Pensionskundernes vindeventyr bliver ramt af faldende elpriser
Milliardinvesteringer i vindmøller er ikke så lukrative, som de tidligere så ud til at være. Faldende elpriser går ud over afkastet.
Over en million danske pensionskunder bliver ramt på afkastet, fordi elpriserne er styrtdykket. På to år er elprisen faldet med 40 pct., og det går ud over afkastet i de pensionsselskaber, som har investeret milliarder af kroner i vindmøller.
Værst er det gået for det største kommercielle pensionsselskab, PFA, der foreløbig har tabt 133 mio. kr. på at købe Dongs gamle landvindmøller via selskabet SE Blue Renewables.
»Selskabets problem har været, at elprisen er faldet langt mere, end man regnede med, da man foretog investeringen. Det har givet en stor nedskrivning,« siger Henrik Nøhr Poulsen, investeringsdirektør i PFA.
Andre selskaber som Pensiondanmark og PKA har valgt at investere i havvindmølleparker, hvor de er sikret en fast afregningspris i typisk de første 10-15 år af parkernes levetid. Men for Pensiondanmark udløber den faste prisaftale allerede i år for Nysted Havvindmøllepark, og så bliver pensionsselskabet ramt af elprisfaldet.
I 2011 forventede Pensiondanmark et afkast på 7-10 pct. om året på havvindmøller. Nu er det skruet ned til 5-8 pct., men ifølge adm. direktør Torben Möger Pedersen er alt, som det skal være.
»Der har ikke været specielt ubehagelige overraskelser undervejs, men det er klart, at værdien af en vindmøllepark reduceres, når elprisen falder,« siger Torben Möger Pedersen.
Selv på de havvindmøller, som er sikret en høj pris i mange år frem, gør den nuværende markedspris ondt, fordi man indstiller sig på en lavere indtjening i den sidste del af parkens levetid.
»Vi tror ikke længere på de kalkuler (for elprisen, red.), som vi så for nogle år siden. Men det er ikke sådan, at det går hen og bliver en dårlig investering,« siger Peter Damgaard Jensen, adm. direktør i PKA.
Senioranalytiker i Sydbank Morten Imsgard vurderer, at havvindmøllerne overordnet har levet op til forventningerne, men der kan godt komme ubehagelige overraskelser forude. F.eks. er der problemer med vingerne på de Siemens-vindmøller, som står i havet.
»Dong (som har opført parkerne i samarbejde med pensionsinvestorerne, red.) forsøger at få Siemens til at betale. Afhængig af hvordan den sag ender, kan det være noget, der rammer investorerne,« siger Morten Imsgard.
