Finans

Boligkøbere allierede sig med Nybolig for at undgå problemer: Nu risikerer kærestepar at miste alt

En ulovlig udestue har givet et kærestepar store problemer. Deres køberrådgiver afviser at have begået fejl, så nu er parterne på vej i retten.

Artiklens øverste billede
Tina Bjørn Højmark Christensen og Michael Holm Pedersens boligkøb er slet ikke gået som forventet. Foto: Brian Karmark

Det skulle have været drømmeboligen, men i stedet er Tina Bjørn Højmark Christensen og Michael Holm Pedersen endt med at gennemleve deres livs værste mareridt.

I 2018 købte de en villa i landsbyen Selling ved Hadsten. For ikke at tage nogen chancer brugte de efter anbefaling fra deres bank 9.500 kr. på en køberrådgiver fra Nybolig. Det er en certificeret ejendomsmægler, som »hjælper dig sikkert gennem dit boligkøb,« som Nybolig reklamerer med.

I dag har parret lagt sag an mod Nybolig med et foreløbigt krav på 325.000 kr., som snart ventes at stige til mere end 700.000 kr. På fjerde år bor de i et hus, hvor stuen og udestuen er ubeboelig, hvor regningerne hober sig op, og hvor de ikke ved, om deres bank, Nykredit, trækker stikket på deres boligfinansiering og dermed sender dem på gaden og ud i økonomisk ruin.

»Det er frustrerende. Det er uholdbart at sidde i vores situation. Vi ved ikke, om vi kan blive i huset, eller om vi overhovedet kan komme herfra, hvis det ender med det,« siger 38-årige Tina Bjørn Højmark Christensen.

Vi har tegnet en boligkøberpakke og føler os røvrendt for at sige det ligeud.

Michael Holm Pedersen, boligkøber

45-årige Michael Holm Pedersen lægger ikke skjul på, at frustrationen har følgeskab af en vrede, som er rettet mod Nykredit og Nybolig, som er deres bank og køberrådgiver.

»Vi har tegnet en boligkøberpakke og føler os røvrendt for at sige det ligeud. De professionelle står og vasker hænder. Det var vores drømmehus, men det hele er styrtet i grus,« siger han.

Da de i 2018 var i dialog med boligsælgerens ejendomsmægler, John Frandsen, om at købe huset, var et af de vigtige emner en udestue, som ikke var lovliggjort til beboelse. Parret betingede sig, at den skulle lovliggøres, hvilket ejendomsmægleren oplyste ville ske.

Men det skete ikke.

Undervejs i forløbet skrev deres køberrådgiver fra Nybolig Aarhus Nord til John Frandsen, at parret ville tilbageholde 50.000 kr., såfremt udestuen ikke blev lovliggjort. To dage senere godkendte hun handlen.

Det skulle senere vise sig, at 50.000 kr. slet ikke var nok til bringe forholdene i orden.

Vi kunne ikke andet end tro på det sælgers ejendomsmægler oplyser.

Køberrådgiver fra Nybolig

Da Tina Bjørn Højmark Christensen og Michael Holm Pedersen efterfølgende hyrede en advokat for at få hjælp, bad han Nybolig forklare, hvordan beløbet var fremkommet.

Herfra lød svaret fra køberrådgiveren på sagen, at hun havde haft »flere samtaler med sælgers ejendomsmægler og var blevet oplyst om, at godkendelsen var på trapperne«.

»Vi kunne ikke andet end tro på det sælgers ejendomsmægler oplyser,« forklarede hun i en mail.

Det fremgår af korrespondancen i sagen, som Finans har en kopi af.

Ifølge parrets advokat var det ikke den rette måde at varetage parrets interesser på. Han peger på, at Nyboligs rådgivning har givet dem et tab, og at køberrådgiveren selvsagt ved handlens indgåelse skulle have taget det forbehold, at handlen kunne annulleres, såfremt sælgeren ikke fik lovliggjort udestuen.

Finans har været i kontakt med køberrådgiveren fra Nybolig, som oplyser, at hun ikke kan udtale sig i sagen.

Nyboligs presseafdeling har på en sms oplyst, at ejendomsmæglerkæden ikke vil svare på Finans’ spørgsmål.

»Køber har valgt at stævne forretningen, og i respekt for at der derfor er tale om en verserende retssag, ønsker vi ikke at kommentere sagen, før retten har truffet en afgørelse,« skriver pressechef Alexander Falck Winther.

Det er en køn suppedas at sidde i.

Tina Bjørn Højmark Christensen, boligkøber

Nybolig er Nykredits ejendomsmæglerkæde, og en advokat fra Nykredits juridiske afdeling har afvist, at Nybolig har gjort noget galt i sagen. I en mail til parret kalder advokaten det »yderst beklageligt, at I står i en situation, hvor I ikke mener, at I har fået en god behandling, og at det har kostet jer penge.«

»Det er imidlertid Nykredits opfattelse, efter en gennemgang af sagens oplysninger, at der ikke er noget at bebrejde Nybolig/xxx’s (Nyboligs køberrådgiver, hvis navn Finans har valgt ikke at bringe - red.) håndtering af sagen,« skriver advokaten.

Samtidig understreger han, at parret ikke har ret til nogen form for økonomisk godtgørelse.

»I har ikke i jeres henvendelse rettet et specifikt krav mod Nykredit, men skulle hensigten ved jeres klage være at opnå en økonomisk kompensation, skal jeg på baggrund af ovenstående hermed afslå et sådan ønske om kompensation.«

Parret lægger ikke skjul på, at sagen er hård kost for dem.

»Vi hænger i tovene. Vi har siddet her i mere end tre år, og det tager bare tid med syn og skøn, advokater og den slags. Coronaen har givet forsinkelser ved domstolene, så vi skal ifølge vores advokat ikke forvente en afgørelse før i efteråret næste år,« siger Michael Holm Pedersen.

Den ikke-lovlige udestue er i åben forbindelse med stuen, som derfor også er ubeboelig. Foto: Brian Karmark

De sidder i køkkenet og bliver interviewet, for den ikke-lovlige udestue er i åben forbindelse til stuen, som derfor også - på fjerde år - er ubeboelig.

»Det er en køn suppedas at sidde i,« siger Tina Bjørn Højmark Christensen.

Ifølge parret kommer lovliggørelsen af udestuen til at koste ca. 325.000 kr. Derudover har der vist sig problemer med taget. Det samt stigende håndværkerudgifter og renteudgifter ventes at bringe det samlede krav op på mere end 700.000 kr.

Men kvalerne slutter ikke med det.

Sagen har fået Totalkredit til at reagere. Det er et datterselskab i Nykredit-koncernen, og her har parret optaget et realkreditlån for at finansiere huskøbet.

Men med den manglende lovliggørelse er huset mindre værd, påpeger Totalkredit. Realkreditselskabet har derfor krævet, at lånet nedbringes med 260.000 kr.

Det er penge, som parret ikke har. Det har været i dialog med Nykredit, som er dets bank, om en løsning. Men parterne kan ikke blive enige.

Det svarer til at købe en bil nu, men først på mandag få at vide, hvad prisen er.

Michael Holm Pedersen, boligkøber

Nykredit har tilbudt parret at låne pengene på realkreditlignende vilkår - det vil sige til en lav rente og med afdragsfrihed - frem til udgangen af september i år.

Men parret vil have de samme vilkår som for deres realkreditlån uden tidsbegrænsning. Det henviser til, at det er en stærkt mangelfuld rådgivning fra Nybolig, som er skyld i hele miseren.

Samtidig kritiserer parret, at Nykredit ikke vil oplyse, hvilke betingelser finanskoncernen mener skal gælde for lånet fra om et halvt år.

»Det svarer til at købe en bil nu, men først på mandag få at vide, hvad prisen er. Vi har allerede haft masser af ekstraudgifter, og vi har ikke råd til det, hvis Nykredit pludselig kræver en rente på 8 eller 10 pct.,« siger Michael Holm Pedersen.

Nykredit kræver i forligstilbuddet, at parret ikke omtaler Nykredit kritisk i det offentlige rum herunder i medier som Finans. Det har parret ingen forståelse for.

»Det lugter langt væk af, at Nykredit ved, at man har lavet noget lort,« mener Michael Holm Pedersen.

Parret har ikke underskrevet forligstilbuddet, og i sidste uge skrev Nykredit, at lånet i de næste seks måneder er givet rente- og gebyrfrit, og at banken herefter vil forrente restgælden med Nykredit Banks »sædvanlige priser«.

»Herunder også den til enhver tid gældende debet-/overtræksrente i Nykredit Bank,« hedder det i brevet fra Nykredit.

Tilbage i køkkenet i Selling konstaterer Tina og Michael, at det sjove for længst er gået af det at være boligejer.

»Hvis vi kunne rejse herfra og alt blev rullet tilbage, til før vi købte, så flyttede vi i morgen,« siger Michael Holm Pedersen.

Kæresten peger på, at de som novicer på boligmarkedet gik ekstra meget op i at sikre sig.

»Vi valgte en boligskiftepakke, fordi vi er førstegangskøbere og ikke ved noget om at købe hus. Vi ville sikre os og tænkte, at vi ikke skal ud i et cirkus med advokater og retssager. Men det er lige præcis der, vi er landet,« konstaterer Tina Bjørn Højmark Christensen.

Er det mere juridiske spidsfindigheder, der gør sig gældende for den bolig, man er ved at købe, er en boligadvokat måske bedst.

Jakob Steenstrup, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk

Parret vil gerne have, at Nykredit og Nybolig svarer på Finans’ spørgsmål om sagen og har skriftligt givet modparten lov til det.

Det ønsker Nykredit ikke. I stedet skriver koncernen i en mail, at der kan være tilfælde, hvor planlagte ændringer af en bolig ikke er gennemført, hvorfor kunden vil være nødsaget til at nedbringe realkreditlånet, så det ikke overstiger 80 pct. af boligens værdi.

»I de situationer vil det for den enkelte kunde være en ærgerlig og besværlig situation, og derfor vil vi generelt forsøge at løse situationen på bedst mulig vis med den enkelte kunde og tilbyde en individuel løsning,« skriver Nykredit.

Der er ifølge Forbrugerrådet Tænk ikke et generelt problem med at benytte ejendomsmæglere som køberrådgivere i stedet for boligadvokater. Men forbrugernes vagthund peger på, at boligkøbere skal overveje, hvad deres behov er.

»Hvem der er mest relevant som rådgiver afhænger af, hvad man lægger vægt på. Ønsker man at få et afslag i prisen, kan det være, at en købermægler som ved meget om salg og markedsføring er bedst. Men er det mere juridiske spidsfindigheder, der gør sig gældende for den bolig, man er ved at købe, er en boligadvokat måske bedst. For en advokat er specialist i de juridiske forhold,« siger Jakob Steenstrup, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.