• Artiklen opdateres
Finans

Snart behøver du ikke dele oplysninger om din families sygdomme med dit forsikringsselskab

Alt tyder på, at forsikrings- og pensionsselskaberne fra juli ikke længere må spørge dig, hvilke arvelige sygdomme der findes i familien.

Artiklens øverste billede
Ny lov vil forbryde forsikrings- og pensionsselskaber, at få kundernes familiers sundhedsoplysninger.

Når du køber en forsikring eller laver en pensionsordning, må selskaberne i dag spørge til, hvilke sygdomme dine forældre, søskende og lignende har eller har haft. Men det er snart slut.

Onsdag fremlagde justitsminister Søren Pind et lovforslag, der vil fratage forsikrings- og pensionsselskaberne den mulighed. Forslaget har bred opbagning blandt de andre partier i Folketinget.

Udover Venstre selv støtter også Socialdemokraterne forslaget. Radikale Venstre, Alternativet og Enhedslisten har endnu ikke drøftet lovforslaget i grupperne, men partiernes retsordfører mener, lovforslaget er en god idé.

De fem partier har til sammen 112 af de 179 mandater i Folketinget.

»Jeg kan godt være i familie med en person, der har en dødelig sygdom, og jeg kan oven i købet være bærer af sygdomsgenet, men det er jo ikke sikkert, at det udvikler sig hos mig. Men som det er i dag, kan jeg blive ramt forsikringsmæssigt af det. Lovforslaget er en beskyttelse af forsikringstagerne, og derfor støtter vi det,« siger Mette Reissmann (S).

Folketingets andenstørste parti, Dansk Folkeparti, har endnu ikke taget stilling til, om det vil stemme for forslaget, mens de øvrige partier ikke har vendt tilbage på Finans' henvendelser.

Justitsminister Søren Pind ønsker ikke at udbyde lovforslaget over for Finans, men da lovforslaget blev sendt i høring i februar udtalte han i en pressemeddelelse:

»Personer med sygdom i familien skal ikke have sværere ved at tegne en forsikring end andre personer. Det er langt fra givet, at man har arvet sin families sygdomme, og selv hvis man er arveligt disponeret for en sygdom, er det ikke sikkert, at man udvikler sygdommen. Derfor vil jeg nu gøre reglerne om tegning af forsikringer mere retfærdige.«

Forsikring & Pension er modstandere af lovforslaget. Brancheorganisationen mener, forslaget vil betyde, at nogle kunder slet ikke kan købe de forsikringer, de ønsker.

»Det er det individuelle marked, vi er mest bekymrede for. Det kan blive dyrere og muligvis umuligt at opnå forsikringer med meget store dækninger, og det er der nogle grupper i befolkningen, der har behov for,« siger Carsten Andersen, der er vicedirektør i Forsikring & Pension.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.