Høje lønninger til direktører i små banker
Direktørerne i en række banker og sparekasser får millionlønninger for at drive små forretninger. Ifølge en bestyrelsesformand er lønnen høj, fordi man matcher niveauet i branchen, som generelt er højt.
En stribe direktører i mindre banker og sparekasser kan glæde sig over, at de får millionlønninger for at drive relativt små forretninger.
Det viser en kortlægning af direktørernes lønninger sat i forhold til deres virksomhedens størrelse, som Finans har foretaget.
Artiklen fortsætter efter grafikken...
Topscoreren er direktør Jesper Lyhne fra Landbrugets Finansieringsbank (LFB), som får 2,1 mio. kr. i løn for at drive en bank med en balance på 500 mio. kr. og 12 fuldtidsansatte.
»Vi besluttede os for at give direktøren en markedskonform løn fra begyndelsen. Vi har så ikke fået så meget volumen, fordi de andre banker ikke har brugt os så meget, som vi regnede med,« siger Jørn Kristian Jensen, bestyrelsesformand i Landbrugets Finansieringsbank.
I Sparekassen Balling får direktør Kurt Nielsen 1,5 mio. kr. i løn for at drive en bank med en balance på 666 mio. kr. Det er ifølge formanden meget, men det skyldes, at hele sektoren lønner godt.
»Set udefra kan det godt se ud som en høj løn, og det er også min personlige holdning, men det er nu engang markedsniveauet i finanssektoren, og han får faktisk en lavere løn end forgængeren,« siger Poul Pedersen, bestyrelsesformand i Sparekassen Balling.
Dermed er han på linje med flere formand for de mindre banker og sparekasser, som peger på, at de betaler solide lønninger til deres direktør, fordi de har fastsat lønnen ud fra niveauet i branchen.
Eksperter er enige i, at der generelt er høje lønninger i finanssektoren.
»Der er de senere år kommet mere fokus på lønninger fra bl.a. aktionærerne, og derfor er det ikke længere et tagselvbord for direktørerne. Men jeg tror, at magtforholdet mellem direktionen og bestyrelsen stadig kunne forbedres i mange af de mindre banker og sparekasser,« siger professor Ken L. Bechmann fra CBS, der forsker i lønforhold, med henvisning til, at bestyrelserne tidligere er blevet kritiseret for at være for svage og ude af stand til at give direktionen tilstrækkeligt modspil.
Ifølge professor Anders Drejer fra Aalborg Universitet er vejen frem at fjerne nogle af de mindste banker fra landkortet.
»Der er forholdsvis høje lønninger blandt de mindre banker og sparekasser, og det er endnu et argument for at konsolidere i branchen, for så kunne man bl.a. spare på posten for lønninger,« siger han.