Finans

Stigende priser gør ondt på danskerne: Pensionisten Poul fik lukket for varmen

Poul Erik Gehrcke Sommers økonomi blev presset, da han for to år siden fik tildelt seniorpension efter et færdselsuheld. De kraftige prisstigninger har skubbet privatøkonomien ud over kanten.

Artiklens øverste billede
Der er ikke længere varme og strøm hjemme hos Poul Erik Gehrcke Sommer, som ikke har luft nok i sin privatøkonomi til at klare de stigende priser. Foto: Mads Andreas Frost.

66-årige Poul Erik Gehrcke Sommer har mere eller mindre givet op og accepteret, at han i den kommende tid må leve uden varme i huset og strøm i stikkontakterne.

For han har ikke længere råd til at betale alle sine regninger, efter at inflationen er skudt i vejret og har gjort stort set alt meget dyrere.

»Jeg kan ikke se noget håb, medmindre der kommer en og smider en stor pose penge, og det er lidt naivt at tro på. For den rige onkel - ham kender jeg ikke,« siger Poul Erik Gehrcke Sommer.

Han bor i Arnum i Sønderjylland, men er ikke hjemme i disse dage. Han er statist i Jels Vikingespil og bor på pladsen.

Men hans el-selskab lukkede onsdag for strømmen til hans hus. Det opvarmes med varmepumpe, så varmen er også røget.

»Jeg ved det ikke,« svarer Poul Erik Gehrcke Sommer på spørgsmålet om, hvad han har tænkt sig at gøre.

Jeg har i et stykke tid haft under 500 kr. at leve for om måneden. Til mad og alt andet.

Poul Erik Gehrcke Sommer, seniorpensionist

Oprindeligt arbejdede han som rejsemontør og tjente gode penge på at foretage reparationer på olieplatforme. Men han mistede jobbet i forbindelse med, at olieprisen for knap 10 år siden faldt kraftigt.

»Jeg regnede med, at det kun var midlertidigt, men det var det ikke. Så jeg måtte prøve at finde alt muligt andet, men der var langt imellem opgaverne,« siger Poul Erik Gehrcke Sommer.

Da han mistede arbejdet, optog han nogle lån for at få økonomien til at hænge sammen, og fordi han troede, at han hurtigt ville komme på fode igen.

Sådan gik det ikke, og privatøkonomien blev endnu mere anstrengt for to år siden. Et trafikuheld fik hans slidgigt til at bryde ud og gjorde ham ude af stand til at arbejde. Siden har han været seniorpensionist.

Ferier er for længst skåret ud af Poul Erik Gehrcke Sommers budget, men for ham er det en slags ferie at deltage i Jels Vikingespil. Foto: Mads Andreas Frost.

Ifølge Ældre Sagen er seniorpensionen på samme niveau som førtidspension. Det vil sige 232.320 kr. årligt for en enlig uden anden indkomst. Pensionen er ifølge Ældre Sagen steget med 15 kr. pr. måned efter skat fra 2021 til 2022.

»Jeg har ikke lagt mærke til nogen stigning,« konstaterer Poul Erik Gehrcke Sommer.

Men han har lagt mærke til, at regningerne fra el-selskabet er forandrede.

I årets første seks måneder betalte han lige så meget for sin el som hele sidste år, og han har endda nedsat sit forbrug i år.

Han fik en afdragsordning i januar, men kunne allerede dengang se, at han ikke kunne honorere aftalen i marts. Det er en måned, hvor der skal betales termin på huset.

Men elprisen er ikke det eneste, der presser ham.

»Alt stiger jo i pris, og jeg har i et stykke tid haft under 500 kr. at leve for om måneden. Til mad og alt andet,« siger Poul Erik Gehrcke Sommer.

Han erkender, at hans situation er delvist selvforskyldt, fordi han optog lån, efter at han mistede sit arbejde. Men derfor gør den seneste tids prisstigninger stadig ondt. Han forsøger at klare sig, men det er svært.

»Jeg er medlem af et madspild-projekt, hvor vi får datovarer fra butikker. Nogle gange kan jeg få fire bæreposer fyldt med madvarer for 60 kr. Det hjælper på det,« siger Poul Erik Gehrcke Sommer.

Ferie er der ikke råd til. Men Jels Vikingespil er en slags ferie for ham. Her kan der kobles af og hygges med de andre deltagere. Det er teater under åben himmel med fokus på vikinger og baseret på frivillige.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.