Tidligere kansler forlader russisk oliegigant efter måneders kritik
Den tidligere tyske kansler Gerhard Schröder har fredag trukket sig fra sin stilling som bestyrelsesformand i det statsejede russiske olieselskab Rosneft. Schröder har været under massiv kritik siden russernes invasion af Ukraine for sine tætte bånd til Kreml.
Den tidligere tyske forbundskansler Gerhard Schröder har fredag trukket sig fra sin stilling som bestyrelsesformand for det statsejede russiske olieselskab Rosneft. En rolle han har tjent over 4 mio. kr. årligt på. Det skriver Financial Times.
Schröder har siden Ruslands invasion af Ukraine været massivt kritiseret for sin bestyrelsespost i det russiske olieselskab, som årligt indbringer den russiske stat mere end 12,5 mia. dollars i skatter, og som er ledet af oligarken Igor Sechin, der også kaldes Putins højre hånd.
Gerhard Schröder, som var kansler mellem 1998 og 2005, har samtidig nægtet at tage afstand fra Ruslands invasion af Ukraine, og i et interview med New York Times i april forsvarede han sine forbindelser til Rusland, hvor han, udover sin rolle i Rosneft, også haft topposter i de russiske gasledninger Nord Stream og Nord Stream 2. Han er desuden privat ven med den russiske præsident Putin.
De tætte bånd til det russiske regime har vakt harme i hjemlandet Tyskland. Torsdag besluttede det tyske parlament, Forbundsdagen, således at Schröder skulle miste en række af de privilegier, som tidligere kanslere har, idet han endnu ikke havde trukket sin støtte til Rusland. Det indebærer blandt andet, at han mister et skattebetalt kontor og en stab. Det skriver The Guardian.
Samme dag opfordrede Europaparlamentet, at man ligeledes indførte sanktioner mod Schröder og andre europæere med bestyrelsesposter i russiske virksomheder. Det skriver Deutsche Welle.
Flere partimedlemmer fra det socialdemokratiske parti SPD, som Schröder er medlem af, har desuden ønsket at den tidligere kansler skal smides ud af partiet.