Finans

Jyske Bank-topchef Anders Dam advarer: En ret til en erhvervskonto åbner for mere svindel og hvidvask i bankerne

Jyske Bank frygter større problemer med hvidvask, hvis politikerne giver virksomheder en ret til at få en bankkonto. Banken bakkes op af en hvidvaskekspert og peger samtidig på en mulig løsning.

Artiklens øverste billede
Hvis virksomheder skal have ret til at få en bankkonto, bør bankerne samtidig få en nyt værktøj til at bekæmpe hvidvask, mener ordførende direktør Anders Dam fra Jyske Bank. Foto: Mikkel Berg Pedersen.

Flere kriminelle vil fremover få lettere ved at misbruge danske banker, og problemerne med hvidvask, som sektoren har brugt milliarder af kroner på at forebygge, vil stige.

Sådan lyder den klare advarsel fra Anders Dam, ordførende direktør for landets tredjestørste bank, Jyske Bank.

Han sætter nu for første gang ord på de mulige konsekvenser af regeringens og SF’s planer om at sikre alle virksomheder en ret til at åbne en konto i en hvilken som helst bank.

»Rigtig mange af de hvidvaskindberetninger, som vi foretager, er om virksomheder, som kun har en indlånskonto. Vi vil være kede af at blive pligtige til at oprette en erhvervskonto. For det vil gøre det sværere at holde kriminelle ude af det finansielle system,« siger Anders Dam.

Han bakkes op af en hvidvaskekspert.

»Anders Dam har jo en pointe i, at bankerne bør kunne kigge på nye kunder og sige: Nej, dette er vi utrygge ved, så det vil vi ikke være med til. Bankerne risikerer ellers at lukke tyveknægte ind, som i dag bliver holdt uden for,« siger Jakob Dedenroth Bernhoft, partner i rådgivningsvirksomheden Fraud React.

Vi kan vel godt driste os til at tale om signalforvirring fra dele af den politiske verden.

Ulrik Nødgaard, adm. direktør i Finans Danmark.

Jyske Bank står ikke alene med sin kritik af lovforslaget.

»Hvis forslaget bliver vedtaget som fremlagt, er der er en risiko for, at der slipper nogle uheldige elementer igennem, som ellers ikke ville være sluppet igennem bankernes finmaskede kontroller. Vi vil derfor arbejde for, at det forbliver legitimt for bankerne at sige nej til erhvervskunder, hvor der er risiko for hvidvask,« siger Ulrik Nødgaard, adm. direktør i bankernes interesseorganisation, Finans Danmark.

Enhedslisten og Dansk Folkeparti bakker som udgangspunkt op om forslaget, som der således tegner sig et politisk flertal for.

Jyske Bank appellerer derfor til politikerne om at indføre et nyt hvidvask-værktøj, hvis de holder fast i planerne.

Ifølge banken er der brug for at oprette et register over virksomheder, der er blevet indberettet af banker grundet mistanke om hvidvask og terrorfinansiering.

»Når bankerne får en ny virksomhedskunde, bør vi have mulighed for at slå op, om vedkommende i forvejen er blevet indberettet for hvidvask af andre banker. Der er nemlig mange kriminelle, som shopper rundt, indtil de finder en bank, hvor de slipper igennem. Den trafik skal stoppes,« siger Anders Dam.

Det vil gøre det sværere at holde kriminelle ude af det finansielle system.

Anders Dam, ordførende direktør i Jyske Bank

Han peger på, at det er svært for banker at etablere et bolværk, som sorterer alle kriminelle fra.

»Mange opretter lovlige virksomheder og begynder først flere år senere at bruge dem til kriminalitet,« siger Anders Dam.

Professor Linda Nielsen var formand for en hvidvask-taskforce, som blev nedsat af Finans Danmark. Hun forstår til fulde Jyske Bank, men peger på, at det er et klassisk dilemma for samfundet.

»Ønsket er forståeligt, men udfordringen er, at man bliver stemplet i forhold til hvidvask, hvis man ender i sådant et register. Og en mistanke om hvidvask kan jo vise sig at være forkert, da banker jo ikke er egentlige efterforskere,« siger Linda Nielsen.

Samfundet er påpasseligt med at tillade udveksling af personoplysninger. Derfor er det ikke lige til at oprette et register over virksomheder mistænkt for hvidvask og terrorfinansiering, påpeger Linda Nielsen.

»Det giver langt hen ad vejen god mening med et register, men på den anden side er der beskyttelseshensyn. Derfor er det et område, som bør debatteres og afklares,« siger hun.

Ifølge hende bør det f.eks. overvejes, om der kan oprettes en uvildig instans, som virksomheder og personer kan gå til og få vurderet deres sag, hvis de føler, at de uberettiget er endt i et hvidvaskregister.

Selv hvis der indføres et hvidvaskregister, er Jyske Bank ikke begejstret for det politiske ønske om at give virksomheder ret til at få en bankkonto. Banken har indført en regel om, at virksomheder skal have en revisor, hvis banken ikke kender dem i forvejen. Det krav vil næppe kunne opretholdes.

»Samfundet kan ikke håndtere de mange hvidvaskmistanker, som bliver indberettet. Derfor er vi nødt til at sætte andre systemer op. Vores bidrag er revisor-modellen, og den virker. Vi kan se, at vi på den måde sorterer mange kriminelle fra,« siger Anders Dam.

Sidste år modtog hvidvasksekretariatet under anklagemyndigheden i alt 70.555 indberetninger med mistanker om hvidvask eller terrorfinansiering.

Anders Dam understreger, at man skal huske, at de udgifter, en virksomhed har til en revisor, skaber sikkerhed og værdi i forhold til ejerens indsigt i sin virksomheds rentabilitet, samt i forhold til kunder, leverandører, myndigheder og banken.

Ifølge professor Linda Nielsen er det ikke uproblematisk at indføre en ret til, at virksomheder kan få en bankkonto.

»Ved at gøre det, sætter man bankernes vurdering af den enkelte kundes hvidvaskrisiko ud af kraft. Som samfund bør vi overveje, hvilke risici vi kaster os og bankerne ind i. Kunsten er at finde en model, som både tilgodeser virksomhedernes ønske om at kunne få en konto og samfundets hvidvaskindsats,« siger Linda Nielsen.

Bankernes interesseorganisation undrer sig inkonsistensen i udmeldingerne fra nogle af politikerne.

»Vi kan vel godt driste os til at tale om signalforvirring fra dele af den politiske verden. Vi har været gennem mange års oprustning inden for hvidvaskbekæmpelsen godt hjulpet på vej af forskellige lovforslag, og nu kommer der så signaler om, at det skal være sværere for bankerne at sige nej til kunder,« siger Ulrik Nødgaard fra Finans Danmark.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra erhvervsminister Simon Kollerup før deadline.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.