• Opdateret 20/03/2023 kl. 07:30
  • Artiklen opdateres
Finans

Schweizisk regering laver ny lyn-lov for at redde bank

Det koster milliarder af kroner og en lovændring at redde Credit Suisse fra bankerot.

Artiklens øverste billede
Foto: Bloomberg photo by Pascal Mora

En hektisk weekend har øjensynligt kostet en del sved på panden hos både schweiziske politikere og bankfolk. 

Den schweiziske storbank UBS har indvilget i at købe sin nærmeste rival den nødlidende Credit Suisse for over 3 mia. dollars, svarende til knap 23 mia. kr. Det annoncerede banken søndag aften, hvor også de schweiziske myndigheder holdt pressekonference. Men det har ikke værdet uden sværdslag. 

Det sker nemlig efter lange forhandlinger i løbet af weekenden, hvor rygterne længe svirrede om en mulig fusionering. 

Og ikke nok med at UBS går ind og lægger et større milliardbeløb for at redde den nødliddende bank. De schweiziske myndigheder annoncerede går som nævnt også ind og ændre landets love. Det sker for at omgå en aktionærafstemning om transaktionen, da en sådan vil trække ud og dermed kunne forsinke fusionen. Det vil kunne medføre store uroligheder på de finansielle markeder og skabe usikkerhed om Credit Suisses overlevelse. Derfor skulle det hele være på plads, så en aftale kunne sluttes inden mandag, hvor markederne åbner for en ny uge. 

Samtdig har myndighederne sikret likviditeten i forbindelse med UBS´opkøb. Tidligere søndag forlød det ifølge flere internationale medier, at UBS har ansøgt den schweiziske regering om 6 mia. dollars, godt 40 mia. kr., for at dække omkostningerne, hvis UBS skal købe sin kæmpende rival. Men beløbet er endt langt større, da myndighederne har udstedt to likviditetlinjer på op mod 100 milliarder schweizerfranc. 

Denne ”forsikring” fra myndighederne har samtidig haft stor betydning for Credit Suisses aktionærer og en række investorer med en særlig type obligationer på bogen. Her ser virkeligheden imidlertid mere grum ud, da de ifølge Ritzau kan se ind i et gigantisk tab i forbindelse med fusionen. 

Det står klart, efter at aftalen er blevet indgået. 

Værst står det ifølge Ritau til for ejerne af obligationer af typen AT1 udstedt af Credit Suisse. Obligationerne nedskrives til nul, og da der er tale om obligationer med en samlet nominel værdi på 16 mia. dollar, forsvinder over 120 mia. kr. nominelt op i røg, fordi man i forbindelse med udstedelsen af likviditetslinjerne, har nedskrevet AT1-obligationerne, som var risikofyldte, til 0. 

»Markedet vil sandsynligvis blive chokeret over en så åbenlys indgriben i kreditorhierarkiet og over beslutningen om at forsøde en aktiehandel på bekostning af obligationsejerne,« siger Jérôme Legras, der er analysechef hos Axiom Alternative Investments til Financial Times. 

Men det var ikke kun I Schweiz, at der blev travlt flere af verdens store centralbanker valgte søndag at styrke strømmen af kontanter rundt om i verden med en række koordinerede valutaswaps for at sikre, at bankerne har de nødvendige dollars til at fungere, efter blevet konfronteret med risikoen for et hurtigt bevægende tab af tillid til det finansielle system.

Aftalen kommer efter en brutal uge i bankverdenen, der kæmper med dalende tillid efter kollapser i USA. De schweiziske tilsynsmyndigheder og den schweiziske nationalbank har presset på for at få UBS til helt eller delvis at overtage kontrollen med Credit Suisse for at få situationen under kontrol. 

I løbet af fredag faldt Credit Suisse-kursen omkring 8 pct. Det skete til trods for, at den schweiziske nationalbank tidligere på ugen var tvunget til at yde et nødlån på 50 mia. schweizerfranc, knap 380 mia. kroner.

Lånet har dog ikke stoppet faldet i aktiekursen, efter at bankens største aktionær, Saudi National Bank, fortalte internationale erhvervsmedier, at den ikke vil lægge flere penge i banken, ligesom det tirsdag kom frem, at kunder har trukket omkring 847 mia. kr ud af banken i det seneste kvartal. Samtidigt har mindst fire af Credit Suisses største rivaler pålagt restriktioner for at handle med den schweiziske storbank.

UBS har en markedsværdi på 56,6 milliarder dollars, mens Credit Suisse lukkede fredag med en værdi på 8 milliarder dollars.

Credit Suisse har gennem sine 167 år været blandt Europas største banker, og lige nu er det et af de mest prominente navne, der er fanget i markedsuroligheder, som er udløst af sammenbruddet af de amerikanske banker Silicon Valley Bank og Signature Bank, der kollapsede i sidste uge.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.