Finans

Carlsberg kalder fremtiden i Rusland uforudsigelig - »Alt er i spil,« mener analytiker

Fremtiden er højst usikker, skriver Carlsberg, som stopper salget af Carlsberg-øl i Rusland og skrotter den målsætning for året, som virksomheden havde stillet sine investorer i udsigt.

Artiklens øverste billede
Sidste år udgjorde den østeuropæiske forretning 25 pct. af Carlsbergs omsætning, heraf er de russiske og ukrainske markeder de største. Arkivfoto: REUTERS/Ilya Naymushin/Files

Carlsberg dropper sine forventninger til 2022 og lægger op til, at det kan blive nødvendigt at nedskrive værdien af sine russiske og ukrainske aktiver.

»Fremtiden er højst uforudsigelig og vi gennemgår en fuld gennemgang af strategiske muligheder for vores russiske forretning,« skriver Carlsbergs adm. direktør Cees ’t Hart i en pressemeddelelse, som selskabet sendte ud onsdag aften med nyheden om, at virksomheden også stopper sit salg af øl af mærket Carlsberg i Rusland.

Carlsberg offentliggjorde i forbindelse med præsentationen af årsregnskabet for 2021 en forventning for 2022 om en organisk vækst i den primære drift (EBIT) på mellem 0 og 7 pct. Og det er altså den forventning, som selskabet nu skrotter.

Carlsberg siger ikke med den her udmelding, at de ikke kan spare på omkostningerne, men de har både modvind fra valutaudviklingen, stigende råvarepriser, covid-19 der spøger i enkelte markeder og udsigten til ingen indtjening fra selskabets russiske aktiviteter oveni

Per Fogh, aktieanalytiker, Sydbank

Den beslutning læser aktieanalytiker i Sydbank, Per Fogh, som et tegn på, at alt er oppe i luften for Carlsberg i øjeblikket.

»Alt er i spil nu. Vi kan reelt se et Carlsberg, der må se frem til, at deres indtjening falder i forhold til sidste år. At droppe forventningerne til 2022 er et tegn på, at usikkerheden er så høj, at det ikke giver mening at forsøge at komme med et bud på, hvor indtjeningen lander. Der er simpelthen for mange uafklarede scenarier i øjeblikket,« siger han.

Hos den amerikanske investeringsbank J.P. Morgan bemærker aktieanalytiker Fintan Ryan i en meddelelse, at Carlsberg i forvejen havde en konservativ forventning til resultatet for 2022. Han havde dog set en ændring i selskabets forventninger som en risiko.

»Selvom vi havde noteret os risikoen for ændring i forventninger til året på baggrund af situationen (Krigen i Ukraine, red.), så er bekræftelsen af, at selskabet indstiller forventningerne til året sandsynligvis en skuffelse, når man tager højde for Carlsbergs tidligere succes med omkostningsbesparelser og at nå deres forventninger,« skriver han.

Beslutningen om, at forkaste forventningerne til 2022 er konsekvensen af en række elementer, der skaber modvind for Carlsberg i øjeblikket, mener Per Fogh, som derfor godt kan forstå, at Carlsberg streger forventningerne, der ellers blev udstukket for blot en måned siden.

»Det er svært for Carlsberg at få overblik over de scenarier, der kan påvirke dem. Carlsberg siger ikke med den her udmelding, at de ikke kan spare på omkostningerne, men de har både modvind fra valutaudviklingen, stigende råvarepriser, covid-19 der spøger i enkelte markeder og udsigten til ingen indtjening fra selskabets russiske aktiviteter oveni.«

Selvom Carlsberg i meddelelsen giver indtrykket af en usikker fremtid, hvor stort set alt kan ske, fortsætter virksomheden dog indtil videre med at producere og sælge størstedelen af sin russiske portefølje - herunder de populære brands som Somersby, Grimbergen og de lokale russiske øl, som produceres på det Carlsberg-ejede russiske Baltika-bryggeri. Det sker for fortsat at støtte virksomhedens 8.400 russiske ansatte, skriver Carlsberg.

Det øl, der fortsat produceres og sælges, brygges på Carlsbergs otte russiske bryggerier, som Carlsberg ejer via sin Baltika-forretning. Samlet set har Carlsberg aktiver i Rusland for knap 20 mia. kroner svarende til omtrent halvdelen af virksomhedens egenkapital. Og der er en risiko for, at de aktiver, samt de ukrainske, skal nedskrives, skriver Carlsberg i sin meddelelse.

Det russiske forretningsben må Carlsberg i øjeblikket kaste et særligt kritisk blik på, mener Fintan Ryan fra J.P. Morgan.

»De russiske Baltika-aktiver må i øjeblikket være genstand for en strategisk gennemgang, selvom mulighederne for et salg i det nuværende marked, må siges at være begrænsede,« skriver han.

Den vurdering deler Per Fogh, som beskriver en eventuel nedskrivning som en kæmpe mundfuld for Carlsberg.

Udmeldingen fra Carlsberg onsdag aften fulgte den store konkurrent Heineken, som tidligere på dagen også valgte at indstille salget af Heineken-øl i Rusland. Bryggeriet fortsætter som Carlsberg også med at producere og sælge lokale mærker.

EU har de seneste par uger påført Rusland en lang række sanktioner, som i nogle tilfælde har gjort det svært for visse virksomheder at drive forretning i Rusland. Men Carlsbergs valg om at stoppe for salget af deres Carlsberg-øl er ikke en konsekvens af de sanktioner, fortæller Søren Rinder, der er chefkonsulent i Dansk Industri, og som arbejder med sanktioner og eksportkontrol.

»Carlsbergs valg om at stoppe salget af Carlsberg-øl er et aktivt valg, der ligger ud over sanktionerne. Der er ikke noget i sanktionerne, der er rettet mod Rusland, der forbyder eksport eller salg af øl eller andre drikke- eller fødevarer,« siger han:

»Så vidt jeg kan vurdere, har Carlsberg ikke noget problem med at leve op til sanktionerne, som de er nu,« siger han.

Carlsberg og Heineken er ikke de eneste europæiske virksomheder, der sælger drikke- og fødevarer, som fortsætter produktionen i Rusland. Også den franske fødevarekoncern Danone, der ligesom Carlsberg har omtrent 8000 medarbejdere i Rusland, fortsætter produktionen i landet. Det samme gælder fødevarekoncernen Unilever, der har valgt at stoppe import og eksport fra Rusland. Fælles for alle fire virksomheder er dog, at de har stoppet yderligere investeringer i den russiske forretning.

I sidste uge gav den russiske vicepremierminister, Andrei Belousov ifølge nyhedsbureauet Reuters ellers et klart valg til udenlandske virksomheder, der opererer i Rusland: Fortsæt driften uhindret, overfør ejerskabet til russiske partnere eller forlad landet permanent. Det er dog ikke realistisk, at det kommer til at blive håndhævet som en reel modsanktion, vurderer Søren Rinder.

»Det er meget modsætningsfyldt, hvad der sker fra russisk side. De har jo i mange år arbejdet for at tiltrække udenlandske investeringer, så jeg tror simpelthen ikke på, at man vil ødelægge sine investeringer ved at skræmme dem væk. Det vil være et kæmpe selvmål. Jeg tror den slags udtalelser er et forsøg på at presse udenlandske virksomheder til at blive,« siger han.

Siden Ruslands invasion af Ukraine har Carlsberg-aktien mistet omtrent 20 pct. i værdi. En forringelse der fortsatte torsdag efter selskabets annoncering onsdag aften om at droppe sine forventninger til året. Det er dog en for hård medfart, i forhold til de udfordringer Carlsberg står over for, vurderer Per Fogh.

»Den seneste tids kursudvikling i Carlsberg-aktien, som siden Ruslands invasion af Ukraine er faldet omkring 20 pct., efterlader værdiansættelsen attraktiv, selv hvis Carlsberg skulle lukke/frasælge selskabets russiske aktiviteter. Faldet i aktiekursen er efter vores vurdering for kraftig ift. den indtjening aktiviteterne bidrager med. Vi kigger dog ind i en periode, hvor aktien vil kunne opleve væsentlige udsving som følge af den løbende udvikling i situationen i Rusland,« skriver Per Fogh i en aktieanalyse af Carlsberg torsdag.

Overskuddet fra den fortsatte drift i Rusland vil ifølge Carlsberg blive doneret til nødhjælpsorganisationer.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.