Finans

Mekaniker anklager bank: Dårlig rådgivning kostede hundredtusindvis af kroner

En mekaniker på Fyn valgte at gå udenom sin bank og indhentede et tilbud fra DLR Kredit, som bankrådgiveren i Arbejdernes Landsbank ifølge kunden aldrig sendte videre. Banken tilbød i stedet, at mekanikeren kunne låne alle penge i banken til en højere rente.

Artiklens øverste billede
Mark Miari er mekaniker og føler sig snydt af Arbejdernes Landsbank i en sag om finansiering af værkstedshaller. Foto: Stine Schjøtler

Han føler sig snydt af Arbejdernes Landsbank for flere hundrede tusinde kroner, fordi banken ikke gjorde nok for at skaffe ham et realkreditlån. Alligevel har byretten afvist hans krav over for banken med henvisning til, at han er en professionel part og burde kende spillereglerne.

Dette er historien om Mark Miari - en stædig mekaniker og iværksætter, som var så uforstående over for et nej til en anmodning om et realkreditlån, at han satte sig for at gå afvisningen efter i sømmene.

Og han brød sig ikke om, hvad han sammen med en revisor og advokat fandt ud af. Forløbet bød bl.a. på en bankrådgiver, som ifølge mekanikeren talte usandt i en telefonsamtale, og som endte med at koste ham mange penge.

Historien begynder for fire år siden. Her satte Odense Kommune en bestemt grund på Nyborgvej i udkanten af Odense til salg, som mekanikeren havde haft et godt øje til i flere år. Hidtil havde han drevet et værksted i en bagbygning i privaten i Marslev mellem Odense og Nyborg.

Mark Miari bød på grunden. Og vandt. Så gik et større byggeprojekt ellers i gang med opførelse af flere værkstedshaller til en værdi af 15,3 mio. kr.

Mark Miari og hustruen henvendte sig før det første spadestik til Arbejdernes Landsbank for at høre, om banken ville finansiere projektet med den sædvanlige realkreditbelåning. Ægteparret havde fået banken anbefalet af fælles bekendte.

Arbejderbanken gik straks i gang med at strikke en finansieringspakke sammen for ægteparret, som købte grunden i Odense via det nystartede selskab Marstal Ejendomsinvest.

Pakken skulle bestå af et byggelån i en kortere periode, som senere skulle afløses af et billigere realkreditlån i Totalkredit.

Totalkredit ville ikke finansiere Mark Miaris værkstedshaller. Foto: Stine Schjøtler

Desværre for Mark Miari og hustruen Ann Miari vendte Totalkredit tommelfingeren nedad. Begrundelsen var, at selvom indtjeningen så god ud, og indskuddet var tilfredsstillende, var soliditeten for spinkel.

Mekanikeren opfordrede efterfølgende sin bankrådgiver til at indhente tilbud fra DLR Kredit, som Arbejdernes Landsbank også samarbejder med. Men det ville bankrådgiveren ikke. Banken havde ifølge rådgiveren den politik, at den ikke spiller Totalkredit og DLR Kredit ud mod hinanden.

Til gengæld tilbød Arbejdernes Landsbank at finansiere byggeriet via et banklån. Renten? Ja, den var selvfølgelig noget højere end renten på et realkreditlån.

Mark Miari pressede derfor sin bankrådgiver til at høre DLR Kredit, om man ville finansiere projektet. Men DLR Kredit ville heller ikke lege med, lød det fra bankrådgiveren.

Mark Miari valgte modvilligt at tage imod tilbuddet om bankfinansiering fra Arbejdernes Landsbank, fordi udgifter til håndværkere allerede var begyndt at tikke ind.

Han var dog så forundret over DLR Kredits afvisning, at han tog kontakt til realkreditinstituttet for at få en begrundelse. Til sin store overraskelse kunne selskabet fortælle ham, at det aldrig havde hørt om hverken ham eller projektet med at opføre værkstedshaller på Nyborgvej.

»Jeg blev simpelthen så skuffet og overrasket, og jeg tog straks kontakt til min bankrådgiver og skældte ham ud,« siger Mark Miari.

Finans har sat den 38-årige mekaniker stævne på Autohuset Fyns kontor på Nyborgvej. Der er travlt ude på værkstedet, og den klassiske lyd af hjulbolte, som skrues af og på i forbindelse med hjulskift, trænger igennem til kontoret.

Det seneste regnskab afslører, at Autohuset Fyn fik et overskud i 2021 på 223.737 kr. ud af en omsætning på 7,1 mio. kr.

Mark Miari er tilfreds med udviklingen i de nye faciliteter, men behandlingen fra Arbejdernes Landsbank nager ham stadig. Han valgte på et tidspunkt at optage en telefonsamtale med bankrådgiveren. Finans er i besiddelse af den og har lyttet den igennem.

I løbet af telefonsamtalen giver bankrådgiveren udtryk for, at han i forbindelse med en anden lånesag i DLR Kredit telefonisk spurgte, om realkreditselskabet ville være med til at finansiere byggeriet af værkstedshallerne.

Bankrådgiveren kan dog ikke huske, hvem han talte med, fremgår det af samtalen med Mark Miari.

»For mig at se er der kun én mulighed: Han taler usandt, fordi han påstår, at han telefonisk har fremlagt sagen for DLR Kredit. Hvis det er tilfældet, kan han selvfølgelig huske, hvem han har talt med. Og det pudsige er jo, at DLR Kredit aldrig har hørt om min sag, da jeg selv ringer til dem,« siger Mark Miari.

Han er overbevist om, at rådgiveren, da Totalkredit afviste at ville finansiere byggeriet, så sit snit til, at Arbejdernes Landsbank kunne finansiere det hele selv.

»Den person hos DLR Kredit, som jeg talte med, sagde til mig, at hun ofte støder på sager, hvor bankerne hellere vil finansiere det hele selv. Hun ender med at udarbejde et tilbud til mig, fordi hun synes, at projektet er fint, og det sender hun til Arbejdernes Landsbank,« siger Mark Miari.

Mekanikeren får dog aldrig tilbuddet at se. Eller rettere: Han ser det først flere måneder senere, da han skifter bank, og den nye bank kontakter DLR Kredit for at høre, om selskabet vil yde et realkreditlån.

»Jeg er mildest talt rystet over, at jeg – en lille mekaniker – uden om banken ender med at få en kreditforening til at sende et finansieringstilbud til en bank, som vælger ikke at sende det videre til mig. Det er dårlig rådgivning, og det har kostet os penge,« siger Mark Miari.

Mark Miari vil have landsretten til at afgøre hans sag mod Arbejdernes Landsbank, som han tabte i byretten. Foto: Stine Schjøtler

Han har forsøgt at få erstatning for de ekstra renter, som Marstal Ejendomsinvest har betalt i den periode, hvor hele projektet var finansieret via Arbejdernes Landsbank. Beløbet er opgjort til mellem 104.022 kr. og 379.902 kr. afhængig af, hvilket type realkreditlån, han var endt med.

Mark Miari tabte dog sagen i byretten i Odense ved en dom afsagt den 21. juni 2021. Begrundelsen fra dommerne var bl.a., at Marstal Ejendomsinvest har været bistået af revisor og advokat gennem forløbet, og derfor skal betragtes som en professionel erhvervskunde.

Den fynske mekaniker ryster på hovedet og siger på syngende fynsk:

»Jeg drev på det tidspunkt et værksted i en bagbygning i min baghave. Marstal Ejendomsinvest blev oprettet i forbindelse med opførelsen af de nye værkstedshaller. Hvordan pokker kan man påstå, at jeg er en professionel erhvervskunde, som burde kende til alle detaljer i en lånesag, som jeg aldrig har stået midt i før? Jeg var total rookie ud i investeringer i og opførelse af erhvervsejendomme,« siger Mark Miari.

Han har derfor anket sagen. Den kommer for landsretten i København i april næste år.

Arbejdernes Landsbank har afvist at kommentere sagen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.