Finans

Hemmelige papirer lækket: Sådan vil Forbrugerrådet hjælpe boligejerne mod realkredittens stigende bidragssatser

Boligejerne skal kunne føle sig mere trygge, når de optager et boliglån. Forbrugerrådet vil derfor forhindre realkreditselskaberne i at hæve bidragssatserne umiddelbart efter, at et lån er optaget. Ekspert frygter for dyrere lån.

Rasmus Sand Høyer

Tænk, hvis din bidragssats med garanti ikke stiger de første fem år af lånets løbetid. Sådan bliver virkeligheden, hvis Forbrugerrådet Tænk får magt, som det har agt.

Forbrugerorganisationen har for nylig indsendt sine forslag til et hurtigtarbejdende udvalg, som erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen nedsatte, da den folkelige opstandelse oven på Nykredits og Totalkredits bidragsstigninger blev ved med at tage til i styrke.

Finans er kommet i besiddelse af de hemmelige forslag, som udvalget har fået tilsendt, og de viser bl.a., at Forbrugerrådet Tænk ønsker at frede boligejere med fastforrentede lån mod bidragsstigninger de første fem år.  

Boligejere med flekslån skal først betale en eventuel ny og højere bidragssats, når lånet skal rentetilpasses på en auktion.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk er den nuværende situation, hvor boligejeren kort tid efter indgåelse af en 30-årig aftale kan opleve, at realkreditsektoren hæver prisen markant, uholdbar.

Det er sjældent fornuftigt at lade lovgivere produktudvikle.

Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.

Forbrugerrådet foreslår også, at bidragssatsen skal falde, efterhånden som boligejerne afdrager på deres lån. I dag ligger den fast i hele lånets løbetid.

Bankekspert Lars Krull er ikke glad for Forbrugerrådet Tænks forslag.

»Det er sjældent fornuftigt at lade lovgivere produktudvikle. Det er meget bedre, at politikerne i stedet koncentrerer sig om at sikre en sund konkurrence i sektoren,« siger Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.

Boligekspert Curt Liliegreen frygter, at forslaget giver dyrere boliglån.

»Hvis sektoren ikke må sætte bidragssatsen op, når den skønner det nødvendigt, tror jeg, at den vil gøre det på forhånd. Jeg tror derfor, at forslaget, selv om det er sympatisk, giver dyrere boliglån,« siger Curt Liliegreen, sekretariatschef for Boligøkonomisk Videncenter.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen, formand for ekspertudvalget Nina Dietz Legind fra Syddansk Universitet, Realkreditsrådets øverste chef Ane Arnth Jensen eller Realkreditforeningens øverste chef Karsten Beltoft. End ikke forslagsstilleren Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk vil udtale sig.

Ifølge Finans’ oplysninger skyldes den larmende tavshed en mail fra udvalgets formand, hvor hun i skarpe vendinger slår fast, at det er uacceptabelt at lække papirer til journalister.

Ekspertudvalget holder møde torsdag den 11. august og skal aflevere sin rapport med forslag til forbedringer til gennemsigtighed og mobilitet på realkreditmarkedet til ministeren senest den 1. september i år.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.