slags skat på opsparingen opkrævet af banker, som siger, at de er nødt til at få betaling for de negative renter, samtidig med at de fremviser kanonstore overskud. Forbrugerne kan ganske ikke få argumentationen til at hænge sammen,« siger Morten Bruun Pedersen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.