Batterier til elbiler giver milliardafkast til ATP’s kunder: »Det er en fed investering«
ATP belønnes for at være blandt de første investorer i den nybyggede svenske elbilbatterifabrik Northvolt, der har ordrer for 350 mia. kr.
Sveriges helt store klimasucces, batterifabrikken Northvolt, har udløst et milliardafkast til ATP’s kunder.
Selv om den nybyggede fabrik først i sidste måned begyndte at producere i stor skala, har virksomheden allerede nu ordrer for 350 mia. kr. Det smitter af på ATP, fordi det danske pensionsselskab tilbage i 2019 var blandt de første investorer til at skyde penge i Northvolt.
I to omgange har ATP investeret 1,5 mia. kr. i Northvolt, og den nytiltrådte adm. direktør, Martin Præstegaard, betegner det som en af pensionsselskabets allerbedste investeringer.
»Det er et afkast, der regnes i milliarder, men vi tog også en kalkuleret risiko. For os handler det jo om, at afkast og risiko skal hænge sammen,« siger Martin Præstegaard, der ser Northvolt som en opskrift på, hvordan ATP gerne vil investere grønt.
Personligt synes jeg bare, det er en fed investering.
»Personligt synes jeg bare, det er en fed investering. Vi skal have vores transportsektor omstillet, og det løser Northvolt så på en måde, hvor fabrikken producerer elbilbatterier ved hjælp af vandkraft og tilmed indtænker genanvendelse, så vi får genbrugt nogle af de råstoffer, som er så svære at skaffe,« Martin Præstegaard.’
I forbindelse med seneste kapitalrejsning i juni sidste år blev selskabet ifølge Financial Times værdisat til ca. 80 mia. kr. Og siden har Northvolt lanceret planenerne om flere fabrikker og begyndt produktionen på den første gigafabrik i Skellefteå i det nordlige Sverige.
ATP ejer ifølge seneste årsregnskab 5,5 pct. af den samlede aktiekapital, så selv hvis Northvolt ikke er steget i værdi, ser det ud, som om ATP’s investering på 1,5 mia. kr. er tredoblet i værdi.
Martin Præstegaard vil ikke kommentere på konkrete tal. Det vil Northvolt heller ikke, men batterivirksomhedens nordiske chef for kommunikation og public affairs, Anders Thor, siger til Finans:
»Der er en stor efterspørgsel, og vi har leveret på vores udmeldinger. Det hjælper os med at tiltrække nye investeringer og få en god værdiansættelse.«
Det er blevet sværere at nå en absolut målsætning om 100 mia. kr. i grønne investeringer.
ATP har sat et mål om at runde 100 mia. kr. i grønne investeringer i 2025 voksende til 200 mia. kr. i 2030.
Men mens Northvolt giver tårnhøjt afkast, taber pensionskæmpen stort på de såkaldte grønne obligationer som følge af de store rentestigninger. Det går hårdt ud over porteføljen af grønne investeringer, da ATP ved årsskiftet havde 48 mia. kr. i grønne obligationer.
»Det er matematisk korrekt, at de obligationer, vi havde ved årsskiftet, er blevet måske 20 pct. mindre værd. Det betyder også, at det er blevet sværere at nå en absolut målsætning om 100 mia. kr. i grønne investeringer,« siger Martin Præstegaard.
Man kan jo godt forestille sig, at I kan komme i en situation, hvor I bliver nødt til at foretage uhensigtsmæssige investeringer for at nå målsætningen om de 100 mia. kr. i 2025. Hvordan håndterer I det?
»Vi tracker, hvordan investeringerne udvikler sig, og det kommer vi til at være transparente omkring. Og hvis der pludselig er et misforhold mellem en ambition og det, der er godt for vores medlemmer, så er det en ny situation, og så tager vi nye beslutninger,« siger Martin Præstegaard.
Man skal være påpasselig med at sætte sig selv i en situation, hvor man føler sig tvunget til at købe op.
Ifølge Søren Andersen, der er aktuar og direktør i pensionsmæglerselskabet FPension, bør pensionsdirektører slet ikke love, at de vil investere et bestemt beløb i den grønne omstilling.
»Man skal være påpasselig med at sætte sig selv i en situation, hvor man føler sig tvunget til at købe op for at leve op til et løfte. Man risikerer ganske enkelt at løbe tør for investeringer – især hvis der er tale om unoterede aktiver,« siger Søren Andersen.
Ud over Northvolt og grønne obligationer har ATP bl.a. grønne investeringer inden for geotermi (udnyttelse af varme i undergrunden) og Power-to-X (grønne brændstoffer). Desuden forsøger Danmarks største pensionsselskab sammen med Ørsted at vinde udbuddet på Danmarks kommende energiø i Nordsøen.
Ved årsskiftet havde ATP 61 mia. kr. placeret i grønne investeringer.