Finans

Skat indrømmer nye usandheder i skatteskandale

Skat har gentagne gange fastholdt, at man ikke sidste år kunne orientere Rigsrevisionen om en fejl, der fører til ulovlig skatteopkrævning, fordi man først fik kendskab til den i marts i år. Men Skat blev orienteret allerede i 2013.

Skat erkender nu, at man har talt usandt om en fejl i it-systemet, som betyder, at et ukendt antal danskere opkræves for meget i ejendomsskat.

Igen og igen har Skats underdirektør Sanne Kjær sagt til Finans, at der er tale om et problem, som Skat først fik kendskab til i marts 2015. Det passer ikke.

Finans kan nu dokumentere, at Skat blev orienteret om problemet i en mail i juni 2013, som Skat svarede på. Igen i august 2013 og maj 2014 blev Skat orienteret om fejlen i mails, som blev besvaret. Forelagt dokumentationen erkender Skat, at man har talt usandt om forløbet.

»Medarbejdere i Skat har kendt til problematikken før marts 2015,« skriver Skat nu i en mail til Finans.

Det benægtede Skat ellers i et interview med Finans fredag:

»Jeg siger bare, at det er en del af det, som vi først fik viden om i foråret, og det er vi ved at kigge ned i nu,« sagde Sanne Kjær, underdirektør i Skat.

I et nyt interview i tirsdags, spurgte Finans igen om, hvornår Skat blev gjort bekendt med problemet.

»I marts. Den 20. marts retter Rafn & Søn henvendelse til Økonomi- og Indenrigsministeriet, og i forlængelse af det hører vi om det ultimo marts,« sagde Sanne Kjær.

Forløbet er ikke mindst interessant, fordi Rigsrevisionen har haft bl.a. Skat under skærpet opsyn i sagen siden 2012 for at få vished for, at der kom styr på skatteopkrævningen. I december 2014 var Rigsrevisionen endelig så tilfreds med området, at den løbende overvågning af myndighederne blev stoppet. I tirsdags var Skats kommentar til det forløb i relation til den nye it-fejl, som fører til forkert opkrævede ejendomsskatter:

»Det er noget, vi blev gjort opmærksom på i marts. Så er det svært at sige noget om det i december året før,« sagde Sanne Kjær.

Senere i interviewet sagde hun om it-fejlen, som betyder, at §1 stk. 5 i ejendomsskatteloven ikke overholdes:

»Så er der den nye problemstilling, som er et it-problem, som jeg synes, at vi ærligt og ordentligt har prøvet at forklare dig om, hvad vi gør ved, hvor vi har fået den fra, og hvornår vi har forholdt os til det. Og den er ikke en del af de mails, som de (Rafn & Søn - red.) har sendt til Skat,« sagde Sanne Kjær og supplerede:

»Det er bare rigtigt vigtigt i forhold til alt det, du har spurgt om på skrift, som vi prøver at svare mundtligt på, at den nye §1 stk. 5-problematik har vi kun kendt til siden marts, og den har der ikke været skrevet til os om tidligere. Men det er du helt med på nu,« sagde Sanne Kjær.

I dag erkender Skat, at de forklaringer ikke er i overensstemmelse med sandheden. Ifølge Statsrevisorerne - som tidligere har udtalt sig særdeles kritisk om forløbet - er der tale om et svigt fra Skats side.

»Det bliver ikke mere betryggende, når Skat kommer med de udsagn, for et eller andet tyder på, at Skat ikke har overblik over, hvad de har gang i. Det er yderst uheldigt. Det er en alvorlig sag. Selvfølgelig kan der forekomme fejl, for det er mennesker, der har med det at gøre. Men man kan ikke tillade sig bare at overse det. Det er et svigt. Det kan man bare ikke gøre,« siger Peder Larsen (SF), som er formand for Statsrevisorerne.

Skat overvejer nu, om Rigsrevisionen skal orienteres. Det fremgår af to skriftlige svar, som Skat har sendt til Finans:

»Skat overtog Ejendomsskatteloven som ressortområde i juni 2015. Inden da har Skat henvist svar til den daværende kompetente myndighed hvilket er sædvanlig forvaltningsretlig praksis. Mail-svarene afspejler at det på daværende tidspunkt ikke var Skat, der kunne løse problemet. Nu er Skat som lovansvarlig ved at undersøge, om der er et problem i de omtalte sager, eller om sagerne er behandlet korrekt efter ejendomsbeskatningsloven. Skat er også ved at se på, om Rigsrevisionen skal orienteres. Det ændrer dog ikke på, at medarbejdere i Skat har kendt til problematikken før marts 2015. Underdirektør Sanne Kjær har ikke haft disse oplysninger om den tidligere korrespondance, da hun udtalte sig. Det beklager Skat,« skriver Skat til Finans.

Hvorfor har Skat ikke orienteret Rigsrevisionen om dette problem, da Skat blev gjort opmærksom på problemet?

»Skat henviste til den daværende kompetente myndighed, hvilket er sædvanlig forvaltningsretlig praksis. Skat er nu efter at have overtaget ansvaret for loven i gang med at se på, om Rigsrevisionen skal orienteres om problemstillingen,« skriver Skat.

DOKUMENTATION:

Herunder fremgår det, at Skat allerede i 2013 blev gjort opmærksom på, at der var nye problemer med opkrævningen af ejendomsskatten. Skat har afvist dette, men indrømmer efter Finans har konfronteret myndigheden, at man alligevel var i besiddelse af denne viden. (Tryk på billederne for at få dem i stor størrelse.)

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.