Danske Bank oven på to travle uger: Rusland har overgået Nordkorea som den mest sanktionerede økonomi i verden
Der er stor efterspørgsel efter rådgivning hos Danske Banks og Nordeas kunder for at finde ud af, hvad de kan og ikke kan ovenpå Ruslands invasion af Ukraine.
Landets to største banker har haft travlt de seneste par uger med at håndhæve verdenssamfundets sanktioner af navngivne russiske personer og virksomheder.
Sådan lyder reaktionen, da Finans beder om en status på, hvordan den russiske invasion af Ukraine har påvirket Danske Bank og Nordea.
Rusland har overgået Nordkorea som den mest sanktionerede økonomi i verden.
»Lidt afhængig af hvilke sanktioner man kigger på, kan man overordnet konkludere, at Rusland har overgået Nordkorea som den mest sanktionerede økonomi i verden. I bankerne holder vi øje med tusindvis af russiske oligarker, politikere, embedsmænd, propagandister og militærfolk samt aktører i oliesektoren og finanssektoren, så vi kan indefryse deres midler og blokere deres aktiviteter, hvis de skulle lægge vejen forbi,« siger Amalie Korning Wedege, leder af Danske Banks compliance-afdeling for sanktionsoverholdelse.
Hun peger på, at banken også sikrer, at sanktionerne mod Den Russiske Centralbank og andre banker overholdes, så de bliver isoleret og får lukket for adgangen til lån, værdipapirer, transaktioner, kredit og investering.
»Vi implementerer et tæt net af sanktioner, som kombinerer indefrysning, blokeringer af hele sektorer og geografiske områder, finansielle restriktioner, eksport- og importkontrol, restriktioner på russisk adgang til den vestlige finanssektor og Swift-blokering. Så selvom vi som bank ikke har en stor direkte eksponering, så kræver vores arbejde en særlig grundig omhu og omhyggelighed, så sanktionerne får den tilsigtede effekt. Næsten identiske sanktioner finder nu også anvendelse på Belarus (Hviderusland, red.),« siger Amalie Korning Wedege.
Blandt privatkunderne handler det typisk om en generel usikkerhed i forhold til investering, renteudviklingen eller de stigende priser på ikke mindst energi.
Nordea oplever en stor efterspørgsel hos erhvervskunderne efter rådgivning om, hvad der er sanktionsramt. Virksomheder med medarbejdere i området, eller som bliver berørt af sanktioner, ønsker bl.a. rådgivning om, hvad de kan og ikke kan foretage sig.
Men også privatkunder har brug for øget rådgivning.
»Blandt privatkunderne handler det typisk om en generel usikkerhed i forhold til investering, renteudviklingen eller de stigende priser på ikke mindst energi. Billedet ændrer sig nærmest fra dag til dag i øjeblikket, og usikkerheden er af samme grund høj,« siger Mads Skovlund, chef for privatkuner i Nordea.
Danske Bank fokuserer især på, at banken ikke bliver misbrugt til at overføre penge til sanktionsramte personer eller virksomheder i Rusland.
Vi arbejder derfor især koncentreret for at sikre, at vi ikke kan bruges som betalingsvej.
»Økonomisk skal Rusland - og nu også Belarus - i høj grad leve på en ø isoleret fra resten af verden, afskåret fra mange former for økonomiske transaktioner og aktiviteter med udlandet. Vi arbejder derfor især koncentreret for at sikre, at vi ikke kan bruges som betalingsvej for sanktionsramte aktiviteter, imens vi hjælper danske virksomheder gennem en kontrolleret proces,« siger Amalie Korning Wedege.
Finans har forsøgt at finde ud af, hvor mange pengeoverførsler, som de to banker har stoppet, og hvor store beløb bankerne har tilbageholdt. Men det har ikke været muligt at få disse informationer.
Finans har også forgæves forsøgt at få en kommentar fra landets tredjestørste bank, Jyske Bank.