Nationalbanken: Tag ikke danske kontanter med til udlandet
Flere udenlandske banker og vekselkontorer er stoppet med at tage imod danske penge.
I en lettere opsigtsvækkende pressemeddelelse anbefaler Danmarks Nationalbank nu, at man lader være med at tage danske kontanter med til udlandet.
Tidligere har banken blot gjort opmærksom på, at det kunne være besværligt at få dem vekslet om til lokal valuta, men tonen er blevet skærpet efter flere banker og vekselbureauer siger stop for danske sedler.
»Nationalbanken anbefaler derfor, at man ikke medbringer danske kontanter til udlandet,« skriver Nationalbanken på sin hjemmeside.
Der har gennem længere tid været beretninger om folk, der i udlandet har forsøgt at veksle danske kontanter, men er blevet afvist.
Den udvikling er blevet forstærket og derfor nu opfordringen fra Nationalbanken.
Nationalbanken har intet med selve transaktionerne omkring veksling af danske penge i udlandet at gøre.
Det er udelukkende et anliggende mellem de danske banker og udenlandske pengeinstitutter og vekselbureauer.
»I flere lande er der problemer med at veksle danske kontanter. Det skyldes, at danske banker er blevet mere tilbageholdende med at modtage danske kontanter fra udenlandske banker. Bankerne vurderer, at de ikke kan betrygges tilstrækkeligt i forhold til deres forpligtelser efter hvidvaskreglerne,« skriver Nationalbanken.
Der er derfor stor risiko for, at man ikke kan få vekslet sine kontanter i udlandet, og Nationalbanken mener i stedet, at man bør overveje at veksle hjemmefra.
»Omveksling af kontanter i udlandet er en kommerciel forretning, hvorfor problemstillingen skal løses kommercielt. Nationalbanken er udsteder af sedler og mønter, men det er de private aktører, der står for den direkte borger- og virksomhedsvendte håndtering af kontanter. Det gør sig især gældende på de internationale markeder, hvor det er de kommercielle parter, der håndterer omveksling og håndtering af kontanter,« skriver Nationalbanken.
Banken slår dog beroligende fast, at der kun er problemer, når man skal veksle i udlandet.
»Danske kontanter er fortsat et fuldt ud gyldigt betalingsmiddel i Danmark« hedder det.