Finans

Danske Bank giver fortsat privatkunder 0 pct. i rente for indlån

I modsætning til konkurrenterne Nordea og Jyske Bank giver Danske Bank ikke alle privatkunder med indlånskonti renter af deres opsparing. Forbrugerrådet Tænk er kritisk.

Artiklens øverste billede
Privatkundechef Mark Wraa-Hansen ønsker ikke at stille op til interview, men mener, at det ikke er rentabelt for Danske Bank at give alle kunder med indlån positive renter. Foto: Benny Kjølhede

Der er stadig mange kunder i Danske Bank, der bliver spist af med en rente på 0 pct. for den opsparing, de har stående i banken.

Selvom renten er steget kraftigt siden sidste år, har landets største bank valgt ikke at betale renter for indlån på flere gamle indlånsprodukter - herunder det gamle flagskibsprodukt Danske Netopsparing.

Årsagen er simpel: Det er ganske enkelt ikke en god forretning for banken, hvis den gjorde det.

»Vi har flere produkter, hvor vi giver positiv rente, og når vi ikke gør det på alle konti, skyldes det, at det for nogle konti ikke er rentabelt at tilbyde en højere rente på nuværende tidspunkt,« oplyser Mark Wraa-Hansen, privatkundechef i Danske Bank, via sin presseafdeling.

Han har ikke ønsket at stille op til interview om emnet. Det vil forbrugernes vagthund til gengæld gerne.

»Det er ikke fair over for kunderne at gøre det på den måde, når de ikke får at vide, at de er nødt til at flytte deres penge over på en anden konto for at få lidt i rente,« siger Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Han vurderer, at Danske Bank har valgt denne fremgangsmåde for at pynte lidt på et ellers knap så kønt regnskab.

»Det lugter jo af, at banken ikke vil have kundernes penge over på konti med positive renter, fordi det koster penge. Danske Bank vil åbenbart hellere tjene pengene selv frem for at sende dem videre til kunderne,« siger Morten Bruun Pedersen. 

Kunder med de gamle indlånsprodukter uden rente kan i deres netbank oprette nye indlånsprodukter og flytte opsparingen over på dem og på den måde få positive renter.

Banken vil ikke svare på, hvor mange indlånsprodukter som ikke udløser nogen rentebetaling. Den henviser til et prisblad med »den aktuelle indlånsrente på alle indlånsprodukterne«. Men de gamle indlånsprodukter uden rente er ikke medtaget i prisbladet.

Banken vil heller ikke svare på, hvor store beløb kunderne har stående på indlånskonti, som stadig ikke giver nogen renter.

»Af konkurrencemæssige årsager oplyser vi ikke, hvor meget indlån der står på henholdsvis konti med og uden rente,« skriver bankens presseafdeling i en mail.

Ledelsen afholdt en telekonference for analytikere, efter at årsregnskabet blev offentliggjort i begyndelsen af februar. 

På den spurgte en aktieanalytiker fra storbanken HSBC, om ledelsen kunne oplyse, hvor stor en andel indlån, der står på transaktionskonti uden rente, og hvor mange der er placeret til en positiv rente. Analytikeren ønskede også at få ledelsens vurdering af, hvor stor bevægelsen vil være væk fra nulrentekonti til indlånskonti med positive renter i løbet af 2023.

»Ja, det gør jeg gerne,« svarede Stephan Engels, finansdirektør i Danske Bank.

Ifølge ham er der på koncernniveau rundt regnet 1.000 mia. kr. på transaktionskonti (uden positive renter) og 125 mia. kr. på konti med renter.

Beløbet på indlånskonti med renter er steget med ca. 25 pct. svarende til 25 mia. kr. fra slutningen af 2021 og et år frem, oplyste finansdirektøren.

»Jeg tror, at ændringerne afspejler, at vi vender tilbage til et normaliseret rentemiljø, hvor der er fokus på at få en positiv rente,« sagde Stephan Engels.

Danske Banks største konkurrent Nordea oplyser, at banken har indført positive renter på alle opsparingskonti.

»Vi har løbende siden i sommer hævet indlånsrenten på alle vores kunders opsparingskonti som følge af Nationalbankens renteændringer. Der er altså ingen kunder, som har oplevet, at de ikke har fået hævet indlånsrenten på en eksisterende opsparingskonto. Det mener vi, har været det rigtige at gøre for at gøre det så simpelt som muligt for vores kunder,« siger Mads Skovlund, direktør for Nordeas danske privatkunder.

Banken oplyser, at kunderne i øjeblikket får mellem 0,4 og 1 pct. i rente på bankens opsparingskonto. Hvis kunderne kan undvære pengene i 12 måneder, kan de få en rente på 2,12 pct. mod at binde pengene i denne periode.

Jyske Bank oplyser, at banken i flere år har haft lukket ned for en række opsparingskonti, fordi renten var negativ. Det er der lavet om på nu.

»Den aktuelle renteudvikling har gjort det muligt at genåbne vores eksisterende opsparingskonti. På den måde har vores kunder igen mulighed for at få en god rente på indlånskonti,« siger Erik Qvirin Hansen, kommunikationsdirektør i Jyske Bank.

Banken indførte som den første danske bank negative renter i december 2019. Nationalbanken indførte dog allerede i 2012 negative renter, men der gik altså syv år, før danske banker begyndte at opkræve renter for privatkundernes indskud. 

Til at begynde med ramte de negative renter kun danskere med opsparinger på over 7,5 mio. kr. Grænsen faldt dog hurtigt og endte i de fleste banker på 100.000 kr. 

De negative renter forsvandt, da Nationalbanken sidste år hævede den toneangivende rente op til flere gange. 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.