Finans

Positive renter er tilbage: Især denne bank forkæler kunderne

Flere banker er igen begyndt at konkurrere om danskernes penge ved at tilbyde positive renter på opsparingskonti. Kompas Bank giver eksempelvis op til 3 pct. i rente.

Artiklens øverste billede
Danskere kan igen få et positivt afkast ved at have penge stående på en opsparingskonto i flere banker. Illustration: Anders Vester Thykier.

De negative renter er forsvundet som dug for solen, og i enkelte banker er det muligt at få helt op mod 3 pct. i rente, hvis kunden binder pengene i nogle år.

Det er situationen på det danske indlånsmarked netop nu, hvilket er helt anderledes end for blot få måneder siden, hvor bankerne stadig krævede, at deres kunder betalte for at have penge stående i banken, hvis beløbet oversteg 100.000 kr.

»Renteudviklingen har flyttet balancen mellem indlån og udlån og betyder, at det igen kan betale sig at være i besiddelse af penge,« siger Mikael Mogensen, cheføkonom i Mybanker.

SERIE: Alle taler om inflationskrise, stigende renter og rekordlav forbrugertillid. Finans undersøger i en ny serie, hvordan bankerne og deres kunder står rustet ved indgangen til en ny, potentiel krise.

Han peger på, at det typisk er de mindre banker, som kæmper indædt for at gøre sig så lækre som muligt over for kunderne rentemæssigt.

Kompas Bank tilbyder i øjeblikket danskerne 3 pct. i rente, hvis de binder pengene i to år. Det svarer til en årlig rentetilskrivning på 15.000 kr., hvis man sætter 500.000 kr. ind på kontoen.

Santander Consumer Bank tilbyder 2,25 pct. i rente for et minimumsindskud på 100.000 kr. med en binding på to år.

»Vi skal dog ikke lang tid tilbage, før tilbuddet hed 4 pct., og det vidner om, at renten hele tiden flytter sig,« siger Mikael Mogensen.

Kompasbank er en af de små - og nye - banker som med 3 pct. i rente til kunder, der binder deres penge i to år, har et af de mest attraktive rentetilbud. Indtil for nylig tilbød banken endda 4 pct. i rente.

Ifølge stifter og meddirektør Michael Hurup Andersen gælder det om at give et fair tilbud til kunder, der viser den nye bank den tillid at betro den sine penge.

»Vi vil gerne tilbyde attraktive priser, hvis kunderne vil indgå i et flerårigt kundeforhold med os. Som ny bank har vi brug for kunder, og derfor er vi nok lidt længere fremme i skoene end nogle af de etablerede banker har behov for at være,« siger Michael Hurup Andersen.

Bankens forretningsmodel er at stille finansiering til rådighed for små og mellemstore virksomheder. Derfor har den brug for indlån fra andre kunder. Ellers skulle den ud at skaffe finansiering på obligationsmarkederne, og det ville være endnu dyrere.

»Vores mission er at hjælpe små og mellemstore virksomheder med at udnytte deres potentiale. Så de penge skal ud at arbejde i samfundet. Så handler det om at skabe en bæredygtig forretningsmodel, som er langtidsholdbar, så vi også er her om 10 og 15 år,« siger Michael Hurup Andersen.

Ifølge ham har kunderne skudt mere end 1 mia. kr. ind i Kompasbank som indlån til attraktive renter.

Hvis man har frie midler, som ikke skal bruges til en ny bil, et køkken eller drømmeferien verden rundt netop nu, er der dog en ufravigelig regel, som man skal huske.

»Man skal aldrig indsætte mere end 750.000 kr.,« siger Mikael Mogensen fra Mybanker.

Det skyldes, at der er en indskydergaranti, som dækker kunders indskud op til det beløb, hvis banken krakker.

Vi vil gerne tilbyde attraktive priser, hvis kunderne vil indgå i et flerårigt kundeforhold med os.

Michael Hurup Andersen, direktør i Kompas Bank

At bankerne igen tilbyder positive renter til kunderne, skyldes, at det er blevet dyrere for bankerne at hente de penge, som de skal låne ud til kunderne.

»At tiltrække indlånsindskud fra kunderne er billigere end at hente funding på obligationsmarkedet,« siger Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet, der i samme åndedrag forklarer, at indlånskroner ikke kan medregnes i bankernes kapitalberedskab.

Ifølge Mybanker er flere af de største banker herhjemme endnu ikke begyndt at tilbyde deres kunder attraktive renter på opsparingskonti. Det skyldes først og fremmest, at de svømmer i penge.

Indlånsunderskuddet op til finanskrisen i 2008 var ifølge Lars Krull på 550 mia. kr. Bankerne har i dag et positivt indlånsoverskud på flere hundrede mia. kr.

»Så der er masser af likviditet derude,« siger Lars Krull.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.