Finans

Hul på 3 mia. kr.: Danske Banks nedjustering er større end frygtet

Kerneforretningen går frem, men den store uro på de finansielle markeder har kostet Danske Bank dyrt.

Artiklens øverste billede
Den finansielle uro har været dyr for Danske Bank, som har nedjusteret for 3 mia. kr. Foto: Danske Bank/PR.

Det er en overraskelse, at uroen på de finansielle markeder gør så ondt på Danske Bank, at den har været nødt til at nedjustere forventningen til årets resultat med 3 mia. kr.

Sådan lyder meldingen fra flere analytikere, efter at landets største bank søndag meddelte, at årets overskud forventes at lande på 10-12 mia. kr. i stedet for 13-15 mia. kr.

»Det er en markant større nedjustering, end jeg havde forventet. Men det er en engangseffekt, vi ser. Der er ikke belæg for at frygte, at det gentager sig de kommende kvartaler. Derfor kommer jeg ikke til at ændre ret meget på mine langsigtede forventninger til Danske Bank,« siger Anders Vollesen, aktieanalytiker i Jyske Bank.

Kort sagt går Danske Banks kerneforretning lidt bedre end ventet. Men i årets andet kvartal er handelsaktiviteterne og forsikringsaktiviteterne i datterselskabet Danica Pension kørt helt af sporet.

»Danske Bank er blevet hårdere ramt af de stigende renter, end jeg havde troet. Det er lidt skuffende. Man kunne godt have forventet, at de havde været bedre til at håndtere renterisikoen,« siger Thomas Eskildsen, aktieanalytiker i Handelsbanken.

Mange boligejere har fået gevinster af at konvertere, mens ejerne af realkreditobligationer, eksempelvis Danske Bank, får nogle tab.

Thomas Eskildsen, aktieanalytiker i Handelsbanken

Det store tab skyldes blandt andet, at Danske Bank som såkaldt market maker stiller priser på obligationer i Danmark. Derfor ligger banken inde med pæne obligationsbeholdninger. Det har været en bekostelig affære i en periode med kraftige rentestigninger, fordi stigende renter giver kursfald.

»Banken har en relativ stor beholdning af realkreditobligationer. Mange boligejere har fået gevinster af at konvertere, mens ejerne af realkreditobligationer, eksempelvis Danske Bank, får nogle tab,« siger Thomas Eskildsen.

Danske Bank offentliggør regnskab for 2. kvartal sidst i næste uge. På forhånd forventede analytikerne, at banken ville tjene 915 mio. kr. på handels- og forsikringsaktiviteter. De poster har givet et tab på en halv mia. kr., fremgår det af bankens nedjustering. Det til trods for, at Danske Bank har bogført en gevinst på 400 mio. kr. på at sælge de norske forsikringsaktiviteter i Danica Pension.

»Så i virkeligheden er det næsten 2 mia. kr., som banken ligger under på de poster. Det er virkelig markant på et kvartal,« siger Anders Vollesen.

Derudover forventer Danske Bank, at omkostningerne bliver ca. en halv mia. kr. højere i år, end hvad banken tidligere har meldt ud. Det er ganske enkelt dyrere at rydde op efter skandalesagerne med ulovlig gældsinddrivelse og hvidvask i Estland, end oprindelig antaget.

Der er god grund til at være lidt skeptisk overfor Danske Bank.

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet

Jyske Bank og Handelsbanken peger begge på, at nedjusteringen skyldes engangseffekter, mens kerneforretningen - som er det afgørende på længere sigt - går frem.

»Jeg lægger mest vægt på, at indtægterne fra kerneforretningen udvikler sig fornuftigt. Det er også styr på omkostningerne, og kreditkvaliteten er fornuftig. Det er turbulensen på de finansielle markeder, som giver problemer,« siger Thomas Eskildsen.

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet kalder nedjusteringen for noget af en begmand. Selv om årsagen er engangseffekter og ikke kerneforretningen, kan man ifølge ham diskutere, om det alligevel ikke er et større problem.

Udfordringen er, at der bliver ved med at være udfordringer, påpeger Per Hansen.

»Når der bliver ved med at være ekstraordinære poster, får de på et tidspunkt et ordinært præg. Så der er god grund til at være lidt skeptisk overfor Danske Bank. Ledelsen bliver ved med at sparke dåsen med problemer længere ned ad vejen, men den ligger der stadig,« siger Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet.

Ifølge ham tyder det på, at Danske Bank har en udfordring af en mere strukturel karakter, og det undrer ham, at uroen på de finansielle markeder ender med en så stor nedjustering på 3 mia. kr.

»Det er mærkeligt, at banken ikke har haft bedre styr på sin risikoeksponering. Der har været en renterisiko på forskellige områder - realkredit, kreditobligationer osv. Det virker som om, der ikke har været styr på den samlede risiko. Størrelsen af nedjusteringen undrer mig,« siger Per Hansen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.