- Artiklen opdateres
Roskilde Banks direktør skal betale kæmpe erstatning
Direktør dømt til at betale 232 mio. kr. til Finansiel Stabilitet
Roskilde Banks mangeårige direktør Niels Valentin Hansen er dømt til at betale erstatning på 232 mio. kr. til Finansiel Stabilitet. Tre tidligere bestyrelsesmedlemmer og dødsboet efter et fjerde forhenværende bestyrelsesmedlem i krakbanken er frifundet i erstatningssagen.
Dermed har Finansiel Stabilitet fået ret i en betydelig del af sin erstatningspåstand i finanskrisens sidste danske retsopgør, hvor den samlede erstatningspåstand løb op i 332 mio. kr.
Retten fastslog, at Niels Valentin Hansen havde handlet ansvarspådragende, da han gav grønt lys til lån for flere hundrede millioner kr. til fire af finanskrisens største fallenter, mens han blev frifundet for erstatningsansvar for et tilsvarende lån til bankens største privatkunde øremærket til køb af aktier i banken. Og derfor skal han betale en erstatning på 232 mio. kr. plus procesrenter i forhold til Finansiel Stabilitets erstatningspåstand på 332 mio. kr.
Et forhold handlede om et udlån på 72 mio. kr til Roskilde Festivalens tidligere direktør Henrik Rasmussen til køb af af aktier i banken, svarende til næsten fem gange Henrik Rasmussens personlige formue. Et udlån, som i sommeren 2007 var vokset til 236 mio. kr. For det forhold blev Niels Valentin Hansen frifundet, fordi bevillingen var udstyret med en bestemmelse om tvangssalg af aktier ved underdækning, der kunne have begrænset tabet, hvis den var blevet fulgt. Et andet forhold omhandlede bankens største kunde, Kenneth Schwartz Thomsen, der fik bevilget et lån på 125 mio. kr. til køb af bankens aktier. For tabene udløst af den lånebevilling samt for tilsvarende bevillinge til selskaber kontrolleret af Steen Gude, Carsten Leveau og Jens Juul-Hansen blev Niels Valentin Hansen dømt erstatningsansvarlig. Alle gik de efterfølgende konkurs såvel personligt som med deres koncerner, som alle var blandt finanskrisens største danske fallenter.
Roskilde Bank: Krakket som slog næsten alle rekorder og omskrev de finansielle spilleregler
Højesteret-sagen er en kraftig tilskåret version af Finansiel Stabilitets tabte erstatningssag ved Østre Landsret. Her var seks personer plus bankens tidligere revisionsfirma sagsøgt for 1 mia. kr. Sagen inkluderede udover lånene til køb af bankens aktier påstande om elendigt kredithåndværk i forbindelse med en række byggeprojekter samt eksempelvis kreditter ydet til krakkede kunder, der allerede var bevilget, da de blev fremlagt til godkendelse for bestyrelsen.
Årsagen til at de tidligere bestyrelsesmedlemmer ved Højesteret slap for at blive draget økonomisk til ansvar for aktielånene var, at det ifølge Højesteret ikke var bevist under sagen, at bestyrelsesmedlemmerne i lighed med den tidligere direktør var klar over, at aktielånene blev bevilget uden forudgående kreditvurdering.
Advokat Søren Bergenser fra Bergenser Advokatfirma har fulgt retsopgøret efter finanskrisen tæt og har fuld forståelse for Højesterets frifindelse af bestyrelsen.
»En bestyrelse må kunne tillade sig at tage det for givet, at direktionen har gjort deres arbejde ordenlig forud for at de fremlægger en lånebevilling til godkendelse herunder at der foreligger en forudgående kreditvurdering,« siger Søren Bergenser.
Dagens afgørelse er det sidste punktum i den danske del af retsopgøret efter finanskrisen. Eneste andet hængeparti er en erstatningssag anlagt mod tre tidligere ledelsesmedlemmer i den færøske krakbank Eik Banki, hvor Østre Landsret afsiger dom i januar.