Finans

Krisen kradser: Pensionsselskab lancerer »hjælpepakke«

Virksomhederne og danskerne står foran en udfordrende tid, lyder det fra AP Pension, der vil hjælpe dem med et nyt tilbud. Pensionsekspert roser tiltaget og håber, at andre følger trop.

Artiklens øverste billede
De stigende priser og renter gør det svært for nogle danskere at betale alle regningerne. Nu lancerer AP Pension et nyt tiltag, som skal hjælpe kunderne her og nu. Illustration: Anders Thykier

Vintermørket er så småt ved at sænke sig over den danske økonomi, og de økonomiske udsigter får nu pensionsselskabet AP Pension til at lancere en form for hjælpepakke til kunderne.

»2023 bliver et slemt år for virksomheder og borgere i Danmark,« siger Bo Normann Rasmussen, der er adm. direktør i AP Pension.

Han vil derfor give kunderne mulighed for at spare mindre op til alderdommen.

»Vi er et medlemsejet pensionsselskab, så derfor rækker vi gerne ud til virksomhederne. For virksomheder er lønudgifter og pensionsbidrag en stor post, og det kan være en måde, hvor vi kan hjælpe dem og de ansatte med at komme igennem denne periode,« siger Bo Normann Rasmussen.

Ifølge topchefen er der ingen tvivl om, at danskerne kommer til at mærke, at de får færre penge mellem hænderne.

»Vi kommer til at få en lavere efterspørgsel, virksomheder kommer til at dreje nøglen om, og vi får øget arbejdsløshed. Bølgen kommer. Jeg håber bare, at det ikke bliver en tsunami,« siger Bo Normann Rasmussen.

Helt konkret vil AP Pension give visse virksomhedskunder mulighed for i en periode på ét år at skrue ned for pensionsbidraget. 

Den nedre grænse kommer til at ligge på 4 pct. af den nuværende opsparing, og hvis indbetalingerne bliver sænket, kommer det ikke til at få indvirkninger på kundens forsikringer.

AP Pension har været i kontakt med de største kunder om hjælpepakken. Indtil nu har ingen virksomheder gjort brug af ordningen.

»Men vi vil gerne være på forkant. De skal vide, at det er en mulighed,« siger Bo Normann Rasmussen.

Det er ikke kun en hjælpepakke for virksomhederne, der er tale om. Det vil også være en mulighed for den enkelte medarbejder at reducere indbetalingerne.

»Det er blevet dyrere at fylde indkøbskurven, energipriserne er steget og ens boliglån er blevet dyrere. Så selv om folk har pænt store beløb stående i bankerne, bliver de brugt. Så det vil ske gradvist, at behovet kommer til at opstå,« siger Bo Normann Rasmussen.

En pensionsekspert roser tiltaget.

»Det er glimrende og prisværdigt, at pensionsselskabet stiller et redskab som dette til rådighed for dens kunder – såvel privatkunder som virksomheder,« siger Søren Andersen, aktuar og direktør i pensionsmæglerselskabet FPension.

Han peger på, at det kan være en god hjælp for danskere med meget høje midlertidige varme- eller elregninger. 

»Men det kunne jo også bredes ud. Der kan jo også være børnefamilier, som i en periode mere har brug for penge nu end som pensionister. Denne fleksibilitet bør bredes ud. Mere fleksibilitet i et ellers rigidt pensionssystem er kun positivt,« siger Søren Andersen.

AP Pensions nye tilbud til kunderne har dog også en bagside.

»Man risikerer at spare for lidt op. Hvis man skalerer ned for sin pensionsopsparing i en periode, skal man huske at skalere op igen senere. Ellers mangler man penge som pensionist,« siger Søren Andersen. 

AP Pension er klar over problemstillingen.

»Man kommer til at mangle et delvist pensionsbidrag. Det kan være, at man senere skal spare mere op, eller gå tre måneder senere på pension for så til gengæld at komme igennem denne periode,« siger Bo Normann Rasmussen.

Det er ikke alle virksomheder, der kan gøre brug af det nye tilbud. Overenskomster kan eksempelvis stå i vejen for, at virksomheder kan sænke pensionsindbetalingerne i en periode. 

Hjælpepakken fra AP Pension er blevet meldt ud forud for de kommende overenskomstforhandlinger.

Tror du, at det bliver skrevet ind i nogle overenskomster? 

»Nej. Men det kunne måske komme som et tillæg til en overenskomst, at det er muligt at gøre det i en periode,« siger Bo Normann Rasmussen.

Han er ikke nervøs for, at løsningen på sigt vil slå over i lavere pensionsindbetalinger.

»Der vil stadig være et behov for at spare op,« siger Bo Normann Rasmussen.

Pensionseksperten fra FPension har en bøn til AP Pensions konkurrenter.

»Jeg håber, at andre pensionsselskaber vil tilbyde deres kunder samme mulighed,« siger Søren Andersen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.