Finans

Forbrugerrådet til stenrig Nykredit-ejer: Sænk prisen på realkreditlån

Forbrugerrådet foreslår, at Nykredit-ejer øger konkurrencen ved at sænke prisen på realkreditlån i Totalkredit. Forenet Kredit vil hellere spare op til dårlige tider og opkøb.

Artiklens øverste billede
Nina Smith er formand for Forenet Kredit og vil gerne spare lidt flere penge sammen. Foto: Gregers Tycho.

Ejeren bag Nykredit og Totalkredit vælter sig i penge. Forenet Kredit er nemlig færdig med at fylde en pengekasse op, som den lovede Finanstilsynet at opbygge, da selskabet opgav at børsnotere Nykredit og i stedet solgte 17 pct. af virksomheden til fem pensionsselskaber.

Det fremgår af Nykredits og Forenet Kredits årsregnskaber for 2021.

Den fyldte pengetank betyder, at Forenet Kredit har råd til at gøre det billigere for kunderne at optage et realkreditlån enten ved at sænke bidragssatsen eller øge den rabat, som kaldes Kundekroner, og som i øjeblikket er på 0,15 pct. af bidragssatsen.

Når man bryster sig af at være et kundeejet selskab, så bør kundernes interesser selvfølgelig komme i første række.

Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk

»Når man bryster sig af at være et kundeejet selskab, så bør kundernes interesser selvfølgelig komme i første række, og når nu Forenet Kredit har sit kapitalberedskab på plads, bør selskabet anvende muligheden for at skrue op for konkurrencen i sektoren ved at øge rabatten til kunderne,« siger Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Han peger desuden på, at timingen for at øge mængden af Kundekroner er optimal.

»Det vil jo falde sammen med, at renterne på realkreditlånene stiger, hvilket gør det dyrere for kunderne at finansiere deres boligkøb. Når man ligefrem har fyldt pengekassen op, bør Forenet Kredit hjælpe kunderne ved at hæve kundekronerne,« siger Morten Bruun Pedersen.

Forenet Kredit har dog ingen aktuelle planer om at sænke prisen på Totalkredits realkreditlån, som i forvejen er i den lave ende på de fleste produkter.

Foreningen vil gerne kunne deltage i eventuelle aktietilbagekøb, hvis det på et tidspunkt bliver relevant.

Nina Smith, formand for Forenet Kredit

»Det er Forenet Kredits repræsentantskab, der hvert år beslutter, hvordan udbyttet fra Nykredit fordeles, herunder hvor meget der gives i tilskud til koncernen. Vi er meget tilfredse med koncernens kundeprogrammer, og jeg forventer, at repræsentantskabet fortsat vil støtte op om disse,« lyder det i en mail fra Nina Smith, bestyrelsesformand i Forenet Kredit.

Hun oplyser, at hun er meget tilfreds med nu at have nået målet om et kapitalberedskab på 10 mia. kr., der kan skydes ind i Nykredit-koncernen, hvis den kommer i økonomisk uføre.

Nina Smith vil dog gerne spare endnu flere penge sammen, så Forenet Kredit kan være med til at sikre, at Nykredit og Totalkredit kan blive ved med at låne penge ud i hele landet i gode såvel som dårlige tider.

Og så vil hun gerne have penge til at købe flere Nykredit-aktier, hvis de nuværende pensionskasser beslutter sig for at sælge.

»Foreningen vil gerne kunne deltage i eventuelle aktietilbagekøb, hvis det på et tidspunkt bliver relevant,« skriver Nina Smith i mailen.

Bankanalytikere fra Danske Bank har i en analyse tidligere vurderet, at Nykredit og Totalkredit på et tidspunkt hæver niveauet for Kundekroner fra 0,15 til 0,2 pct.

Realkreditgiganten vil dermed lægge endnu mere afstand til konkurrenterne. Totalkredit er vokset markant de seneste fem år og har - det seneste år sammen med Nordea Kredit - taget størstedelen af nyudlånet i forbindelse med festen på boligmarkedet.

Totalkredit er faktisk blevet så dominerende på realkreditmarkedet, at Jyske Banks øverste chef, Anders Dam, har kontaktet Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen for at få dem til at undersøge den aftale, som ligger til grund for samarbejdet mellem Totalkredit og ca. 45 pengeinstitutter. 

Denne aftale sikrer, at pengeinstitutterne får ca. halvdelen af den bidragssats, som Totalkredit opkræver fra kunderne, så længe pengeinstitutterne ikke også begynder at sende kunder i retning af et andet realkreditinstitut.

Anders Dams holdning er, at denne aftale er dårlig for konkurrencen i sektoren, fordi den forhindrer boligkunder i et pengeinstitut i Totalkreditsamarbejdet i at vælge frit mellem flere boliglånsprodukter.

Nykredit forsvarer omvendt aftalen og pointerer, at det er helt naturligt med en høj markedsandel al den stund, at Totalkredits produkter oftest er billigst, samtidig med at de er mest tilgængelige, fordi bankerne i Totalkreditsamarbejdet sidder på ca. 70 pct. af det samlede antal bankfilialer i Danmark.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.