Finans

PFA forklarer milliardtab over for store kunder: »Det gør ondt at tabe så stort et beløb«

Tabet på 3 mia. kr. på flyselskabet Nordic Aviation Capital er utilfredsstillende, men PFAs afkast er på vej den rigtige vej, lyder det i et brev til PFA-kunder.

Artiklens øverste billede
Camilla Holm, koncerndirektør i PFA, oplyser i et brev til virksomheder og investerings-interesserede kunder, at milliardtabet på flyleasingselskabet Nordic Aviation Capital »gør ondt« på pensionsselskabet. Foto: Liv Møller Kastrup

Pensionskassen PFA er efter massiv modvind som følge af kæmpetab på flere investeringer gået direkte til kunderne for at forklare sagen. I et brev, som ifølge PFA er sendt til beslutningstagere i virksomheder og kunder med ”størst interesse” i PFAs investeringer, uddyber kundedirektør Camilla Holm et milliardtab på flyleasing-selskabet Nordic Aviation Capital.

»Selskabet har under pandemien haft det ekstremt svært, da flytrafikken er hårdt ramt. Det har desværre haft den konsekvens, at selskabet nu er gået i rekonstruktion, og at vi derfor har tabt 3 mia. kr. Det gør ondt at tabe så stort et beløb, og det er vi selvfølgelig ikke tilfredse med,« hedder det i brevet.

et lån på 3 mia. kr., som PFA gav Nordic Aviation Capital i 2018, nu er tabt, efter at flyselskabet er blevet slået omkuld af coronakrisen. Tabet har kostet 0,5 pct. på PFAs afkast.

Efterfølgende afslørede Finans også, at PFA har tabt i omegnen af 1,4 mia. kr. på et stort sats på Danske Bank-aktier, og en pensionsekspert vurderede, at PFA’s kunder med markedsrenteprodukter har tabt omkring 35 mia. kr., fordi pensionsselskabet har haft en mere defensiv og forsigtig investeringsstrategi end konkurrenterne. En opgørelse fra pensionsrådgiveren Nikolaj Holdt Mikkelsen viser, at PFA er næstdårligst af alle pensionsselskaber til at skabe afkast både på tre og fem års sigt.

Det gør ondt at tabe så stort et beløb, og det er vi selvfølgelig ikke tilfredse med.

Camilla Holm, koncerndirektør, PFA

en række af PFAs aftaler med store virksomheder i øjeblikket i udbud, og pensionseksperter vurderer over for mediet, at der blandt kunderne er stort fokus på PFAs svage afkast.

Camilla Holm påpeger dog over for kunderne, at PFA har justeret sin investeringsstrategi og at afkastet er i bedre form.

»Vi vil gerne understrege, at PFA i 2021 har skabt et godt og konkurrencedygtigt afkast på 15,3 pct. i vores anbefalede profil C. Et afkast, der var blandt de bedste i branchen sidste år,« skriver hun i kundebrevet.

Over for Finans oplyser Camilla Holm, at brevet skyldes et behov for at uddybe sagen over for kunderne.

»Der har den seneste tid været øget fokus på vores investeringer, og det har vi i brevet ønsket at uddybe. Det skal ses som supplement til de løbende investeringswebinarer, som vores kunder inviteres til,« oplyser Camilla Holm i en skriftlig kommentar.

Finanstilsynet anfægter ikke PFA’s ledelses vurdering af, at et tab svarende til 0,5 pct. af balancen ikke behøves omtalt i ledelsesberetningen.

Finanstilsynet i mail til Finans

Finanstilsynet, der overvåger den finansielle sektors værdiansættelse af unoterede investeringsaktiver, mener ikke PFA var forpligtet til at oplyse særskilt om tab på Nordic Aviation i seneste årsregnskab.

»Finanstilsynet anfægter ikke PFA’s ledelses vurdering af, at et tab svarende til 0,5 pct. af balancen ikke behøves omtalt i ledelsesberetningen,« oplyser tilsynet i en mail til Finans.

Nordic Aviations kollaps er også en fiasko for ejerne, kapitalfonden EQT, Lego-pengetanken Kirkbi, Singapore-fonden GIC og stifteren Martin Møller. EQT og Kirkbi overtog i 2015 aktiemajoriteten i Nordic Aviation til en pris, der svarede til, at hele selskabet var 22 mia. kr. værd, og inklusive lån skød EQT og Kirkbi 30 mia. kr. i Nordic Aviation fra 2015 til 2018.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.